Начало / Статии / Статии - Франция

Гваделупа - едно наистина примамливо място

Автор

/

Подобно на Мартиника, остров Гваделупа е част от Франция – френски департамент и отдалечен форпост на Европейския съюз. Всеки френски жител на метрополията живее и расте с мисълта, че там далеч, в топлите води на Карибския басейн има едно приятно и гостоприемно кътче от неговата родина, едно наистина примамливо място.

            Снимки: Nicolas Nova

Съществуването на Гваделупа без съмнение кореспондира с някой от дълбоко заложените във френската душа копнежи и неслучайно всеки французин от Европа рано или късно поема на едно мечтано ваканционно пътуване из Френските Малки Антили. На Гваделупа са наясно, че островът им е превъплъщение на европейския идеал за тропически рай и правят всичко възможно както да го поддържат, така и да изпълняват очакванията на туристите. Мястото наистина е божествено красиво и има всичко, което се очаква от един карибски остров. Плажове с бял пясък и барове, боядисани в ярки цветове, над които хвърлят своята сянка палми, полюшвани от солените ализе – постоянните „търговски“ ветрове, които не позволяват на температурите да станат много високи. Дивият вулканичен пейзаж на вътрешността служи за красив декор на бреговата линия. Почвата на Гваделупа е толкова плодородна, че растенията едва ли не изникват пред очите ви. Пейзажът е изпъстрен с големи по размер диви представители на растителния свят, които туристите или познават от посещенията си в парниците на ботаническите градини, или отглеждат с много грижи в домашни условия.

Гваделупа се гордее и с историята си, както и със смесването на множество различни етноси (метисаж), доведени тук от историческите превратности: французи, африканци, индийци, китайци. Възникналата в резултат от това смесване култура, както казват местните хора, се вижда по-добре на улиците, отколкото в музеите. Затова се вгледайте в лицата на хората, обърнете внимание на тяхната музика и фолклорни изкуства, послушайте креолския език и опитайте от ароматните ястия на кухнята. Въпреки всичко това, винаги ще забележите следи от френската метрополия – от багетите (които ние наричаме франзели) в пазарските кошници до униформите на жандармите (полицаите), както и кметствата с френския трикольор, които могат да бъдат видени във всяко населено място.

Името на острова обаче е испанско по произход. Колумб пристигнал тук през 1493 г. и нарекъл острова Санта Мария де Гуаделупе в чест на чудотворната богородична икона, съхранявана в един манастир в Гуаделупе (Естрамадура, Испания). Французите се установили на острова през 1635 г. и го анексирали през 1674 г. За Гваделупа и Мартиника често се говори като за две еднакви части на едно цяло, но те имат своите особености също като Дордон и съседния департамент Ло е Гарон в метрополията Франция. Разстоянието между островите е около 130 км, а помежду им се намира Доминика, където се говори английски. Така те стават две още по- отдалечени и различни дестинации. Освен това Гваделупа сама по себе си се състои от няколко острова, като основните се наричат Гран Тер и Ба Тер, разделени от тесен проток.

По ирония Ба Тер (Малка земя) е по-голям по площ от Гран Тер (Голяма земя). Погледнати заедно на картата, двата острова имат красива форма на пеперуда, поради което ги наричат Ил дьо Папийон. Освен това Гран Тер много прилича на колибри – един от многобройните ценни птичи видове, срещащи се на острова. Ба Тер е доминиран от висок вулканичен конус, наречен Гран Суфрие (1467 м над морското равнище), който все още е активен, а името му се свързва със серните изпарения, които бълва. Вулканът заема централно място в Парк Насионал дьо ла Гуаделуп, известен с туристическите маршрути в дъждовната гора и с водопадите; тук живеят множество редки и застрашени видове като малката антилска игуана и гваделупската миеща мечка. В рамките на парка се намира и Резерв Натюрел дю Гран Кюл дьо Сак Марен – залив, образувал се преди северния завой на брега между Гран Тер и Ба Тер, превъзходно място за любителите на леководолазния спорт.

В административно отношение към Гваделупа спадат и островите Ла Дезирад и Мари Галант, както и осемте малки островчета, наречени Ил де Сент. Всяко едно от тях има своя специфика и различна степен на спокойствие за туристите, колкото по-далече се намират от централните острови. Всяко едно има и своя неповторим чар. Ил де Сент е малка група острови заедно с Гваделупа. Остров Тер дьо От има много красиво пристанище, любимо място за яхтите, обикалящи от остров на остров. Известният Плаж дьо ла Ферие се намира на малкото съседно островче Мари Галант. То носи името на флагманския кораб на Колумб от второто му плаване до Новия свят. Наричат Мари Галант „Островът на 100-те мелници“ заради множеството вятърни мелници (но и такива, задвижвани от бикове и от пара), използвани през ХVIII–ХIХ в. в захарната промишленост и спиртоварните за ром.

Любопитно: От рая до ада - спокойният плаж на северния бряг на Гран Тер се намира в най-вътрешната част на лагуна, формирала се зад страховит атлантически проток, ограден от високи скали, наричани Порт д’Анфер (Вратите на ада).

Кога да отидете там: Активният сезон е от ноември до май, когато е и (относително) най-сухото време. Периодът на ураганите и обилните валежи е от юни до ноември.

На какво да обърнете внимание: Разгледайте Бопор, Льо Паи дьо ла Кан, Гран Тер (Страната на захарната тръстика) – стара захарна рафинерия, превърната в музей на тази индустрия и на робския труд, който стои в нейната основа.

Полезни съвети: Разходете се непременно из националния парк на Ба Тер. Преживяванията в тропическата дъждовна гора остават за цял живот.

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
01 октомври 2013 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

палма

плажове

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти