Начало / Статии / Статии - САЩ

Полуостров Кенай - природните закони в микрокосмоса Аляска

Автор

/

Полуостров Кенай е пълен с природни забележителности регион почти с размера на щатите Върмонт и Ню Хампшър взети заедно, където могат да се видят всички чудеса на Аляска в един своеобразен микрокосмос: масивни ледници (Портидж и Екзит), ажурна крайбрежна линия от тесни морски заливи, идеални за каране на каяк, както и богата сухоземна и морска фауна.

Полуостров Кинай, Аляска, САЩ

От Анкъридж се пътува по един живописен 200-километров път по „Суърд Хайуей“ до залива Резърекшън (Възкресение) и град Суърд, наречен на държавния секретар, който през 1867 г. купува Аляска от Русия за 7,2 милиона долара (по-малко от два цента за акър), един ход, осмиван като „Лудостта Суърд“, докато трийсет години по-късно не било открито злато.

Рибарски и дърводобивен град, той е добра стартова точка за каране на каяк и круизи по фиордите на националния парк „Кинай“, които гъмжат от китове, водопади, кафяви мечки и разчупващи се ледници. Магистралата завършва 160 км на юг в миниатюрния Хомър, простичък, с претенции за артистичност градец в края на полуострова.

Разположен върху една смайваща, вдадена в морето 8-километрова ивица земя, наречена „Шишът“, градчето се въобразява и като културно средище, и като „Световната столица на писията“. (Друг рибарски град, Халибът Коув, е едно от най-хубавите кътчета на полуострова, до което може да се стигне само с кораб.) Отбийте се в забележителността на Хомър – „Солти Доог Сълуун“, стара траперска колиба, където туристи надигат своята бира редом с местни работници в консервната фабрика и рибари. Оттук една бавна и спокойна екскурзия с корабче по чудесния залив Качемак осигурява надзърване в живота на различни видове чайки, кайри, корморани и немирните морски видри.

На далечния бряг на залива е очарователният „Качемак Бей Уилдърнис Лодж“, върховното място за бягство от света плюс класна стая, където шест луксозни дървени къщички се смесват с пейзажа. Някои гости идват за риба, други, за да изучават пустошта в компанията на водачи натуралисти, трети заради местните видове раци, ядивни миди, скариди, стриди, сьомга и, разбира се, писия, всички идеално сготвени.

Къде:  Аляска, САЩ
Най-добро време: май, септември, октомври, когато няма толкова тълпи.

Виж най-добрите оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Австралия

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Нова Зеландия

>
11 октомври 2011 г.

Тагове

Аляска

каране на каяк

любопитно

национален парк Кинай

национални паркове

полуострови

природни забележителности

риболовен туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти