Начало / Статии / Статии - САЩ

Робърт Луис Стивънсън - Разказвачът на приказки намира своя Остров на съкровищатa

Автор

/

Шотландският писател от ХІХ в. Робърт Луис Стивънсън обича Самоа, а самоанците – сами големи оратори и разказвачи – също го обичат, наричайки го Туситала, „разказвачът на приказки“.

Самоа едва познава идването на модерните времена, така че когато посетите дома в западен стил на Стивънсън в тучните склонове на Маунт Ваеа, е лесно да си представите, че той е още тук. Когато той го е видял, Уполу е бил „красив отвъд мечтите“, място, което го е накарало да претърпи духовна промяна по време на последните си пет години, и да напише, че „Моите кости са ми по-скъпи“.

Задължителното поклонение по лъкатушната пътека до гроба на Стивънсън върху едно уединено хълмче е предизвикателно, но заслужаващо си половинчасово изкачване, водещо до гледка към неговия дом и планините и морето, които той е заобичал. Това е една от най-прекрасните гледки в Южния Тихи океан. Стивънсън пише своя трогателна епитафия, макар че смъртта му от мозъчен кръвоизлив (а не от туберкулозата, която го тормози цял живот и го принуждава да напусне Шотландия) била внезапна:
Нека бъде за мен на камъка издълбано:
„Лежи той тук,
на мястото отдавна желано
У дома е морякът,
от морето върна се.
Вкъщи е ловецът – от планината прибра се“.

Къде: Апиа, Уполу, Западни Самоа

Най-добро време: април - октомври

>
15 август 2012 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

музеи

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти