Начало / Екскурзии / Екскурзии - Шираз

Иран - магията на Древна Персия - 10 дни / 7 нощувки

Номер на оферта

/

188270

Дати & цени

Цената включва

Самолетен билет София – Истанбул – Техеран / Шираз – Истанбул – София с включени летищни такси;
Всички описани в програмата трансфери и екскурзии, с комфортни автобуси и включени входни такси:
2 Полудневни обиколки на Техеран
Посещение на Кашан
2 целодневни тура на Исфахан
Обиколка на Язд
Посещение на Пасаргад и гробницата на Кир Велики
Посещение на Персеполис, Нагш-е Ростам, Нагш-е Раджаб, мавзолея на иранския поет Хафез
Обиколка на Шираз
Ранно настаняване със закуска при пристигане в Техеран в хотел 4*;
1 нощувка в Техеран в хотел 4* на база закуска;
3 нощувки в Исфахан в хотел 4* на база закуска;
1 нощувка в Язд в хотел 4* на база закуска;
2 нощувки в Шираз в хотел 4* на база закуска;
Късно напускане на хотела последния ден;
Вечеря на първия ден в Техеран;
6 обяда по програмата;
Вечеря в типичен ирански ресторант последният ден;
Обслужване от местни екскурзоводи (английски език) по време на всички трансфери и екскурзии по програмата;
Медицинска застраховка с асистанс покритие 10 000 евро;
Покана за виза;
Водач-преводач от Туроператора по време на цялото пътуване;

Цената не включва

Виза за Иран – 75 евро. Полага се и се заплаща на летището при пристигане;
Разходи от лично естество;
Възможност за допълнителна екскурзия: „Тънкостите на иранската кухня – урок по готвене“ – 120 евро на човек при мин. 5 туристи (задължително се заявява и заплаща от България);
Неупоменати в програмата изхранвания – заплащат се на място по желание;
Бакшиши за местният екскурзовод и шофьор – по 5 евро на ден на човек (или 45 евро за целия престой, които се заплащат задължително на място);
Застраховка „Отмяна на пътуване” – допълнителна информация можете да получите в офисите ни;

Програма на пътуването

Иран - магията на Древна Персия

СофияИстанбулТехеран – Кашан – Абаяне – Исфахан – Язд – Шираз – Пасаргад – Персеполис – ШиразИстанбулСофия

10 дни / 7 нощувки

Гарантирана прграма с полети на Турски Авиолинии

Ранно настаняване при пристигане и късно освобождаване на стаите при отпътуване

Включена вечеря в типичен ирански ресторант

Възможност да се запознате с „Тънкостите на иранската кухня – урок по готвене“

Опитен водач от България и екскурзовод на място

ДАТА: 06.10 - 15.10.2022

ЦЕНА на човек: 1699 евро

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА

1 ДЕН
София - Истанбул
Полет от летище София, Терминал 2 до Техеран с АК „Turkish Airlines” в 21:15 ч. Каца в Истанбул в 22:45 ч. Излита за Техеран в 01:40 ч. Каца на международно летище Имам Хомейни в Техеран в 05:10 ч. на следващия ден.

2 ДЕН
ИстанбулТехеран/ закуска и вечеря
екскурзия до иранПосрещане на летището от представители на партниращата иранска агенция. Добре дошли в Техеран, столицата на Иран от 1800 г. Трансфер и ранно настаняване в хотела за кратка почивка. След закуска ще се отправим към обиколка на града, включваща посещение на един от най-старите паметници в Иран, служил за резиденция на династията Каджар – Двореца Голестан, известен още като „Мраморният дворец“. Дворецът принадлежи на комплекс от кралски сгради, някога влизали в състава на сламено-глинената историческа цитадела на Техеран. Изграждането на двореца, чието име в превод означава „Дворецът на розите“, е започнало още в XVI век по време на управлението на Тахмаспа I. В днешно време Голестан представлява комплекс, традиционно разделян на вътрешна и външна част. Вътрешната част включва Дар ал Хукумат (Държавна сграда) и голям двор, на територията, на който се намират административни и съдебни сгради. Вътрешната част на двореца се намира в северната част на двора. Една от най-забележителните части на двореца е „Мраморната зала“, чиито стени са покрити с уникални стенописи. Залата е построена през 1806 г.
Обиколката продължава с посещение на Националния музей на Иран и Музея на стъклото и керамиката - Абгинех. Фотостоп на кулата Азади, един от символите на града. В превод името на кулата означава свобода, като е построена през 1971 г. на площад Азади в чест на 2500 годишнината на Персийската империя. Вечеря и нощувка в Техеран.

3 ДЕН
Техеран – Кашан – Абаяне – Исфахан/ закуска и обяд
екскурзия до иранЗакуска. Освобождаване на стаите. Посещение на Националната съкровищница, където се пазят голям брой царски символи на върховната власт, като корони, мечове, а също така и множество декоративни предмети, украшения и скъпоценни камъни. Тази уникална колекция не се ограничава до нейната икономическа стойност, а е отражение на творчеството и вкуса на иранските занаятчии и художници през различните епохи на историята на Иран. Скъпоценностите са били украшения на владетелите през изминали епохи и често са отразявали славата и екстравагантността на техните дворове, както и тяхната сила и богатство. Много може да се каже за тази фантастична колекция, но на един въпрос не може да се отговори правилно:
Колко е стойността на колекцията? Никой не знае отговора на този въпрос. Защото тази колекция съдържа скъпоценни камъни, които са уникални в света и дори най-големите експертни оценители не са успели да изчислят цената ?.
Отпътуване от Техеран за Исфахан, градът на който е посветена персийската поговорка - Esfah?n nesf-e- jah?n ast, в превод: „Исфахан е половината свят“ (около 450 км). По пътя посещение на Кашан, намиращ се на около 220 км от Техеран. Обяд в ресторант в Кашан, включен в цената. Етимологията на името на Кашан идва от думата kasian, както са се наричали коренните жители на града. Между XII и XIV век Кашан е бил важен център за производство на висококачествена керамика и теракота. В съвременния персийски, думата за плочки (kashi) идва от името на града. През 1778 г. голямо земетресение, което взима около 8000 жертви, изравнява град Кашан до основи и всички сгради, построени от шах Абас I Велики, са разрушени. Градът е построен наново и днес е една от големите туристически дестинации на Иран заради многобройните големи къщи от XVIII и XIX век, които илюстрират най-добрите примери за строителство на династията Каджар.
Посещение на градината Фин, една от най-старите градини в Иран, чието строителство е завършено през 1590 г. Според някои изследвания градината по всяка вероятност е била създадена по-рано, по време на династията на Сефевидите, като е била преместена по-късно на сегашното ? място. Дворът ? е украсен с различни видове дървета, като най-много са кипарисите. Една от най-значимите постройки в градината е банята, в която през 1852 г. е убит Амир Кабир, канцлер на Иран, считан за „първия реформатор”. На няколко пъти градината не е била добре поддържана и е била изоставяна до 1935 г., когато е била включена в списъка с национални обекти на Иран, а от 08.09.2007 г. е част и от ЮНЕСКО.
Обиколката продължава с посещение на къщата Табатабайе, построена през 1880 г. от г-н Табатабайе, известен в града бизнесмен, който се е занимавал с търговия на килими. Красивата сграда е добър пример за иранска архитектура, а великолепните орнаменти могат да накарат посетителите ? да им се възхищават в продължение на часове. Този дом се състои от 40 стаи, 4 двора и мазета, 3 бадгира (съоръжение, което е един от символите на персийската архитектура и служи за проветряване, охлаждане и овлажняване на въздуха в помещенията) и 2 ганата (изкуствено подземно иригационно съоръжение, възникнало в древна Персия и осигурява целогодишен достъп до вода). Въпреки че външният вид на къщата с нищо не издава разкоша, който цари вътре, пред погледа на всеки посетител се изправят множеството красиви прозорци с витражи и украсените със стенописи стаи.
Посещение на село Абаяне, едно от най-старите в Иран. Местните жители дълго време практикували зороастризма, единствено в периода между XVI и XVIII век те приели исляма. Тук се намират останките от средновековно военно укрепление, както и една джамия. В Абаяне живеят 106 семейства, които говорят на средноперсийски диалект. Селцето е известно със своите къщи, измазани с червена глина, както и с факта, че жените тук са винаги облечени с типични за района облекла. През 1975 г. селото е включено в списъка на националното наследство на Иран като културен обект, през 2007 г. - в предварителния списък на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
Пристигане в Исфахан. Настаняване в хотел 4* и нощувка.

4 ДЕН
Исфахан/ закуска и обяд
екскурзия до иран Закуска. Целодневен тур на Исфахан – 1-ва част, градът, за който една поговорка гласи: “Не си ли видял Исфахан – не си видял света!”.
Посещение на известния и втори в света открит площад – Нагш-е-Джахан („Ликът на света“) или т.нар. Площад на Имамите. Площадът е дълъг 560 м в посока север-юг и 165 - в посока изток-запад. Съвременният облик на площада се оформил през XVI и XVII век, когато Исфахан бил столица на Сефевидски Иран. През 1589 г. шах Абас I Велики, който преместил столицата, започнал активно строителство. В някои периоди от историята, площадът е бил използван като терен за игра на поло, непосредствено под шахския дворец. В днешно време тук е разположен фонтан, като площадът е основен търговски център, с базар и сувенирни щандове. Около площада се издигат дворецът “Али капу”, Джамията на Шейх Лотфоллах, Големият покрит пазар “Кейсарие” (“Царския”), които са и нашите следващи спирки по време на обиколката.
Дворецът Али Капу, висок 48 м, първоначално е бил проектиран като висока порта. На шестия етаж се намира акустичната стая, която е характерна с дълбоки кръгли ниши в стените, които нямат особена естетическа стойност, но придават добра акустика. Дворецът е построен през XVI век от шах Абас I Велики и е един от големите паметници на сефевидската архитектура. Стените му са украсени с натуралистични картини, рисувани от придворния художник Реза Абаси и негови ученици.
Обяд в местен ресторант, включен в цената.
В източния край на площад Нагш-е-Джахан се намира джамията на Шейх Лотфоллах, построена през XVII век по заповед отново на шах Абас I. Тя е била предназначена за лична джамия на кралския двор и по тази причина няма минарета и не е толкова голяма. Няколко века по-късно, когато джамията отваря врати за обществеността, обикновените хора могат да възхитят на усилието и труда, който шах Абас е положил при построяването на това свещено място.
В южния края на площада се извисява със своите 42 метрови минарета и 52-ов купол Имамската джамия. Известна е още като Новата джамия на Абаси (Masjed-e Jadid-e Abbasi) или Кралска джамия. Построена е по време на Сафавидската династията по заповед на Шах Абас I. Счита се за един от шедьоврите на персийската архитектура в ислямската епоха. Великолепието на джамията се дължи главно на красотата на седемцветните мозаечни плочки и калиграфските надписи, а безспорен интерес буди и конструкцията на стените, която позволява човек да може да чуе шепот от противоположния ъгъл на сградата.
Посещение на магазин с уникални миниатюри, нарисувани върху камилска кост. Ще имаме възможност да се запознаем отблизо с различните видове персийски килими и начина им на производство. Посещение на пазарите и свободно време.
Връщане в хотела, свободно време и нощувка.

5 ДЕН
Исфахан/ закуска и обяд
екскурзия иранЗакуска. Целодневен тур на Исфахан – 2-ра част. Обиколката ще започне с посещение на арменския квартал Джулфа, където шах Абас I заселва над 150 000 арменци, като им предоставя защита от системните нападения на Османската империя. Шахът се нуждае от уменията им на търговци, предприемачи и хора на изкуството и им гарантира тяхната религиозна свобода, независимо от близостта до ислямския център на града. По-късно Джулфа се превръща в една от най-големите търговски мрежи на ранната модерна епоха.
Посещение на главния храм в арменския квартал – катедралата Ванк, построена между 1606 и 1655 г. и посветена на всички преселници, които шах Абас I е настанил в Джулфа по време на войната с Османската империя. Катедралата е в еклектически стил, като контрастът на стиловете християнски и мюсюлмански, може да се отдаде на ротационния принцип на смяната на властта в това предградие на Исфахан: европейски мисионери, наемници, мюсюлманска власт. Човек може да проследи хронологично комбинацията от архитектурни стилове на катедралата по външната и вътрешна украса. Пълното име на църквата е Катедрален храм на Светите сестри, а името "Ванк" означава на арменски "храм" и е станало нарицателно за църквата в цял Исфахан.
Обяд в местен ресторант, включен в цената.
Обиколката продължава с посещение на Чехел Сотун – дворецът на 40-те колони. Построен е през 1647 г. от шах Абас II като резиденция за забавления и почивка. На терасата на двореца или в една от най-величествените приемни зали Шах Абас II и неговите наследници са приемали официални лица и посланици. Един френски пътешественик от XVII век, Жан-Батист Таверние в мемоарите си многократно споменава за прием в Двореца на четиридесет колони. Буквално в превод името на двореца означава именно четиридесет колони, което е вдъхновено от елегантната фасада – двадесет стройни осмоъгълни тринадесет метрови колони държат входа на сградата. Тези колони се отразяват във фонтана пред двореца и създават впечатлението, че са четиридесет, заради което на двореца е дадено това поетично име.
Посещение на джамията Джамех или т.нар Петъчна джамия. Тя е резултат от дългосрочно строителство реконструкция, допълнения и ремонти – основана около 771 г. и завършена чак през XX век. Джамията е с четири айвана (пространство, засводено с цилиндричен свод, затворено от три страни, чиято четвърта страна с цялата си ширина и височина е отворена към вътрешен двор или зала, четирите айвана са ориентирани към четирите посоки на света и символизират четирите тълкувания на Корана). През 1086-87 г. Низам ал-Мулк (ирански държавник в началото на XI век) строи купол в южната част на територията на джамията, за да подслони михраба. За този купол се твърди, че е най-голям от всеки купол, известен по това време. Една година по-късно се появява нов купол, на север, построен от съперника на Низам ал-Мулк - Тадж ал-Мулк. Функцията на този куполна камера е неизвестна. Въпреки, че тя е била разположена по оста север-юг, се намира извън границите на джамията. Куполът със сигурност е построен, като пряк ответен удар на южния купол, с твърдението, че е шедьовър в персийската архитектура заради своята структурна яснота и геометричен баланс.
Разходка по известните мостове на Исфахан, построени над река Заянде руд, която за разлика от много други ирански реки, е пълноводна през цялата година.
Фотоспирка пред джамията Монар Джомбан. Джамията датира от XIV век и е известна със своите клатещи се минарета. Заради съотношението между височината и ширината на минаретата и ширината на айвана, ако едно от минаретата се заклати, то другото също се клати в унисон. Този пример за съчетание на трептенето може да се наблюдава, когато човек застане в близост до джамията.
Връщане в хотела, свободно време и нощувка.

6 ДЕН
Исфахан - Язд/ закуска и обяд
екскурзия иранЗакуска. Отпътуване от Исфахан за Язд, един от най-древните градове в света. (около 325 км). Градът се намира в един оазис между пустините Дащ е Кявир и Дащ е Лут. Известен е с оригиналната архитектура на глинените къщи, древните паметници на зороастрийската религия и големия брой вятърни кули (бадгири). В историческите источници селището на територията на съвременния Язд е известно под различни имена. По време на мидийската империя той е известен с името Исатис или Издис. При управление на персийската династия на Сасанидите се нарича Яздангерд, най-вероятно кръстен на името на владетеля Яздегерд I, на когото се приписва неговото основаване. Селджуките, след навлизането на ислямската религия, дават на града името Дар-ал-ебаде. Самата дума „язд“ е свързана с възхвала, поклонение и Бог, поради което в персийската интерпретация името на града се възприема като „Градът на Бога“. След арабското завладяване на Иран, много зороастрийци мигрирали към Язд от съседните провинции. След заплащане на определена такса, на Язд е било позволено да остане зороастрийски, дори след неговото завладяване, като исляма постепенно се превръща в доминираща религия в града.
Пристигане в Язд и обзорна обиколка на града. Ще посетим Храмът на огъня, където се смята, че огънят, който гори, датира още от 470 г. този огън се вижда през прозореца от входно антре, като пламъкът е прехвърлен в Ардакан (вторият по големина град в провинция Язд) в 1174 г., а след това в Язд през 1474 г., а на сегашното си място през 1940 г. Храмове на огъня първо са били конструирани в Сасанидската империя за почитането на огъня, което е проява на Ахура Мазда (бог на доброто в зороастризма) в зороастрийски религия. Според нея, този тип огън е осветен от шестнадесет различни източници и е създаден от мълния. Над входа на сградата, има е поставена птица-човек, символ на Зороастър. В едната ръка държи пръстен, който символизира вярност, докато с другата ръка указва почит и уважение. Крилата имат три слоя пера, отразявайки зороастрийското убеждение, че трябва да се мисли, говори и действа прилично.
Продължаваме обиколката с посещение на едно от бижутата в персийската архитектура - градината Долат Абад, построена около 1750 г. Тази градина ежегодно привлича хиляди местни и чуждестранни туристи, посещаващи Иран. Състои се от павилион, който е построен в съответствие с първоначалния ирански архитектурен стил, голяма градина и няколко други сгради.
Дългият басейн е сгушен в сянката на високите кипариси и води до главния вход. В павилиона се намира най-високата вятърна кула (бадгир), която се вижда от километри. Тази традиционна климатична система в местните къщи из пустинята в Иран е един най-съществените елементи на жилищните структури. Въпреки преувеличения размер на тази вятърна кула, тя функционира много добре. Една от най-съществените характеристики в дизайна на градината Долат Абад се смята опитът на архитекта да подбере подходящи ъгли за осигуряване на най-добрите гледки и пейзажи.
Ще направим фото спирка пред вятърните кули или т.нар бадгири. Бадгир е древен архитектурен елемент, чиято конструкция позволява ефективна вентилация без да се използват механични движещи елементи. Предназначен е за проветряване и охлаждане на жилища и джамии и представлява масивна кула обикновено с четири стени, по-рядко със шест и осем.
Обяд в местен ресторант, включен в цената.
Посещение на Петъчната джамия в Язд – Масджид-е Джаме, построена през XII век. Тази джамия е прекрасен пример за персийска архитектура и е увенчана с две високи минарета (високи 52 м и с диаметър 6 метра), които се смята, че са най-високите в Иран. Великолепният купол е украсен с тюркоаз и бели геометрични плочки, а фасадата на сградата – с множество плочки, предимно сини на цвят. Основната молитвена зала, която се намира под купола, също е украсена с елегантни плочки. За разлика от повечето характерни за ислямската архитектура джамии, Масджид-е Джаме носи странна прилика със сасанидските сгради. Има големи правоъгълни зимни молитвени зали. величието на джамията и уникалният стил, съчетаващ древна и ислямската архитектура прави това място толкова привлекателно за туристите.
На върха на един хълм, от който се открива гледка към Язд, се извисяват две кули с прости цилиндрични стени – т.нар. Кули на мълчанието, които са следващата ни спирка. Тези кули са известни като дакма. Това е мястото, което зороастрийците на Язд използват като открити гробища за извършването на ритуала, известен като небесно погребение. Когато са били построени преди хилядолетия, Дакма Язд са били далеч от суматохата на големия град. В следствие на динамичното развитие и урбанизацията довели до разрастването на града, вече кулите се намират почти в пределите на днешния град Язд.
Настаняване в хотел 4*, свободно време и нощувка.

7 ДЕН
Язд – Пасаргад – Шираз/ закуска и обяд
екскурзия до иран Закуска. Отпътуване за Шираз, главен град на провинция Фарс, наричан градът на поетите, виното и розите. (около 445 км). Това е родното място на много изтъкнати дейци на културата на средновековен Иран: Хафез, Саади и други. Преди революцията от 1979 г. - най-големият винарски център. Днес градът е център на нефтената и електронната промишленост, както и на туризма. Шираз е известен със своя сравнително мек климат и изобилие от зеленина по улиците. Градът е известен със своите оазиси, подредени според описанията в Корана за задгробния живот на градините на блаженство. По пътя посещение на Пасаргад, древен персийски град, първата столица на Ахеменидската империя (династията Ахемениди е поставила началото на първата Персийска империя). Кир II Велики започва изграждането на столицата по всяка вероятност около 546 г. пр.н.е., като тогава тя остава недовършена, тъй като той умира в битка (в 530 или 529 г. пр.н.е.). Пасаргад остава столица на империята на Ахеменидите до Камбиз II (530 – 522 г. пр.н.е.) я премества в Суза, а по-късно Дарий I (522 – 486 г. пр. н .е.) основава друга в Персеполис. Археологическият обект се простира на 1,6 квадратни километра и включва мавзолеят на Сайръс, крепостта Toll-д Takht, която се извисява на върха на близкия хълм, както и останките на два кралски двореца и две градини.
Обяд в местен ресторант, включен в цената.
Тук се намира и гробницата на Кир Велики, може би най-важният паметник в Пасаргад. Тя има шест широки стъпала, водещи до гроба, като камерата е с размери 3.17 м дължина, 2,11 м ширина, 2,11 м височина и има нисък и тесен вход. Когато Александър разграбва и унищожава Персеполис, той посещава гробницата на Кир. Въпреки, че няма солидни доказателства, че това именно е гробът на Кир, гръцки историци разказват, че Александър Велики смята, че именно тук се намира гробницата на Кир. Ариан, пише във II век от н.е., че Александър заповяда Аристобул, един от войните му да влезе на паметника. Вътре той открил златно легло, маса със съдове за пиене, златен ковчег с орнаменти, осеян със скъпоценни камъни и надпис върху гроба. Никакви следи от такъв надпис не е оцелял до днешни времена, но има значително несъгласие с точната формулировка на текста. Страбон съобщава, че надписът гласи:
„Минувачо, аз съм Кир, който даде на персите империя и е бил цар на Азия.
Не гледай към мен с немилостиво око, заради този паметник.
Друг вариант, който е документиран в Персия: Безсмъртното кралство, е:
Човече, който и да си ти, от където и да идваш, защото аз знам, че ти ще дойдеш, аз съм Кир, който основа империята на персите.
Не гледай към мен с немилостиво око, заради тази малка земя, която покрива тялото ми.“
Отпътуване за Шираз, настаняване в хотел 4*, свободно време и нощувка.

8 ДЕН
Шираз – Персеполис – Шираз/ закуска и обяд
екскурзия до иран Закуска. Посещение на Персеполис, намиращ се на около 60 км североизточно от Шираз. В превод името на града означава „градът на персите“. Предполага се, че строителството му е започнато около 515 пр.н.е. от цар Дарий I и продължава около 70 години. Персеполис е опожарен от Александър Македонски през 330 пр.н.е. И след това градът продължава да служи за столица на провинция Персия, но скоро е изоставен и центърът на областта е пренесен в съседния Истахр. През 1979 г. останките на Персеполис са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дарий I наредил изграждането на ападана (залата за приеми) и залата на съвета (т.нар. "Тройна порта"), както и основната имперска хазна. Те са били завършени по време на царуването на сина му, Ксеркс I (485 – 465 пр.н.е.). Строителството на сградите продължават до падането на Ахеменидската империя. Разкриването на Персеполис започва едва през 1930 г., когато археологическа експедиция от САЩ разкопава монументалното стълбище, водещо до ападана. Именно фактът, че това откритие е направено след изкопаването на осем метров слой от пепел, служи за доказателство, че градът е бил опожарен от Александър Велики. В съкровищницата на двореца е открит архив от глинени плочки с клинопис, по които историците възстановили уредбата и начина на управление на Персийската империя.
Обяд в местен ресторант, включен в цената.
Посещение на кралските гробници от династията на Ахеменидите - Нагш-е Ростам и Нагш-е Раджаб. Гробниците понякога се наричат Персийските кръстове, заради формата на фасадите на гробниците. Входът на всеки гроб е в центъра на всеки кръст, от където се влиза в малка камера, където се намира саркофага на владетеля. Свободно време за обяд .
Следобяд посещене на мавзолея на иранския поет Хафез (Хадже Шамс ед-Дин Мохамад Хафез-е Ширази), известен с безсмъртните си газели и рубаи. Животът на Хафез и творбите му са обект на много анализи, коментари и тълкуване, оказват влияние върху развитието на персийската литература след XIV век.
Завръщане в хотела, свободно време и нощувка.
Възможност за допълнителна екскурзия: „Тънкостите на иранската кухня – урок по готвене“. Ще имате уникалната възможност да научите повече за невероятната и вкусна иранска кухня, да участвате в приготвянето на традиционни местни ястия и разбира се най-хубавата част е вечерята, която сте приготвили сами. Освен всички насоки и тайните от кухнята, които ще разберете, ще получите като подарък и книга с традиционни рецепти.
Цена на човек: 120 EUR – при минимум 5 човека
Цената включва: транспорт, урок по готвене, всички необходими продукти, вечеря и книга с рецепти.

9 ДЕН
Шираз/ закуска и вечеря
екскурзия иранЗакуска. Обзорна обиколка на Шираз.
Турът започва с посещение на Градините Ерам, датиращи от XIII век. Името на градината ни връща към легендарната градина Арабия, известна като "Рай (Ирам), украсен с колони." Модерна визия на Ерам и сградите в тук са намерени през XIX в. Въпреки това, най-вероятно четворната структура на градината, типична за персийските градини – с централен басейн и четири канала, е съществувала в по-ранен период. Свидетелства за това оставят европейци, които са посетили Шираз през XVIII век, които са оставили описания за разположена там "Градина на шаха".
Ерам е с правоъгълна форма, простираща се от запад на изток. Дворното място е 110 380 квадратни метра. Основната сграда представлява триетажен павилион, построен в средата на царуването на династията Каджар. Павилионът се намира в западната част на градината и съдържа 30 стаи. Той е дело на местен архитект на име Хаджи Мохамед Хасан. Декорацията на стаите включва декоративни плочки с линии от произведенията на Хафез.
Джамията Насир ол-Молк, позната още като Розовата джамия, е следваща ни спирка от обиколката на Шираз. Джамията е известна с голямото цветно стъкло на своята фасада, което отразява други традиционни елементи като Panj Касе (букв. "пет вдлъбнат") дизайн. Джамията е построена по време на династията Каджар и е под опеката на фондация Фондацията на Насир ол-Молк. Джамията е построена в периода 1876 – 1888 г., по заповед на Мирза Хасан Али (Насир ол-Молк), каджарски владетел. Архитекти са Мохамед Хасан-е-Мемар и Мохамед Реза Каши-саз-е-Ширази. Джамията е известна като Розовата джамия заради преобладаващия розов цвят на плочките, използвани за украса на интериора.
Продължаваме с посещение на джамията Вакил, както и на едноименния базар. Джамията е построена в периода 1751 – 1773 г. по време на управлението на династия Занд. През XIX век Каджарската династия възстановява постройката. Вакил в превод означава регент, както всъщност се казва и първият владетел от династията Занд – Карим Хан (1750-1779 г.), който е установил своето седалище в Шираз. Джамията е с площ от 8,660 квадратни метра, като е характерно, че има само два айвана, вместо обичайните четири – по северните и южните страни на големия открит двор.
Свободно време за последни покупки. Вечеря в типичен ирански ресторант с местна кухня. Трансфер към летището за международен полет ШиразИстанбул.

10 ДЕН
ШиразИстанбул - София
Излита в 01:55 ч. Каца в Истанбул в 05:30 ч. на следващия ден. Полет за София в 07:30 ч. Каца на Терминал 2, София в 08:40 ч.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Полетно разписание с авиокомпания Turkish Airlines:
TK1030 SOF IST 2115 2245
TK 878 IST IKA 0140 0510
TK 885 SYZ IST 0155 0530
TK1027 IST SOF 0730 0840
Забележка: Часовете на полетите се препотвърждават седмица преди пътуването!

Необходими документи и условия за записване:
Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане от екскурзията.
Попълнен визов формуляр + цветна снимка. ТО съдейства за попълването.
За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!
Депозит в размер на 1200 лв на човек.
Доплащане до 40 дни преди датата на отпътуване.
COVID-19 мерки към 14.04.22: изисква се негативен резултат от ПСР тест, както преди отпътуване от София за Иран, така и при напускане на Иран, ваксионационен сертификат на английски език, валиден 9 месеца от поставена 2-ра доза (ако е изтекъл, е нужна бустерна доза); медицинска застраховка, в която задължително трябва да фигурира, че покрива Иран( в случай, че не е възможно, се заплаща на летище в Иран за издаване на нова медицинска застраховка, валидна за страната; попълване на covid-19 декларация. При възникване на нови промени относно здравни, санитарни и други изисквания, своевременно ще Ви информираме за всички процедури и препоръки касаещи влизането и престоя в Ислямска република Иран седмица преди отпътуването Ви, с цел максимална точност на информацията.
Изисквания за виза ( издаването отнема минимум 14 работни дни):
международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане от екскурзията;
1 дигитална цветна снимка, която да отговаря на изискванията, описани по-долу;
1 дигитално цветно копие на международен паспорт, отговарящо на изискванията, описани по-долу;
Попълнен въпросник, който се изпраща от ТО след потвърждение на резервацията;
Вашата снимка за документи е необходимо да отговаря на следните изисквания:
Цветна снимка на бял фон;
JPEG (.jpg) файл формат;
Големината на файла е необходимо да бъде не по-малка от 10 kB и не по-голяма от 240 kB, 600x400 пиксела;
Снимката ви трябва да показва актуалната Ви визия и да е направена в последните 6 месеца преди пътуването;
Трябва да е заснета на бял фон;
Лицето да е заснето в пълен анфас;
Лицето да има неутрално изражение, без усмивка, двете очи отворени;
Облеклото, което се вижда на снимката трябва да бъде ежедневното Ви и трябва да е контрастно (без бели дрехи);
Снимката не трябва да бъде с униформа, позволени са единствено религиозни дрехи, ако Вашето вероизповедание го изисква.
НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ шапка или покривало за глава, което затъмнява косата или линията на косата, освен ако не се носи ежедневно за религиозни цели.
Лицето Ви трябва да бъде изцяло видимо, а ако главата Ви е покрита, шалът не трябва да хвърля сенки върху лицето;
На снимката Ви за виза не трябва да носите очила, дори и да ги носите ежедневно;

Файлът със сканираното копие на Вашия паспорт е необходимо да отговаря на следните изисквания:
JPEG (.jpg) файл формат;
Големината на файла е необходимо да бъде не по-малка от 10 kB и не по-голяма от 500 kB, 800х600 пиксела;
Необходимо е да сканирате само първата страница със снимката;
РЕКТАНГУЛЯРНО съотношение (височината трябва да е по-малка от ширината)
Цялата информация и снимката трябва да бъде добре видима и четлива, нито твърде светла, нито твърде тъмна;

Забележки:
Пътуването е без медицински изисквания за имунизации!
Минимален брой туристи: 14 човека
Срок за уведомление на недостигнат брой: 15 дни преди датата на отпътуване
При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна!
Полетните часове подлежат на препотвърждение от АК!
ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост!
Пакетната цена е калкулирана по курс 1,81 лв. за щатски долар към 14.04.2022 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 5 % в периода до началото на туристическото пътуване, ТО си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.

Срокове за анулации и неустойки:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на стандартните такси за прекратяване:
1/ от деня следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни
преди датата на отпътуване - такса в размер на 100 лв. на турист
2/ от 59 до 31 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от внесения депозит
3/ под 30 календарни дни преди датата на отпътуване - 100% от общата цена на туристическия пакет.

Забележка:
В Иран съществуват строги норми на облекло и поведение. Дамите трябва да носят дрехи с дълги или ? ръкави, главата да е покрита с шал през цялото време задължително, а върху панталоните да се носи дълга дреха (туника или риза), която да покрива краката до коленете (или малко над тях). Мъжете следва да са облечени с дълги панталони, може да се носят ризи с къс и дълъг ръкав, потници не са разрешени.
Препоръчително е да носите пари в брой – евро или долари, кредитни карти не могат да бъдат използвани.

Вид използван транспорт:
Самолет; Автобус

Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ:

„Тънкостите на иранската кухня – урок по готвене“. Ще имате уникалната възможност да научите повече за невероятната и вкусна иранска кухня, да участвате в приготвянето на традиционни местни ястия и разбира се най-хубавата част е вечерята, която сте приготвили сами. Освен всички насоки и тайните от кухнята, които ще разберете, ще получите като подарък и книга с традиционни рецепти.
Цена на човек: 120 EUR – при минимум 5 човека.
Цената включва: транспорт, урок по готвене, всички необходими продукти, вечеря и книга с рецепти.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Иран |  Оферти - Шираз |  Екскурзии - Иран |  Екскурзии - Шираз |  Екзотична почивка 2024 - Иран |  Екзотична почивка 2024 - Шираз

Избрани оферти