Начало / Статии / Статии - Непал

Кралство Мустанг - последното забранено будистко кралство

Автор

/

Обкръжено от Тибет от три страни и управлявано от тибетската кралска фамилия, Мустанг – кралство в кралството – оцелява като една от последните останки от древен Тибет.

Кралство Мустанг, Непал

Макар номинално да става част от Кралство Непал в началото на 50-те години на ХХ в., то си е до голяма степен автономно и голяма част от неговата средновековна културна тъкан се е запазила. Всъщност за Мустанг казват, че е в по-голяма степен Тибет отпреди китайската окупация, отколкото самият Тибет, пълен с древни укрепени крепости-села и манастири, издялани в скалите, представящи една приглушена природна палитра на сивото и вариращото ръждиво- червено.

Както е в голяма част от Тибетското плато, пейзажът е суров и неприветлив, драматичен високопланински пустинен терен, ограден от извисяващи се като кули върхове, включително покрития със сняг Аннапурна на юг. Макар Непал да е отворен за туризма през 50-те години, деликатното разположение на Мустанг покрай тибетската граница го оставя затворен до 1992 г., когато непалското правителство започва да пропуска на тънка струйка чужди туристи.

По ирония на съдбата в миналото през Мустанг са преминавали много пътници, неговите древни търговски маршрути датират отпреди повече от 1000 години. Обезлесените му пейзажи ще да са изглеждали далечни и изключителни на европейските търговци, връщащи се от Китай със своите скъпоценни товари. Те сигурно са били много затруднени, както днешните трекери, да обяснят извънземността на всичко това.

Къде: Мустанг, Непал
Най-добро време: пролетното пътешествие съвпада с Тиги, един тибетски будистки празник.

>
06 март 2012 г.

Тагове

екзотика

любопитно

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти