Начало / Статии / Статии - Естония

Талин за уикенда: какво да видим в столицата на Естония

Автор

/

Планирайте два дни за Талин, столицата на Естония, и открийте един цветен, изписан и изпипан град, който ще стане от любимите ви дестинации. Ето кои забележителности да видите в Талин за два дни.

Ден първи

Старият град на Талин е от онези, които задължително искаш да видиш отвисоко. Старинните сгради с фасади като излезли от илюстрация на книжка с приказки на Братя Грим, криволичещите улички с калдъръм, които ви извеждат на неочаквани места, покривите с червени керемиди… Скитането из стария град на Талин си заслужава чифт удобни обувки и спирки тук-там за кафе, но най-много си заслужава да го видите от гледната точка на птиците.

За това имате две възможности.

Едната е да се качите на хълма Тоомпеа (някога е бил отделен град, а днес е в сърцето на Талин), където има няколко площадки с гледка на покривите на естонската столица, розовата сграда на парламента, православната църква Александър Невски, морето... Особено много ще искате да се застоите по залез. Обещаваме.

Другият вариант е да изкачите 232-те стъпала до върха на катедралата Свети Олав. Самата катедрала също не е за пропускане. Когато е построена през 16-и век, е една от най-високите сгради в света. Билетът за площадката на върха на катедралата е около 3 евро, но имайте предвид, че през зимата е затворено.

Следваща спирка: Каламая. Ако трябва да опишете този квартал на Талин с една дума, тя би била еклектика. Ако трябва да са три: цветно, арт, пост-соц. Тази неочаквана комбинация от старинни дървени къщи във всякакви цветове и гигантски фабрики от времето на социализма е вдъхновила арт общността на естонската столица и днес е арт зоната на Талин. Фабриките са превърнати в ателиета и пространства за изкуство, а по цветните тераси на старите къщи са се разположили кафенета, в които можете да се разположите вие. Тук са някои от най-добрите ресторанти в Талин, а на пазара Балти Ям (Balti Jaam) са занаятчиите и производителите на местни специалитети.

Ден втори

Талин има царска осанка, но след като се разходите из двореца Кадриорг, ще разберете откъде идва това усещане. Цветният бароков дворец е построен в началото на 18-и век по поръчка на цар Петър Велики като лятна резиденция за жена му, Екатерина. Тук се намират колекцията с чуждестранно изкуство на Естонския художествен музей, Президентският дворец и красивата Японска градина.

Районът около двореца е чудесен за размотаване. Ако продължите към крайбрежния булевард Пирита, ще можете да се разходите с гледка към плаващите лодки и корабчета от едната страна и контурите на стария град отдалеч от другата.

В друга част на Талин, навътре от брега, си заслужава да се качите на Телевизионната кула. Върхът й е на 314 метра и това е най-високата сграда в Естония. Разбира се, има наблюдателна площадка, кафене с няма-такава-панорама, кино, мултимедийна изложба за Талин, а ако всичко дотук ви се е видяло леко скучно, можете да се запишете за Edge Walk - разходка по ръба на кулата.   

>>> Виж актуалните оферти за Талин! >>>

Виж още:

Екскурзия в Литва

Екскурзия в Русия

Екскурзия в Швеция

Екскурзия в Исландия

>
02 януари 2020 г.

Тагове

идеи за уикенд

Забележителности наоколо

Избрани оферти