Начало / Статии / Статии - Азербайджан

Странни забележителности: Кални вулкани в Азербайджан

Автор

/

Макар на пръв поглед да не звучат като някакво невиждано чудо на природата, калните вулкани могат да бъдат не по-малко внушителни от стандартните вулкани с лава. Защо ли? Когато калните вулканите не изригват, пейзажът около тях силно напомня на калната повърхност. Нямате нужда от костюм на космонавт, а само от самолетен билет за Азербайджан. А когато изригват става… четете малко по-долу.

Интересно е, че в света има общо около 800 кални вулкана, като близо половината - 350 от тях - се намират на територията на Азербайджан.

Знаете ли, че…

Изследванията на НАСА установяват, че калните вулкани в Азербайджан по структура и състав се доближават до възвишенията на повърхността на Марс. Така че почти не е шега, че това ще е едно космическо пътешествие

Как се образуват калните вулкани

Образуването им е свързано с находищата на петрол и природен газ. В Каспийския регион те играят ролята на индикатори за това къде има залежи от ценните горива. Освен като изригващи, калните вулкани се срещат  и като генериращи кални басейни и кални потоци.

Смята се, че първият кален вулкан е избухнал в Азербайджан преди 25 милиона години, а през последните 200 години са регистрирани 200 големи изригвания.

25 от калните вулкани в Азербайджан и територията около тях са обявени за национални паркове.

Как избухват калните вулкани?

От земята се чува тътен, кратерът избухва от излизащите под огромно налягане от него газове, които незабавно се запалват. Понякога тези огнени езици могат да достигнат до 1 км височина – както например се е случило при избухването на вулкана Гарасу. След това на повърхността излизат и тонове кал.

Какво друго има наоколо?

Тук-там около калните вулкани се получава и изтичане на газ на повърхността на земята, което създава места с непрекъснато горящ огън. Едно такова място е Огнената планина Янардаг на полуостров Абшерон, пак в Азербайджан. Тук положението е доста лежерно - туристите идват да наблюдават вечните пламъци, докато сърбат кафето си в близкото заведение. Особено зрелищно е по залез. Не е учудващо и че такива места с вечен огън още от древни времена са се превръщали в светилища – кой, ако не всемогъщ бог, е можел да поддържа това чудо!?

Вижте актуални оферти за пътуване до Азербайджан.

>
29 ноември 2022 г.

Тагове

вулкани

любопитно

природни забележителности

кални вулкани

Забележителности наоколо

Избрани оферти