Плиска

За града

Оферти

Статии

Плиска / Pliska

Плиска (Pliska) е град в Североизточна България. Той се намира в община Каспичан, Област Шумен и е в близост до градовете Нови пазар и Каспичан. Той е първата българска столица. Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. за около 200 години ( края на VII в. - 893 г.) Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най-многолюден град на ранносредновековната българска държава. Най - важната и най-пълно изследвана част на Плиска е укрепената резиденция на българските ханове и князе - т.нар. Вътрешен град. Резиденцията била издигната на мястото на временен бивак, центърът на който бил постепенно застрояван с дворцови постройки. Първите дворци имали изцяло дървена конструкция и кръгъл план, по-късно били добавени отделни постройки от тухли, дялани камъни и хоросан. Защитен с масивна стена от дърво, дворцовият център се разполагал в средната част на т.нар. Вътрешно землено укрепление, затварящо площ от около 0.8 кв. км. През 811 г. Плиска била превзета от войските на византийския император Никифор I. Дворцвите постройки и дървена защитна стена на ханската резиденция били опожарени. След пожара ханската резиденция била основно преустроена и се сдобила с каменна крепостна стена, затваряща площ от 0.5 кв. м. Вътрешният град на Плиска обхваща площ от 23.3 кв. м., Защитен е с ров и вал. т.нар. Външно землено укрепление, което има дължина близо 20 км. Около 3/4 от територията на Външния град е обхваната от извършените за малко повече от 100 години археологически изследвания, които продължават и в днешно време. Тук са проучени множество и разнообразни по характер паметници - болярски имения с масивни каменни постройки и множество оградени със стени дворове, селища на обикновеното население, църкви и манастири, търговско- занаятчийски центрове, водопроводи, възпоменателни могили от езическо време и некрополи от христичнския период. От тях най-важен за историята на Плиска и на ранносредновековна България след 864г. е цялостно изследваният и експониран комплекс "Архиепископска резиденция и манастир при Голямата базилика" До него отвежда изграденият преди повече от 10 века павиран път, който започва на север от главната порта на владетелския град и е бил предназначен за церемонални шествия.

Транспорт

До град Плиска се стига с кола. Намира се близо до Каспичан и Нови Пазар в област Шумен.

Забележителности

Историко-археологически резерват Плиска
Включене в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 96-то място в него. разположен е на около 2 километра от град Плиска.

Голямата базилика
Представлява религиозно-дворцов комплекс, който се състои от катедрала, архиепископски дворец и манастир. Намира се в Историко-археологическия резерват Плиска.

Плиска: първата българска столица
Плиска е град в Североизточна България. Той се намира в община Каспичан, Област Шумен и е в близост до градовете Нови пазар и Каспичан. Той е първата българска столица. Средновековна Плиска Средновековна Плиска е възникнала като населено място скоро след историческата за българите победа над Византия през 681 г. за около 200 години ( края на VII в. - 893 г.) Плиска е централна резиденция на българските владетели, първа столица и най-многолюден град на ранносредновековната българска държава.

Забележителности около Плиска

Избрани оферти