Начало / Статии / Статии - Азербайджан

Азербайджан - топ 10 интересни места

Автор

/

Азербайджан е от онези странни смесици от изток и запад, които едновременно ви изумяват и объркват. Ако все още не сте били по тези екзотични земи, ето ви няколко сериозни причини да го направите.

В Азербайджан се срещат 9 от всички 11 климатични зони

От сух и влажен субтропичен климат в Ланкаран до планинска тундра в Голям Кавказ. По-голямата част от страната се намира в субтропиците, заради което можете да си похапвате пресни портокали, кивита, мандарини, банани... Става и за плаж – от май до септември на полуостров Абшерон на Каспийско море, съвсем близо до столицата Баку.

***

Най-голямото солено езеро в света – Каспийско море

Освен голямо – над 350 000 кв.м, Каспийско море е и дълбоко – достига до над 1000 м в най-дълбоката си част. Водата му е по-малко солена от тази в повечето морета, което я прави по-приятна за плуване.

***

Забележителности от списъка на ЮНЕСКО

Гобустан – запомнете това име, защото тук е бил един от първите центрове на човешката цивилизация. Археологическият резерват се намира на 60 км от Баку и включва скални рисунки, гробници, кромлех, подобен на Стоунхендж, останки от селища от времето на каменната ера.

В списъка на ЮНЕСКО е и старият град на Баку – Ичери Шехер. В тази част на столицата се намират Кулата на девойката, дворецът Ширваншах, джамии, останки от кервансараи и бани. Тук са снимани сцени от съветския филм „Диамантената ръка“.

***

Петролен спа комплекс в Нафталан

Нафталан не е име на бензиностанция, а на популярен спа курорт, само на 20 км от втория по големина град в Азербайджан – Ганджа. Петролните терапии от Нафталан са известни с полезните си свойства заради специфичния си биологичен състав - предпазват от инфекции, действат болкоуспокояващо и ободряващо. Първите нефтени мехлеми били създадени от германски концесионер, който започнал да ги изнася за Германия още през 1886 г. В наши дни в нефтените бани на курорта се лекуват повече от 70 болести.

***

Калните вулкани

Азербайджан заема първо място в света по брой на кални вулкани. 350 от всички 800 кални вулкана в света се намират на територията на страната. Хиляди туристи идват в Азербайджан тъкмо заради тази атракция. Калните волкани изригват с тътен и газ, а огнените езици могат да достигнат до 1000 м височина (вулканът Гарасу). Освен че приличат на пейзаж от Марс, тези вулкани, оказва се, имат наистина общо с Червената планета. Според изследователи от НАСА, съставът им е подобен на равнините на съседната ни планета.

***

Храната в Азербайджан

На масата в Азербайджан ше ви сервират всички видове месо (без свинско) и риба, сготвени с много подправки. Пригответе се за много шафран, който се слага почти навсякъде. Непременно опитайте всички видове хляб – дълги франзели, плосък арабски хляб, с ядки и семена...

***

Град Шеки и Пътят на коприната

Разкопките показват, че Шеки е един от най-старите градове в Кавказ – на повече от 2500 години. През последните няколко века Шеки става прочут в целия свят със своята коприна и фина бродерия. Заради оживената търговия били построени много кервансараи, където изморените пътници да отдъхват. Два от тях са запазени и до днес – Горният и Долният, от 18-и век. Разгледайте и внушителния Дворец на хановете от Шеки, за строежа на който не е използван нито един пирон.

***

Земята на огъня

Още от древни времена на повърхността избивал газ от използваните днес находища, който горял. В онези времена това се смятало за божествен знак и хора от цял свят идвали да се поклонят на знака свише. Днес можете да видите зороастрийски храм, построен около едно такова находище – Атешгах, на 30 км от Баку.

***

Крайморският парк на Баку

Това е истински рай със сенчести кафенета и пейки, вкусен сладолед и яхт клуб. Тук има също търговски центрове, залата Булевард Кристал Хол, построена за провеждането на конкурса Евровизия през 2012 г. Известен е като Булевардът, дълъг е 5 км и се планира да бъде удължен.

***

Модерните сгради

Снимки: Azerbaijan Tourism

Вече споменатата зала Кристал Хол (Евровизия), културен център Хейдар Алиев, комплексът от три небостъргача, известен като кулата Пламък заради формата си – в Баку непрестанно никнат ултрамодерни постройки, които създават футуристичен вид на столицата. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Азербайджан!

>
29 ноември 2022 г.

Тагове

екзотика

кулинарни изкушения

лукс

спа туризъм

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти