Начало / Екскурзии / Екскурзии - Кастория

НОВО:Великден в Гърция и Албания -Потвърдена!

Номер на оферта

/

218551

Дати & цени

Цената включва

Пакетната цена включва:

Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

3 нощувки със закуски в хотел в центъра на Кастория на крачка от езерото и забележителностите

2 стандартни вечери три степенно меню в близка таверна на брега на езерото

Празнична Великденска вечеря с жива музика в таверна на брега на езерото

Екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил

Разходка с автобуса до манастир „Св. Богородица Мавриотиса” и пещерата на Дракона (не е вкл. входен билет за пещерата)

Мед. Застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК”Левинс” с лимит 2000 евро

Водач от агенцията през цялото пътуване

Цената не включва

Пакетната цена НЕ включва:

Туристическа такса - заплаща се лично в хотела

Целодневна екскурзия с местен екскурзовод до Албания с Корча и Воскопойе – 20 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста

Музейни такси в Албания: около 500 албански леки



Доплащане: медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. – 4 лева; туристи над 70 год. доплащат – 7 лева!


Важна информация:

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.

за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер

за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер

за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер

за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

Програма на пътуването

НОВО! ГЪРЦИЯ за ВЕЛИКДЕН 2018: Кастория, о-в Св.Ахил-езеро Малка Преспа и КОРЧА в АЛБАНИЯ! ПРОМОЦИЯ до 12 МАРТ Топ оферта – 345 лева!
Маршрут:
Гърция: Кастория - езеро Малка Преспа - остров Свети Ахил - Албания: КОРЧА - Воскопойе

4 Дни / 3 Нощувки

Дати на отпътуване:
06.04.2018 г.

от: 345 лв.

НОВО! ВЕЛИКДЕН 2018 в ГЪРЦИЯ и АЛБАНИЯ пътуване в земите на САМУИЛОВА България!

ПРОМОЦИЯ за РАННИ записвания до 12 МАРТ цени от – 345 лева!


ВЕЛИКДЕН 2018 на КОСТУРСКО езеро с остров Св.Ахил в езеро Малка Преспа и КОРЧА в ДЕВОЛ!

Предимства на програмата:

Три нощувки със закуски и вечери в хотел в центъра на Кастория на крачка от красивото езеро!

Богата програма, включваща светините на България в някогашна КУТМИЧЕВИЦА:
КОСТУР и остров Свети Ахил в езеро Малка Преспа, пътуване до ГОРИЦА (КОРЧА) – част от
славната област ДЕВОЛ, важен църковен и просветен център, сравним по важност с този в Охрид,

разходка във ВОСКОПОЙЕ - важен център на Балканите, сравняван с Истанбул в 18-ти век!


На турист в двойна стая
ПРОМО цени до 12 МАРТ 345 лева
Редовни цени от 15 МАРТ 369 лева

Единична стая
ПРОМО цени до 12 МАРТ 399 лева
Редовни цени от 15 МАРТ 425 лева

Трети възрастен
ПРОМО цени до 12 МАРТ 295 лева
Редовни цени от 15 МАРТ 320 лева



Дете 0-11.99 г. с 2-ма възрастни в стая
ПРОМО цени до 12 МАРТ 259 лева
Редовни цени от 15 МАРТ 285 лева

1 ден: СофияКастория
Сутринта в 07:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: СофияДупницаБлагоевград - КулатаСолун - ВерияКастория. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). В ранния след обяд пристигаме в Кастория или още някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес повече от 70 на брой стари църкви, някои от които градени още по времето на цар Борис. Настаняване в хотел в самия център на Кастория, на крачка от езерото и забележителностите. Свободно време. Вечеря в таверна на брега на езерото. Нощувка.

2 ден: Кастория – Воскопойе – Корча – Кастория
Закуска. Свободно време в Кастория или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия с местен екскурзовод в Албания до Корча (Горица – бълг.) и Воскопойе. Отпътуваме сутринта в 09:30 часа за Албания и област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол по повелята на княза Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия. Първата ни спирка в Девол е Воскопойе – стар град в миналото разположен на важен търговски път, свързващ Венеция с Константинопол, основна причина за просперитета на града. През 17 – 18 век града наброявал 80 хиляди жители, гордеел се с около 26 църкви, иконописна школа, училища и собствена печатница, в която се печатало с гръцки и славянски букви. По същото време Воскопойе се считал и за втори важен център на Балканите, бил сравним с Истанбул! Днес Воскопойе е малко село с около 700 жители, а от църквите са запазени само пет. Отпътуване за Корча, един от големите градове в днешна Албания и запознаване със забележителностите му: впечатляващият нов катедрален храм „Възкресение Христово”, музея на иконата – стара църква разделена на две части, в едната се помещава музея, а другата част е функциониращ храм, джамията Ильяз Бей Михрой. Разходка в старата градска част на Корча. Свободно време за обяд, разходка и покупки. Завръщане в Кастория и хотела около 19 – 19:30 часа. Вечеря. По желание организирано посещение на Празнична Великденска литургия. Нощувка.

3 ден: Кастория – езеро Малка Преспа – остров Свети Ахил - Кастория
Закуска. В 10:00 часа се отправяме към до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил, разположен в езерото – островът на цар Самуил. На този остров се намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца и острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Свободно време за разходка чаша кафе или възможност за обяд в страноприемницата на Коста от рода Петковци, предлагащ местни гозби. Завръщане в Кастория и хотела след обяд. След кратка освежителна почивка с автобуса ще се отправим към пещерата на Дракона с нейните седем на брой малки езера и красивият манастир „Света Богородица Мавротиса” граден през 10 век и както всички останали градени по това време черкви носи белезите на ранния български живописен стил. Завръщане в хотела. Празнична ВЕЛИКДЕНСКА вечеря с жива музика. Нощувка.

4 ден: Кастория - София
Закуска. В 10:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за България и София. Пристигане в София вечерта

Информация за посещаваните обекти:
Остров Свети Ахил в Малко Преспанско езеро - един остров в затънтените краища на Северозападна Гърция пази спомени за българското минало. Това е остров “Свети Ахил” в Малкото Преспанско езеро, което заобиколено от величествени планини се простира като обширно огледало сред възвишенията. Понтон в езерото, дълъг почти километър ни отвежда до острова „Свети Ахил”, от който ни делят само няколкостотин километра и… десет века история. Тук, на острова се е издигала любимата резиденция на цар Самуил.

Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност, с усещането за онази хармония и сигурност, които са изпълвали първите хора при Сътворението.

На източния склон на острова се издигат величествените останки на храма „Свети Ахил”. По размери храма не отстъпват на Голямата базилика в Плиска, построена при Свети княз Борис, покръстител на българите.

Масивни стени и колони са обгръщали централния кораб. Каменна настилка, вдъхваща респект, води към обширен олтар. От тук патриарх Герман, духовния спътник на цар Самуил, е благославял България и народа й. По тесния коридор, към изхода, облицовани с тежки плочи, са подредени саркофазите на царското семейство. В единия от тях, през 1969 г. гръцкия археолог Николаос Муцопулос открива останките на цар Самуил….



Описание на Кастория

Кастория или още наричан от нас българите – Костур е живописен град, удивително наподобяващ град Охрид. За приликата допринася разположението му на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви.

Кастория е един от най-големите, както в миналото, така и днес, производител на кожени изделия и палта. В тази връзка – красиви и елегантни магазини за палта и кожени аксесоари, както и многобройни заведения по брега на езерото са другото изкушение за посетителите му.

Езерото Орестиада - разположено в Северозападна Гърция, недалеч от границата с Албания, между планините Витси и Грамо, дало името на областта. Езерото е част от групата на Егейските езера и е разположено на 630 метра надморска височина. Площта му е 28 квадратни километра, а водосборният му басейн e 253 квадратни километра. Дълбочината на езерото е приблизително 9 метра. Езерото е дълго 30 километра и има обем от 100 000 000 кубични метра вода; оформено преди около 10 милиона години, в него се вливат 9 малки реки и се срещат над 200 вида птици.


Непознатата Албания – антична, средновековна, православна, българска…..

Област ДЕВОЛ с Корча/ Горица и Воскопойе
Девол е историко-географска област разположена в земите на днешна Източна Албания. За първи път е присъединена към България от кан Пресиян към 842-843 г., а по времето на княз Борис I (852-889) град Девол е средище на административна област комитат, наричана в някои извори и Кутмичевица. Тук се издига една от седемте големи църкви, издигнати от Борис в България след покръстването. Князът изпраща в Девол Климент Охридски, който превръща града в средище на книжовна школа, преместена впоследствие в Охрид (Охридска книжовна школа). През 893 г. просветителската дейност на Климент в Девол е поета от друг ученик на Кирил и Методий – Наум Охридски. През същата година е учредена и Деволската епархия.

На територията на Девол се намират Корча и Воскопойе. Името на Корча идва от българското Горица, нарекли го така заради разположението му на невисок хълм.



КОРЧА – ГРАДЪТ на СЕРЕНАДИТЕ!
Разположен в подножието на планина Морава, Корча е един от големите градове в Албания със своите 80 хил. жители. Кръстопътното разположение на града в близост до Гърция и Македония и разнородното му население, състоящо се от албанци - 40%, гърци – 30% и българи – 20% допринасят за колоритното културно наследство от обичаи. Неслучайно Корча е смятан за люлка на културата и град на събитията в Албания. В Корча се провежда най-големият бирен фестивал в Албания, голямо събитие е и ежегодният карнавал тук, празненствата за Коледа и Великден, традиционните серенади и ред други активности.

Корча се слави и със стария си пазар/базар с калдъръмени улички, чиято реставрация вече започна. Корча може да предложи за всеки по нещо: традиционна кухня и напитки (не пропускайте да опитате местният специалитет лакрор), за любителите на историята и природата, за почитателите на религията и за търсачите на приключения.

Сред забележителностите на Корча е и музеят на иконата. Навремето, когато разрушил църквите в цяла Албания, Енвер Ходжа събрал всички икони в този музей, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.



Воскопойе или още Москополе се намира на 21 километра западно от Корча, в планината Островица в Южна Албания, на 1160 m надморска височина. През 17 и 18 век Москополе бил в цветущ град с 60-80 хилядно население. В проспериращия град имало 20 до 26 хубави църкви, печатница (1720 г.) с гръцки и славянски букви, чиито издания намирали широко разпространение. Не липсвали училища, а също и иконописна школа, където се учели и млади българи. През 1744 г. в Москополе основали и "Нова Академия" - единственото християнско висше учебно заведение в Османската империя. В края на 18 в. градът е голям стопански, културно-просветен и християнски център на Балканите.

Йоасаф II Охридски, охридски архиепископ и патриарх от 1719 до 1745 г., е роден в Москополе. По негова повеля печатницата в Москополе за първи път отпечатва „Аколутия“, тоест Служба, на Свети Седмочисленици. Там Седмочислениците са възвеличавани като „спасение за българите“, „стълбове и равноапостолни пастири на България“. За пръв път житието и службата на св. Наум Охридски се печата също там (на гръцки) през 1740 г., с посвещение на архиепископ Йосаф. В 1770 г. тук се печата първият речник на съвременните езици албански, арумънски, гръцки и български.

Тагове

Оферти - Гърция |  Оферти - Кастория |  Екскурзии - Гърция |  Екскурзии - Кастория |  Великден 2024 - Гърция |  Великден 2024 - Кастория

Избрани оферти