Начало / Статии / Статии - Сирия

Покритите пазари на Халеб - първият търговски център в света

Автор

/

От римско време Халеб (известен също като Алеп, Алепо) е бил голям търговски център между Азия и Средиземноморието, с една силна гилдия от европейски търговци, въртящи безскрупулна търговия на местните пазари.

Халеб - Сирия

Несекващата енергия на търговията и някакъв смътен европейски дух се долавят в легендарния лабиринт на градските покрити пазари. Това е може би едно от най-добрите места в Близкия изток, в които можете да усетите какъв е бил веселият живот по базарите в една отминала епоха.

Пазарите в този древен кръстопът все още продават на дребно канела, шафран, кимион, печени ядки и вкусния шам-фъстък, с който Халеб е прочут от векове. Под един каменен купол, построен от османците, близо 30 км покрити пасажи бръмчат от глъчта и врявата при всекидневното пазаруване и оживените разговори на араби, кюрди, арменци, турци и иранци.

Когато крайната спирка на „Ориент експрес“ е била Халеб, тук е имало само едно място за отсядане: хотел „Барон“, открит през 1909 г. Терасата е все още прекрасно място за възстановяване на силите след сутрин, прекарана в първия търговски център в света. Мнозина знаменити посетители са правили тук точно това – неплатената сметка на Лорънс Арабски е изложена във фоайето.

Къде: Халеб, Сирия, 350 км. северно от Дамаск.
Най-добро време: март-май, август-ноември.

>
18 ноември 2010 г.

Тагове

пазари

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти