Начало / Статии / Статии - Азербайджан

Баку – футуристично като Дубай, но в Азербайджан

Автор

/

Баку е столица и най-голям град в Азербайджан - място, на което се срещат минало и настояще, източна и западна култура, традиция и съвремие. Страната отдавна се радва на славата на модерна мюсюлманска общност, в която за първи път са отворени библиотека, театър и дори опера. Въпреки че Баку е столица на бивша съветска република, днес градът е придобил модерен облик и все повече бива сравняван с екстравагантния Дубай, символ на дръзка и модерна източна архитектура.

Някои от най-впечатляващите архитектурни проекти, които са в процес на строеж или са вече завършени и функциониращи, включват:

Кулите на пламъка (Flame towers) са едни от най-високите небостъргачи в Баку, с височина от 190 м. Кулите са изцяло покрити с LED екрани, които пресъздават светлините и движението на огън и възхищават туристите дори от най-далечните точки на града. Сградите се състоят от апартаменти, хотелска и офисна част. Приблизителната стойност е около 350 милиона долара. Строителството започва през 2007 г. и завършва през 2012 г.

Проектът „Белият град“ (White city) в Баку има за цел да превърне района в обновена градска част. С премахването на всички промишлени останки и почистване на района, градската среда несъмнено ще стане по-приятна за местните и туристите. Но проектът не се ограничава само с това, той отива отвъд рамките на освежаването, тъй като вече можем да забележим и отражението на европейската архитектура именно в сърцето на Азия.

 

Хотелите „Полумесец“ и „Пълнолуние“ (Crescent Hotel & Full Moon Hotel) са вдъхновение за мнозина архитекти по света. Въпреки че все още са в процес на строеж, сградите са едни от безспорните символи за превръщането на столицата на Азербайджан в един от най-модерните градове не само в Азия, но и в целия свят.

Каспийският мол на брега (Caspian Waterfront Mall) е друга динамична и разчупена сграда, която предстои да бъде застроена и която планира да трансформира брега на Каспийско море във вълнуваща възможност за развлечение и притегателна сила за туристи. Архитектурният израз на този проект е съвременен мол с характерна естествена форма, която се основава на географията, културата и историята на Азербайджан.

Центърът „Гейдар Алиев“ (Heydar Aliyev Center) е впечатляваща архитектурна композиция, заслужено спечелила престижната награда „Дизайн на годината 2014“. В смайващата сграда намират място музей, аудитория и просторна галерия. Плавните и сякаш разтичащи се линии на постройката контрастират със строгия архитектурен стил, преобладаващ до момента в града. Определят центъра като истински новаторски подвиг и красноречив пример за това, което столицата на Азербайджан, Баку ни подсказва, а именно - бъдещето е тук и сега.

Вижте тук най-добрите оферти за Азербайджан!

>
23 ноември 2022 г.

Тагове

архитектура

екзотика

ски дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти