Начало / Статии / Статии - Сирия

Крак де Шевалие - замък, устоял на яростните атаки на времето

Автор

/

През 1909 г., преди са стане Лорънс Арабски, двайсетгодишният Т. Е. Лорънс обхожда десетки от замъците на кръстоносците в Обетованата земя и описва Крак де Шевалие (Krak des Chevaliers) като „най-хубавия замък в света. Несъмнено най-живописният от всички, които съм виждал – абсолютно изумителен“. Извисяващ се самотен като огромен боен кораб върху една непревземаема издатина над необятна равнина, той остава и днес най-величественият и един от най-добре запазените средновековни замъци в света.

Крак де Шевалие - Сирия

По-голямата част от него е превъзходно изградена и разширена от рицарите на св. Йоан от 1144 г. нататък. Те избират като свое седалище единствения значим пробив в планинската верига между Турция и Ливан, върху един вековен маршрут на керваните между Дамаск и вътрешността на Сирия.

Толкова могъщ е бил този ограден с ров бастион, чиито укрепени стени са осеяни с тринайсет наблюдателни кули, че той никога не е бил превземан. За двамина от най-големите воини на тази епоха, включително страховития, но държащ се рицарски Саладин, казват, че са хвърлили един поглед и са се оттеглили, без да опитат атака.

В началото на ХІХ в. швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт, който ще открие Петра и Абу Симбел, описва Крак като „една от най-хубавите сгради от Средновековието, които някога съм виждал“. Той остава впечатляващо добре запазен благодарение на лек ремонт, предприет от французите през 1936 г.

Къде: Сирия: дълга, но възможна еднодневна екскурзия от Дамаск по посока Халеб.
Най-добро време: пролет и есен.

>
28 април 2011 г.

Тагове

замъци

любопитно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти