Начало / Статии / Статии - Сирия

Джамията на Омаядите в Дамаск - екзотична и интригуваща

Автор

/

Джамията на Омаядите - Сирия

Изгубването из страничните улички на неговия Стар град е достатъчно основание да прекараш няколко дни в Дамаск. Сред наситения с емоции квартал и неговите покрити със сергии улици се извисява джамията на династията на Омаядите, един от най-великите архитектурни паметници на исляма. Тя е екзотичен и интригуващ сирийски микрокосмос, свещено място за молитва на жени, чието було може да скрива модни европейски дрехи, за мъже в джелабии или за мениджъри между деловите срещи.

Като един от претендентите за титлата „най-старият непрекъснато обитаван град“, Дамаск може да проследи своята история до третото хилядолетие пр.н.е. от разкопки, предприети в двора на джамията на Омаядите. В по-съвременен план този прохладен мраморен двор е най-прелестното убежище в града от горещината и гълчавата. Някога то е било мястото на базиликата „Св. Йоан Кръстител“ (смята се, че отсечената глава на светеца е погребана в саркофаг във вътрешността на джамията), до нахлуването на мюсюлманите през 636 г.

Джамията е идеално разположена, за да се насладите на един спокоен, съзерцателен момент, след като се лутали из Сук ал Хамадийе, главната търговска улица право на запад: идеалното място за пътешествие във времето.

Джамията на Омаядите, Дамаск, Сирия
Къде: туристите, мъже и жени, са добре дошли в джамията, влизайки през вратата в северната стена при Баб ал Амара.

*

Виж още:

Екскурзия в Йордания

Екскурзия в Израел

Екскурзия в Дубай

>
10 август 2010 г.

Тагове

джамии

Забележителности наоколо

Избрани оферти