Начало / Екскурзии / Екскурзии - Нораванк

Eкскурзия в АРМЕНИЯ – по стъпките на първите християнски апостоли

Номер на оферта

/

239229

Дати & цени

Цената включва

• Самолетни билети София–Варшава–Ереван–Варшава–София с ЛОТ с включени летищни такси, 1 бр. чекиран багаж до 23 кг и 1 бр. ръчен багаж до 8 кг;
• 8 нощувки със закуски в избрани централни хотели 4* и 3*;
• Включени 6 обяда и 4 вечери;
• Всички трансфери и турове с климатизиран автобус, съобразен с броя на групата;
• Всички входни такси на посещаваните забележителности;
• Лицензирани местни екскурзоводи;
• Водач-преводач от агенцията;
• Предварителна географска и историческа информация за страната и посещаваните градове и забележителности;
• Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с включени медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване с покритие 20 000 евро.

Цената не включва

• Застраховка „Отмяна на пътуване“: прави се по желание и цената се изчислява индивидуално при запитване;
• Посещение на джаз-клуб Malkhas: заявява се предварително при записване и се заплаща на място;
• Бакшиши за екскурзоводи и шофьори (при добро обслужване е прието да се дават по 5 евро на човек на ден);
• Резервиране на определени седалки по време на полетите;
• Доплащане за застраховка Помощ при пътуване в чужбина за лица от 65 до 80 г.;
• Напитки по време на хранене, входни такси за обектите по желание и лични разходи;

Програма на пътуването

Защо да изберете тази програма?

• Пълна обиколка на Армения, включваща едни от най-важните раннохристиянски забележителности – манастирите Хор Вирап, Татев, Санахин, Ахпат и Ечмиадзин (ЮНЕСКО);
• Включена целодневна екскурзия до манастира Гегард, Храма на Митра в Гарни и Каменната симфония в каньона на река Азат;
• Богата програма с включено посещение на 7 манастира, пещерния град Хндзореск както и на арменската общност на молоканите;
• Включени 6 обяда и 4 вечери в местни ресторанти, за да опитате разнообразни традиционни и вкусни арменски ястия;
• Включени дегустации на арменски коняк „Ной“, вина в избата в Арени и по време на обяда ни на път за Дилижан;
• Включен майсторски клас по печене на лаваш;

9 дни/ 8 нощувки

ДАТА: 29.09 - 07.10.2023

ЦЕНА на човек в двойна стая: 3 350 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА:

Ден 1 /29.09.2023, петък/ СофияВаршаваЕреван
Излитане от летище София в 18:30 ч. за Варшава. Кацане в 19:25 ч. Продължение за Ереван в 22:55 ч.

Ден 2 /30.09.2023, събота/ Ереван – Гарни – Гегард – Ереван
Кацане на летище Ереван в 04:30 ч. Посрещане, трансфер и настаняване в бутиков хотел 14th floor 3+*. Ранно настаняване, време за почивка и закуска.
След закуска се отправяме към Гарни и единственият запазен исторически паметник от гръко-римския период, символ на предхристиянска Армения. Издигнат е през 66 г. в чест на бог Митра – бог на Слънцето, небесната светлина и справедливостта. Храмът е изпълнен в класически гръцки стил, фасадата е увенчана от 24 йонийски колони и триъгълни фронтони. Обяд в местен ресторант в село Гарни, където ще имаме възможност да участваме в приготвянето на домашен лаваш.
След обяд ще посетим Каменната симфония, разположена в каньона на река Азат. Това е група скални образувания, формирани при изстиване на вулканична базалтова скала, които приличат на музикалния инструмент орган.
Отправяме се на изток към един от най-големите и значими манастирски комплекси в Армения – Гегард, основан през 4 век от Свети Григорий Просветител, духовният лидер, който обръща арменския народ към християнство. На арменски името на манастира означава копие и е свързано с копието, пронизало тялото на Иисус Христос, докато е бил на кръста. Днес манастирът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Привечер с връщаме обратно в Ереван.

Ден 3 /01.10.2023, неделя/ Ереван
Закуска в хотела. След закуска започва пешеходната обиколка из столицата на най-старата християнска страна. Сърцето на града с над 2800 годишна история е площад „Република“ с Историческия музей (отвън), Пощата и Правителството – импозантни сгради, построени от червена туфа. Паважът в центъра на площада наподобява шарката на арменски килим, а фонтаните са една от атракциите на града. Ще спрем пред Операта, заобиколена от статуите на трима от гениите на арменската култура – композиторите Арам Хачатурян и Александър Спендиарян и поета Ованес Туманян. Ще изкачим стълбите на архитектурния комплекс „Каскадите“ за да се насладим на прекрасна гледка към града и връх Арарат. Навсякъде е зелено, с просторни булеварди, окичени с дървета, цветни лехи и спокойни хора. А инсталации с модерно изкуство срещаме на всяка крачка. Обяд в местен ресторант. Следобед ще посетим Мемориала на геноцида, построен през 1967г. на хълма Цицернакаберд и фабриката за производство на известния арменски коняк „Ной“. Вечерта по желание ще посетим световно известния джаз-клуб Malkhas, чиито основател и собственик е прочутият маестро Левон Малахасян. Нощувка в Ереван.

Ден 4 /02.10.2023, понеделник/ Ереван – Хор Вирап – Норванак – Хиндзореск – Горис
Закуска в хотела. Отпътуване към град Горис, разположен на 240 км южно от Ереван. Първата ни спирка е манастирът Хор Вирап, разположен в подножието на планина Арарат, на няколко километра от затворената граница с Турция. Отбиваме се да дегустираме вина в избата в град Арени, която продължава традициите на една от най-ранните винарски изби в света. Според изследователите, обитателите на пещерите на Арени, по поречието на река Арпа са започнали да правят вино преди 6000 години.
Продължаваме към манастира Норванак, живописно разположен в долината на река Амагу. Построен през 13 век, манастирът е пример за богатата на изящни орнаменти архитектура от периода. Обяд в местен ресторант.
В късния следобед стигаме до пещерния град Хндзореск. В миналото е бил най-голямото селище в Източна Армения, по данни от 1913 г. в него са живеели 8300 души, имало е 7 училища и 27 магазина. Последните жители напускат пещерните жилища през 50-те години на миналия век. Днес Хндзореск е изумително място в прегръдката на планината, до което се достига по 160-метров въжен мост.
Настаняване в хотел Goris Hotel 4* в град Горис, вечеря и нощувка.

Ден 5 /03.10.2023, вторник/ Горис – Татев – езерото Севан – Дилижан
Закуска в хотела. Отпътуване към Татевската обител, духовен и просветителски център на страната от 9-14 век и един от шедьоврите на средновековната арменска архитектура. На староарменски „татев“ означава „дай ми криле“, а кацнал на висока скала над река Воротан, манастирът сякаш се извисява в небето. За да достигнем до него, ще се качим на „Крилете на Татев“, най-дългият реверсивен лифт в света. Обяд в местен ресторант.
Следваща спирка на път към град Дилижан е манастирът Хайраванк, кацнал на югозападния бряг на езерото Севан и чудесен архитектурен пример на арменските християнски центрове между 9–12 век. Езерото Севан е второто най-голямо сладководно езеро в света след Титикака в Боливия, разположено на 1919 м.н.в.
Настаняване в хотел Kompozitor 4* в Дилижан. Вечеря и нощувка.

Ден 6 /04.10.2023, сряда/ Дилижан – езерото Парз – Санахин - Ахпат
След закуска напускаме хотела, за да се потопим в магията на природните красоти на Армения. Ще спрем на брега на езерото Парз, за да се полюбуваме на красивите пейзажи.
Днес ще посетим арменската общност на молоканите, където ще се докоснем до гостоприемството на местните хора, ще пием чай, приготвен в самовар и ще опитаме домашно направена баница с произведени от тях продукти. Името им идва от факта, че по време на пости те се хранят само с млечни продукти, позовавайки се символично на думите на апостол Петър за „словесното мляко“. Прокудени в Кавказ още по времето на император Николай I, днес населяват района около град Дилижан, живеят в затворена общност, разпръснати из планинските селца. Прехранват се от земеделие и животновъдство и почти всичко си произвеждат сами. Не признават тайнствата на Православната църква, не вярват в Светото Писание, не строят църкви, нямат икони, не се кръстят и не сключват бракове извън общността си.
Продължаваме към Ахпат, разположен близо до границата с Грузия. По път се отбиваме, за да разгледаме манастира Санахин (ЮНЕСКО) – манастирски комплекс от 10 век, известен със своята оригинална архитектура и богата история. Манастирският ансамбъл включва катедрала с фрагменти от стенописи, уникална камбанария, библиотека, параклиси и гробница. До манастира, над река Дебед, се извисява мост, украсен с изображения на хищници.
Настаняваме се в хотел Kefilyan Hotel 3* и се отправяме се на разходка пеша, за да разгледаме манастира в Ахпат, първият обект в Армения, включен в списъка на ЮНЕСКО. Основан през 976 г. от съпругата на Ашот III, който поставя началото на „Златната епоха“ на Армения (10-13 век). Освен, че впечатлява с величествената архитектура, средновековният манастирски комплекс е люлка на арменската книжовност – притежавал е богата библиотека, а в школата му са преподавали философия, риторика, музика, калиграфия и илюстрация. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 7 /05.10.2023, четвъртък/ Ахпат – Одзун – Паметник на азбуката – Ечмиадзин – Ереван
Закуска в хотела. На път за Ереван ще посетим величествената раннохристиянска църква в Одзун, датираща от 313 г. Интериорът е типичен за раннохристиянската архитектура в Кавказкия регион, с високи колони, арки, тесни прозорци и релефи с християнски сцени.
Ще спрем в местна пекарна, където освен огромното разнообразие на сладки и солени печива, ще видим как правят прочутия арменски хляб „пури“. Обяд в местен ресторант.
Продължаваме към Паметника на Азбуката, открит през 2005 г. в чест на 1600 години от създаването на арменската азбука от арменския просветител, богослов и лингвист Месроп Маштоц. Състои се от 39 богато орнаментирани каменни скулптури на буквите от арменската азбука. А снимката с първата буква на името ви е задължителна!
И последна спирка за деня е Ечмиадзинската катедрала в град Вахаршапат (Ечмиадзин) – първата катедрала, построена в Армения и най-древната катедрала в света. Счита се, че оригиналната църква е построена в началото на IV век от покровителя на Армения – св. Григорий Просветител. Претърпяла множество реновации във времето, днес църквата представлява еклектична смесица на арменската архитектура и е едно от най-посещаваните места в страната, а от 2000 година е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Трансфер до Ереван, настаняване в хотела и свободно време за вечеря.

Ден 8 /06.10.2023, петък/ Ереван
Закуска в хотела. Чудесен ден да направите последни покупки на сувенири, картини и бижута в големия пазар на открито „Вернисаж“, да посетите някоя от галериите за съвременно арменско изкуство или да се разходите из градинката срещу Операта, където е пазарът на уличните художници.
Вечерта сме организирали прощална вечеря в типична арменска таверна. Нощувка в Ереван.

Ден 9 /07.10.2023, събота/ Ереван - Варшава - София
Ранен трансфер до летище и полет за Варшава в 05:25 ч. Кацане във Варшава в 07:20 ч. Продължение за България в 10:50 ч. Кацане на летище София в 13:55 ч.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Допълнителна информация

• Краен срок за събиране на групата: до 20.07.2023;
• Цената на пътуването е валидна при група от минимум 12 туристи, при по-малка група е необходимо доплащане;
• Необходими документи за записване: данни от паспорт/лична карта с валидност 6 месеца от датите на пътуването, подписан договор и депозит от 1000 лева на човек;
• Пълно плащане на екскурзията и доп. мероприятия: до 16.08.2023;
• При влизане в Армения НЕ се изисква виза;
• От 01.05.2022 при влизане в Армения не се изисква сертификат за извършена ваксинация за Ковид или PCR тест;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• В Армения хотелите настаняват туристи след 14:00 ч., а освобождаването е 11:00 ч.;
• Цените са базирани на арменски данъци към 01.02.2023, и при промяна на ставките, ще се наложи преизчисляване на цените;
• Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност;

Тагове

Оферти - Армения |  Оферти - Нораванк |  Екскурзии - Армения |  Екскурзии - Нораванк |  Есен 2023 - Армения |  Есен 2023 - Нораванк

Избрани оферти