Начало / Статии / Статии - Швеция

Леденият хотел - най-голямото иглу в света

Автор

/

Не е ли това най-студеното място за пренощуване в света? Познахте. Леденият хотел е магически прозрачен дворец със стаи за гости (има дори апартамент „Меден месец“), кино, 14-метров водка-бар, в който се използват „чаши“ от лед, галерии и футуристично изглеждаща колонада на приемна зала, чиито полилеи от чист лед са осветявани от оптични влакна.

Леденият хотел - Швеция

Изграждан всеки ноември от 1990 г. насам от 4000 тона плътно пакетиран сняг и лед, хотелът изчезва всяка пролет, когато се стопява в река Торне, край чиито брегове той е изграден.

Сюрреалистичната ледена сграда е сама по себе си чудо, но вътрешната украса е може би още по-смайваща: мебелите, произведенията на изкуството и скулптурите в общите зали са дело на инженери и известни ледорезбари. Нещата могат да бъдат изненадващо приятно затоплени (добре, може би това е преувеличение): вашето „легло“ от леден блок е разточително драпирано с кожи от северни елени под вашия хай-тек спален чувал.

Можете да се посгреете в сауната преди обилната закуска, след това да се отправите към един ден, пълен със забавления (но помнете, че сте на север от Арктическия кръг и слънцето не свети шест седмици от декември до януари): изберете от сафари със снегомобил (или шейна с елени), каране на шейна с кучешки впряг, риболов в леда, гледане на страховитите шарки на Северното сияние, ски бягане, разходки с хеликоптер или посещения на селищата на саамите (някога номадски племена, преди наричани лапландци, който се препитават с отглеждане на стада северни елени).

За тези, на които им стига толкова след една нощ охлаждане във фризер, чиято вътрешна температура се колебае около -4°C , съседните стандартни дървени хижи (с удобства като централно отопление) предлагат алтернативни условия за пренощуване.

Къде: ежедневни 90-минутни полети от Стокхолм. Леденият хотел е на 12 км от летището в Юкасярви. Транспортът до и от хотела може да стане и с обикновено такси, но питайте за шейна с кучешки впряг или снегомобил.

Най-добро време: януари за Северно сияние. Значимият фестивал на самите и пазар (Маркнад) в Йокмок, 200 км оттук, е през първата седмица на февруари.

>
17 януари 2011 г.

Тагове

зимен туризъм

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти