Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк „Денали“ - едно от най-големите природни чудеса на Америка

Автор

/

Най-високият връх в Северна Америка със своите 6194 м, Маккинли и неговото царствено отражение в уместно нареченото езеро Уондър (Чудо) са главните атракции на националния парк „Денали“ в щата Аляска, но те не са единствените примамки. Посетителите се връщат от дивечовия резерват с площ над 24 милиона декара (по-голям от щата Масачусетс) с вълнуващи разкази за видени мечки гризли, вълци, северни елени, лосове, диви овце на Дал и реещи се в небесата скални орли.

А освен това тук гледките, широкообхватни панорами на субарктическа тундра и тайга, ледници и дълбоко издълбани долини, както и немалко масивни планински върхове, които почти – почти – се съревновават с Маккинли, наречен на двайсет и петия президент на САЩ, но жителите на Аляска винаги го наричат с името, с което е бил известен сред индианците атабаски – Денали, „високият“.

Връх Маккинли/Денали е често обвит в облаци, но най-добри снимки при ясно време и в едър план стават от един склон в самото сърце на парка, където ще откриете семплия „Камп Денали“, основан от две жени, лоцмани на фериботи (и съпруга на едната от тях) през 1951 г., когато те получават като заселници земя, която все още не е била определена да стане национален парк.

Ако отседнете в някоя от седемнайсетте къщи от неодялани дървени трупи, ще бъдете един от 40-те лагеруващи, които не само ще се радват на грижите на чудесния и много информиран персонал и на превъзходна кухня, но ще имат и шанса да опознаят парка чрез водени от натуралисти походи или по време на вечерни образователни програми, както и да опознаят възможностите за наблюдаване на дивите животни в едно отморяващо темпо. (Иначе възможностите за туризъм и къмпиране с палатки са силно ограничени, за да се запази крехката екология на парка; има само един 145-километров път, от който единствено първите 24 км са павирани, като и той е затворен за частни моторни превозни средства.) Лятото носи със себе си дълги северни дни, с шестнайсет-седемнайсет часа светлина, в които да се наслаждавате на пейзажите.

Национален парк „Денали“ (Denali National Park): 380 км северно от Анкоридж.
Кога: пътят в парка е затворен от октомври до края на май поради сняг; достъпът през май-септември е чрез официалния автобус, $17–33 в зависимост от спирката вътре в парка.
„Камп Денали“: вътре в парка, 143 км от входа.
Кога: отворен от началото на януари до началото на септември.
Най-добро време: юни за диворастящи цветя и птици; 21 юни за лятното слънцестоене, с почти 24-часова слънчева светлина, осигуряваща уникални възможности за наблюдаване на дивите животни; август-септември за есенния листопад.

>
02 юни 2010 г.

Тагове

нaционални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти