Варшава

За града

Оферти

Статии

Варшава / Varshava

Този оживен град, постепенно се издигна като културния диамант на Изтока и център на модерна Полша. И докато бляскавите небостъргачи, новите ресторанти и шикозните клубове никнат един след друг като гъби, то историческите сгради служат като спомен за славната история на града.

Съветската бетонена джунгла, което е представлявала Варшава след войната, е коренно променена. Историческият център на града, който е почти напълно разрушен през войната, възвръща старата си слава благодарение на усърдната реконструкция. Разположена на красивата река Висла, Варшава се превръща в една от водещите културни дестинации на Източна Европа.

Важна информация:

За удобство на туристите в Полша през лятото се откриват специални телефонни линии нужда от спешна помощ - +48 800 200 300 и +48 608 599 999. Можете да звъните на тези телефони от 10.00 до 22.00 часа в делнични дни. Телефоните са активни от 1 юни до 30 септември.

Какво трябва да знаете?

Пушене
Пушенето във Варшава е забранено на обществени места, както и в клубове, ресторанти и заведения, освен ако не са направени отделни помещения за пушачи. Ако не спазвате забраната ще бъдете глобени.

Алкохол
В полската столица е забранено да пиете алкохол на обществени места като паркове, площади, улици и др. Изключение правят само градините на ресторантите и заведенията. При неспазване на забраната ще ви бъде наложена глоба.

Време
Варшава се намира в преходната зона на умерения климатичен пояс, който се характеризира с горещо лято и студена зима. Средната годишна температура варира от 18 °C през юни до 0°C през февруари, с максимални температури между 30°C и най-малко -20°C. Най-големите валежи са регистрирани през летните месеци, в резултат на бурите, които редовно да възникнат по време на този период.

Транспорт

Обществен транспорт

Местната транспортна мрежа се управлява от компанията Zarzad Transportu Miejskiego (ZTM). Във Варшава може да се предвижвате ск трамваи, автобуси и метро. Билет за едно пътуване е 2.80 злоти, чуждестранните студенти, които имат ISIC карта могат да си купят билет за 1.40 злоти. Метрото обслужва района от центъра на града до южните предградия на Варшава. Ако планирате натоварен ден за разходка, по-добре си вземете туристическа карта, с която транспортът и входовете в музеите са безплатни. Тя ви дава право и на други намаления и струва 35 злоти за 24 часа, съответно 65 злоти – за 3 дни. Ако пък само искате да ползвате транспорта, може да си вземете билет за 24 часа, който е валиден и за нощните автобуси и струва 9 злоти. С намалението е 4.50 злоти. Други опции са 3 дневен билет за 16 злоти, с намалението  - 8 злоти или седмичен билет за 32 злоти, с намалението – 16 злоти.

Автобуси
Стандартните автобусни линии са с номера от 100 до 399, като автобусите с номера 300 до 399 са сезонни и се движат през определени дни от деня или седмицата. Автобусите с тези номера спират на всички маршрути по пътя. Линиите с номера от 400 до 599 се наричат "бързи" и спират само на няколко спирки. Линиите с маркирани с "Е" преди номера служат за придвижване до близките на Варшава райони. През деня автобусите се движат 05.00 до 23.00 часа.

Нощните линии се маркират с "N". През нощтта автобусите се движат от 23.00 до 05.00 часа. Организацията на обществения транспорт през нощта се различава от стандартното си разпределение. Основните връзки създават мрежа от линии, свързващи отдалечените квартали с центъра на града. Те се обслужват на всеки 30 или 60 минути. Маршрутите са свързани и с Дворжек Централни (Dworzec Centralny; Централната жп гара).

Градският транспорт на Варшава е разделен на две зони - 1 и 2. Зона 1 обхваща територията на Варшава, а зона 2 - районите в близост до полската столица.

Билетите в градската транспортна мрежа на Варшава важат за всички видове превозни средства. В зона 1 се приемат всички видове билети ZTM. За да използвате едновременно и двете зони ще трябва да купите по-скъп билет.

Билети може да си закупите от реповете за вестници, ZTM-центровете и от машините за билети в метрото. Можете да платите билета си и с дебитна карта. Инструкциите на машините са на полски, английски и немски език. Билети може да си купите и от шофьорите, но не е сигурно, че те ще имат.

Всички чужденци, включително и децата, са задължени да закупят билет. С намаление (50%) се ползват единствено студентите, които имат валидна международна ISIC карта.

Ако ви хванат без билет глобата е 150 злоти. Можете да платите глобата на място, като задължително изискайте документ от контрольора за плащането на глобата. Глобата може да бъде намалена с 30%, ако бъде платена не по-късно от седем дни, след като я получите.

Валидирайте билета преди да се качите в превозното средство. Валидатори можете да намерите и вътре, така че ако не сте намерили машина, на която да маркирате билети си отвън, направете го незабавно щом се качите в превозното средство.

Във всяко превозно средство има информация за задължителните спирки и спирките по желание. Ако искате да слезете на такава спирка трябва да натиснете червения бутон "Stop" или "на зондание" (na ??danie").

За повече информация относно градския транспорт на Варшава: www.ztm.waw.pl

Такси
По-добре е да си извикате такси по телефона, отколкото да си хванете на улицата. Някои компании приемат и кредитни карти. Ако си хванете такси на улицата, първо попитайте за цената. През нощта и по празниците такситата са по-скъпи.

Заведения

Барове и нощен живот

Нощният живот във Варшава спокойно може да бъде сравнен с този в другите големи европейски градов. Може да започнете с коктейл или чаша вино в един от многобройните барове из града. След това ако обичате дискотеките, отидете на някое шумно място или пък да посетите стилен джаз клуб. При всички случаи ще се забавлявате много.

 

Шопинг

В града има над 20 мола, повечето от които предлагат анимация за деца, така че възрастните могат да оставят децата си да играят на спокойствие, и те самите да се насладят на обиколката си по магазините. Трите най-големи мола - Аркадиа (Arkadia), Галерия Мокотов (Galeria Mokotów) и Зуоте Тараси (Z?ote Tarasy) се намират в центъра на Варшава. Търговските центрове в града работят седем дни в седмицата.

Зуоте Тераси е модерен мол с около 200 магазина близо до Централната жп гара. В Галерия Мокотов и известната Аркадиа, един от най-големите молове в Европа, ще намерите почти всичко. 

За сувенири и традиционни полски изделия като дърворезби и керамика, отидете в Стария град.

Забележителности

Монументът на крал Зигмунт ІІІ Ваза (Kolumna króla Zygmunta III Wazy)

Най-старият и най-високият монумент във Варшава е построен от крал Владислав ІV през 1644 г. в чест на баща му Зигмунт ІІІ Ваза, който пред 1596 г. преместил столицата от Краков във Варшава. Монументът се извисява на 22 м и представя крал Зигмунт в реалния му ръст. В дясната си ръка той държи меч, който символизира смелостта, докато кръстта в лявата му ръка е символ на готовността да се бори със злото. Според легенда, ако мечът на краля падне, със сигуронст ще последва нещастие. Статуята е разположена на площад Замкови.

Площадът на Стария град - Ринек Старего Миаста (Rynek Starego Miasta)

Основан в края на ХІІІ и началото на ХІV век, това е един от най-живописните площади на Варшава. Тук се провеждат всички празненства. Централната част на площада е била оградена с крепостна стена, която е унищожена през 1817 г., а през 1944 г. старият град е напълно унищожен. Всички сгради в района са възстановени след Втората световна война и видът им напълно съвпада с оригиналния вид на площада от ХVІІ и ХVІІІ век.
Една легенда гласи, че в мазетата на сградите, намиращи се по едната страна на улица Декерт, на ъгъла на Кржве Коло, живеел базилиск. Той охранявал съкровищата, оставени някога в този район на старата част на Варшава, и всеки човек, който се опитвал да достигне до тях бивал убиван от погледа на базилиска, коъто превръща хората в камък. Той е победен от скитащи шивач, който показва на чудовището огледало. Базилискът се вкаменява от собствения си външен вид. Днес на фасадата на сградата има снимка на базилиска, която е символ на известени ресторант във Варшава със същото име.

Паметник на малкия бунтовник - Помник Малего Повстанца (Pomnik Ma?ego Powsta?ca)

Скулптурата на малко момче, което носи прекалено голяма за него каска, е изграден в памет на децата, борили се против окупаторите на варшанското въстание през 1944 г.

Хълмът Вавел - Катедралата Вавел

Хълмът Вавел е символ на полското кралство. Макар да е бил претършуван от нацистите, когато те го използват като местна щабквартира през Втората световна война, залите все още са пълни с редки, огромни гоблени (най-голямата колекция от този вид в Европа), позлатени и изографисани тавани и богата барокова мебелировка.

Парк Лажиенки (Lazienki)

Едно от най-хубавите зелени места във Варшава. Разходете се около ослепителните езера или посетете нео класическия Дворец на водата. Тук може да видите и паметника на Шопен, отдаващ почит на известния полски композитор, както няколко по-малки замъка.

Сайт: www.lazienki-krolewskie.pl

Затворът-музей Павиак (Pawiak)

Тук по време на Втората световна война живота си са изгубили около 100 000 души. Днес затворът служи като символ на репресиите и ужасите, които варшавците са преживели. Музеят е затворен в понеделник и вторник.
Адрес: Ul. Dzielna 24-26
Уеб сайт: www.muzeumniepodleglosci.art.pl

Музей Шопен

Музеят на Фредерик Шопен дава възможност на посетителите да надзърнат в живота зад сцената на известния полски композитор. Тук може да видите изключително ценни ръкописи, лични писма, както и последното пиано на Шопен.
Адрес: Ul. Okólnik 1
Уеб сайт: http://chopin.museum/en

Историческият музей на Варшава

Музеят е разположен в дузина градски къщи, реставрирани след войната, и се простира в три двора. Музеят разказва историята на Варшава от създаването й до модерните времена. Киното на музея излъчва документарет филм за полската столица за периода 1939 - 1945 г. Филмът може да гледате от вторник до събота в 12.00 часа. Ако не знаете полски, филмът се излъчва и на английски, полски, испански, немски и френски език.
Работно време: вторник и четвъртък - 11.00 до 18.00 часа
сряда и петък  - от 10.00 до 15.30 часа
събота и неделя - от 10.30 до 14.30 часа
Входни такси
постоянна експозиция - редовен билет 8 злоти, с намаление - 4 злоти
временна експозиция - 4 злоти
в неделя - вход свободен
билет за кино - 6 злоти
Адрес: Rynek Starego Miasta 28/42
Тел: +48 22 635 16 25
Сайт: www.mhw.pl

Националният музей

Тук ще видите отлична колекция от картини, старинни и модерни, както и впечатляваща художествена библиотека, и колекция от стари карти и печати. В понеделник е затворен.
Адрес: Aleja Jerozolimskie 3
Тел: +48 22 629 30 93
Уеб сайт: www.mnw.art.pl

Център за модерно изкуство

Описват го като „място за създаване и документиране на изкуство във всичките му форми”. Този център предлага разнообразие от изложби, презентации на експериментални филми, концерти на съвременна музика и още много. Намира се в замъка Уяздовски (Ujazdowsk)i. В понеделник е затворен.
Адрес: Ujazdowskie Castle, ul. Jazdóv 2
Уеб сайт: www.csw.art.pl

Дворец Виланов

Дворецът Виланов (Pa?ac w Wilanowie) във Варшава заедно с неговия парк и други здания е едно от най – ценните паметници на полската национална култура. Построен последните години на XVII век от крал Ян III Собиески.
Адрес: St. Kostki Potockiego 10/16 (map)
Сайт: www.wilanow-palac.art.pl

Дворец Чапски
Дворецът Чапски (Pa?ac Czapskich) е солиден дворец, намиращ се в центъра на Варшава. Той се смята за един от видните примери на рококо в полската столица.

Музей на водката

Музеят на водката е сравнително нова забележителност във Варшава, отворила врати през 2018 г. Прочетете повече за музея на водката във Варшава.

Забележителности в околността

Родното място на Шопен

Намира се в Желязова Воля - 53 км западно от Варшава. Планирайте еднодневна екскурзия от Варшава за някоя неделя в началото на май, когато има концерти на виртуозни пианисти, изпълнявани в салона, където Шопен създава първите си валсове, полонези, мазурки и ноктюрни. В близост се намира и националният парк Кампинос.

Събития

Варшавския филмов фестивал

Това е ежегоден филмов фестивал, който се провежда през октомври. Филмите обикновено се излъчват на оригиналния им език със субтитри на полски.

Възстановка на Варшавското въстание

През август се прави възстановка на Варшавското въстание, като се следват събитията от 1944 г. Възстановката включва автентично представяне на битките и на живота на бунтовниците.

 

Забележителности около Варшава

Избрани оферти