Начало / Статии / Статии - Финландия

Рованиеми - селото на Дядо Коледа - земя на чудесата

Автор

/

Да, Вирджиния, има Дядо Коледа и ето къде живее той...

Селото на Дядо Коледа - Финландия

Рованиеми е смятан за входната врата към Лапландия – известна с населяващите я, преди номадски племена сами (някога широко известни като лапландци) – и към финландския Арктически кръг, територията на Дядо Коледа. Можете да си направите снимка с по един крак от двете страни на Арктическия кръг.

Селото на Дядо Коледа е такова, каквото всяко дете винаги си е представяло, че е – снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се грижи за тях. Неговата работилница и помагачи показват как се справя той, докато пощенската станция е изложила част от 600 000-те писма, получавани всяка година от цял свят, от които около една трета получават отговор.

Един неустоим магазин за подаръци осигурява десетки хиляди коледни подаръци, които могат да бъдат изпратени вкъщи с пощенското клеймо на селото на Дядо Коледа, или, срещу символично заплащане, да добавите името на вашето дете в списъка на получателите на пощенска картичка от Дядо Коледа.

Близката еленовъдна ферма предоставя шанса за едно „Магическо возене с шейни“ (макар те никога да не се отделят от земята), теглени от елени (има и снегомобили). Рованиеми е бил почти сринат до основи от немците през 1944 г. и до голяма степен наново изграден по плановете на прочутия финландски архитект Алвар Аалто, които оформят селището като рогата на северен елен.

Макар да има 6500 саами, живеещи в Северна Финландия днес, и номадският им живот с отглеждане на северни елени да отива към своя край, тяхната културна идентичност и обичаи се пазят живи с гордост във впечатляващия, носител на награда научен център „Арктикум“, показващ живота над Арктическия кръг.

Прелестният ресторант „Опипойка“ набляга на лапландската кухня: стандартната сьомга и прясна риба винаги присъстват, но опитайте необичайния пикантен стек от северен елен и лосово варено, с десерт, приготвен от местни диви къпини. Кой да ти знае, че може да се похапне толкова добре в Арктическия кръг?

Къде: Рованиеми (Rovaniemi): 850 км северно от Хелзинки. Селото на Дядо Коледа: 8 км северно от Рованиеми.
Най-добро време: специалните събития по време на Коледния сезон означават големи тълпи, но никой изглежда няма нищо против.

Вижте актуални оферти за Коледа!

Вижте актуални оферти за Нова година!

>
09 ноември 2023 г.

Тагове

коледа

любопитно

селища

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти