Начало / Статии / Статии - Франция

Сен Бартелми - една от най-бляскавите и модни ваканционни дестинации

Автор

/

Човек се чувства привилегирован, когато лети до някой екзотичен остров с малък турбовитлов самолет. Летището на Сен Бартелеми е с къса писта и по-големи самолети не могат да кацат тук. Затова повечето туристи пристигат тук по въздуха именно с такива машини след 10-минутен полет от международното летище на съседния остров Сен Мартен.

Други идват с частни яхти в пристанището на Густавия или пък хвърлят котва в тюркоазните води на някой залив. Тук няма пристанище за големи фериботи и круизни кораби. Но така гледат на живота тукашните хора – всичко да бъде специално и луксозно. Така островът се е превърнал в една от най-бляскавите и модни ваканционни дестинации. Богатите и известните от цял свят идват тук да отседнат или в някой бутиков хотел, или в някоя от множеството луксозни вили, осеяли хълмовете на острова. Пикът на зимния туристически сезон е Нова година, в навечерието на която пристанището се изпълва с огромни частни яхти, а хората по улиците се обръщат да видят тази или онази звезда от екрана или от сцената.

Когато през 1493 г. открил острова, Христофор Колумб го нарекъл на брат си Бартоломео. Мястото не изглеждало никак обещаващо – скалист вулканичен остров, заобиколен с плитки лагуни и плажове с бял пясък. Склоновете на хълмовете били стръмни и почти липсвали извори. По всичко личало, че мястото не е подходящо за разработване на плантации. През 1648 г. французите завладели острова и докарали тук заселници от Бретан и Нормандия, които да се занимават със земеделие и риболов. В резултат се появила нова част от Лазурния бряг, само че в Карибския басейн.

Когато дойдете тук извън сезона, лесно ще откриете скромните й корени и ще видите острова такъв, какъвто е бил преди 70-те години на миналия век, когато изведнъж става световноизвестен курорт. Град Густавия има красиво пристанище, което през активния туристически сезон приютява голям брой свръхдълги яхти. Всички сгради тук, както и навсякъде по острова, са ниски. По закон не могат да надвишават палмовите дървета!

Кога да отидете там: Разгарът на сезона за най-богатите е от 15 декември до 15 януари; намаления се правят от април до август.

На какво да обърнете внимание: На знаменитостите – филмови звезди и прочути рок изпълнители имат тук вили, а други наемат къщи под наем.

Полезни съвети: Вземете кола или джип под наем – островът е малък, но има много места за разглеждане: селца, плажове, панорамни гледки от хълмовете.

Полезни факти за Сан Бартелеми:

Координати: 17° 54' с.ш./62° 50' з.д.

Площ: 21 кв. км

Статут: отвъдморска територия на Франция

Население: 8800 души

Главен град: Густавия

Официален език: френски

Парична единица: евро

Снимки: Alljengi

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
29 август 2013 г.

Тагове

екзотика

морски пътешествия

острови

плажове

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти