Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Варшава
Варшава / Varshava

Този оживен град, постепенно се издигна като културния диамант на Изтока и център на модерна Полша. И докато бляскавите небостъргачи, новите ресторанти и шикозните клубове никнат един след друг като гъби, то историческите сгради служат като спомен за славната история на града.

Съветската бетонена джунгла, което е представлявала Варшава след войната, е коренно променена. Историческият център на града, който е почти напълно разрушен през войната, възвръща старата си слава благодарение на усърдната реконструкция. Разположена на красивата река Висла, Варшава се превръща в една от водещите културни дестинации на Източна Европа.

Важна информация:

За удобство на туристите в Полша през лятото се откриват специални телефонни линии нужда от спешна помощ - +48 800 200 300 и +48 608 599 999. Можете да звъните на тези телефони от 10.00 до 22.00 часа в делнични дни. Телефоните са активни от 1 юни до 30 септември.

Какво трябва да знаете?

Пушене
Пушенето във Варшава е забранено на обществени места, както и в клубове, ресторанти и заведения, освен ако не са направени отделни помещения за пушачи. Ако не спазвате забраната ще бъдете глобени.

Алкохол
В полската столица е забранено да пиете алкохол на обществени места като паркове, площади, улици и др. Изключение правят само градините на ресторантите и заведенията. При неспазване на забраната ще ви бъде наложена глоба.

Време
Варшава се намира в преходната зона на умерения климатичен пояс, който се характеризира с горещо лято и студена зима. Средната годишна температура варира от 18 °C през юни до 0°C през февруари, с максимални температури между 30°C и най-малко -20°C. Най-големите валежи са регистрирани през летните месеци, в резултат на бурите, които редовно да възникнат по време на този период.

Забележителности около Варшава