Начало / Статии / Статии - Азербайджан

Забележителности в Баку, Азербайджан – маршрут за ценители

Автор

/

Снимка: Зорница Апостолова

Чухме, че от януари 2018 година вече ще има евтини полети до Баку, Азербайджан (цените започват от 29 евро, полетите са всеки вторник), и се размечтахме и разтършувахме какво интересно има да се види там. Докато търсихме, попаднахме на Зорница Апостолова, която живее в Баку през последните няколко години и ни сподели най-добрите забележителности и преживявания, които да включим в списъка си за Баку, за да се потопим истински в града.

Вземи колело под наем и се наслади на освежаващо каране покрай брега

Снимка: Зорница Апостолова

Вземи колело под наем от Велопарк – ново съоръжение, което се намира точно до Площада на Знамето (Bayraq meydani), и се наслади на невероятно каране по брега на Каспийско море. За най-добрите гледки го направи по залез – така пред погледа ти ще са невероятните светлинки на града, а морският бриз ще отнесе всичките ти тревоги. Можеш да минеш с колелото покрай Crystal Hall (залата от Евровизия 2012), Площада на Знамето и дори да направиш пълен тур по красивия булевард Баку (дълъг 26 км и известен още като Националният парк).

Виж адреса тук.

Открий момичето с чадъра

Намери момичето с чадъра на Площада на фонтаните (Fevvareler Meydani) в центъра на Баку и непременно се снимай с него, за да си спомняш винаги за красивите момичета на Баку (Жокер: близо до Макдоналдс е).

Хареса ти? Открий другото момиче с червило, седящо на пейка точно зад този фонтан:

Снимка: Зорница Апостолова

Виж адреса тук.

Открий мъничко копие на любимия си роман в Музея на миниатюрните книги

Почитателите на книги могат да видят хобито си под лупа в Музея на миниатюрните книги. В този безплатен частен музей, намиращ се в стария град, са изложени повече от 4000 мини книги. Истински вълнуващо е да видиш някои от световните класики в такива малки размери. Представяш ли си някой роман на Достоевски, който може да се прочете само с лупа?

Виж адреса тук.

Пий азерски чай в стария град

Не може да посетиш Азербайджан и да не опиташ традиционния азерски чай. Докато се разхождаш из стария град (Içerisheher, произнася се Ичеришехер), отдели време да поседнеш в едно от многобройните кафенета и ресторанти и се наслади на освежаваща чаша чай, сервирана, както повелява азерската традиция – в специална чашка за чай, с лимон, захар на бучки, сладки, бонбони и сладко).

Изкачи се на Кулата на девицата

Докато още си в стария град, не пропускай една от основните забележителности на Азербайджан и част от културното наследство на ЮНЕСКО – Кулата на девицата. Купи си билет и се качи чак до върха, откъдето се разкрива чудесна гледка към града. Разгледай кулата отвътре и научи факти за историята и създаването й. Най-голямата мистерия около кулата и до днес си остава целта на нейното издигане.

Виж адреса тук.

Купи си нещо от Седерек

Ако търсиш необикновено шопинг преживяване, което да те остави без думи, Седерек е твоето място. Да кажем, че това е огромен шопинг център би било твърде подценяващо. Приготви се да се изгубиш сред буквално хилядите щандове, предлагащи всичко от домашни потреби до храна, играчки, авточасти, украси, сувенири и горе-долу всичко, което би ви дошло на ума. Цените са доста по-ниски от другите части на града и макар на пръв поглед да изглежда като пазар за нискокачествени стоки, може да се натъкнете на добри оферти.

Седерек се намира на около 10 км извън Баку, но си струва посещението, ако базарите са твоята страст. Вземи такси или се пробвай с местните автобуси. Обещавам – никога няма да забравиш това преживяване.

Виж адреса тук.

Почувствай огньовете на миналото (буквално)

Снимка: Зорница Апостолова

Надникни в зороастрийската култура и почувствай огньовете на миналото в Атешгах – Огнения храм. Много хора прескачат това забележително място в Баку, защото е далеч от центъра. Храмът има мистична атмосфера и ще те запознае със зороастрийските вярвания и практики. След като си приключил с обиколката, наслади се на купа вкусна супа от червена леща и традиционен азерски кебап в ресторанта отдясно на храма.

Виж адреса тук.

Слушай мугам на живо

Мугам е специфична за Азербайджан музикална композиция. Тя е много силна и според мен трябва да я чуеш на живо. Записите просто нямат това въздействие, което ще почувстваш на концерт. Да чуеш мугам на живо означава да усетиш силния дух на азерските музиканти, страстта им и тяхната културна идентичност. Може да си купиш билети за концерт или да посетиш ресторант с традиционна музикална програма.

Поръчай коктейл с гледка в бар 360

Снимка: Зорница Апостолова

Бар 360 е въртящ се бар на 25-я етаж хотел Хилтън, който е отворен за всеки, който иска зашеметяваща гледка към коктейла си или изкусителния си десерт. Гледката е незабравима е меко казано, а атмосферата е спокойна. Заслужава си да дойдете и вечер.

Виж адреса тук.

Плавай в Малката Венеция

Снимка: Зорница Апостолова

В Баку можеш да преживееш много неща и да „бъдеш“ във Венеция е едно от тях. Плавай в гондола и се наслади на красотата на малките островчета и мостчета в Мини Венеция в Баку. Това живописно място се намора точно до Музея на килимите и близо до брега на Каспийско море.

Виж адреса тук.

БОНУС: Гледай Формула 1

През следващите няколко години кръг от Формула 1 ще се провежда в Баку (през 2018 г. Ще е между 27 и 29 април). Различните билети дават достъп до различни събития и активности, които се случват в целия град в седмицата на Формула 1.

***

Зорница Апостолова е съпруга, майка и блогър. В момента живее в Азербайджан. Блогът й Prepare to Visit предоставя полезна информация за тези, които пътуват в Кавказ – от полезни съвети и ревюта до информативни статии и красиви снимки. Последвайте я във Facebook, Twitter и Instagram, за да не изпуснете нито един от нейните постове.

>
17 януари 2023 г.

Тагове

архитектура

велотуризъм

кулинарен туризъм

любопитно

романтика

романтични градове

романтични места

храмове

блогове на гости

зороастризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти