Начало / Екскурзии / Екскурзии - Техеран

Иран - по стъпките на Александър Македонски и Земята на Персите

Номер на оферта

/

233786

Дати & цени

15 май 2024 г. - Цена от 1990 €

Цената включва

Самолетен билет София - Шираз и Техеран - Софиян с вкл. летищни такси и 20 кг чекиран багаж
9 нощувки със закуски
Всички трансфери в програмата
Транспорт с луксозен и климатизиран автобус
Входни билети за посещаемите обекти според подадената програма
Здравна застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 10 000 евро
Водач на български език

Цената не включва

Виза за Иран - 75 евро
Разходи от личен характер
Застраховка "Отмяна на пътуване"
Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка
Бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 40 евро

Програма на пътуването

Иран – по стъпките на Александър Македонски и Земята на Персите

Шираз – Персеполис – Накш-Е Рустам – Пасаргада – Абаркух – Зейнодин – Язд – Исфахан – Абианех – Кашан – Техеран

10 дни / 9 нощувки

ДАТА: 15.05.2024 – 24.05.2024 - жена за комбинация

ЦЕНА на човек – ранни записвания: 1990 евро

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

ПРОГРАМА

ДЕН 1: София - Истанбул - Шираз
Среща на летище София и полет за Шираз с междинно кацане в Истанбул.

ДЕН 2: Шираз
Пристигаме в Шираз в 02:30 часа. Трансфер и настаняване в хотел.
След почивка и закуска ще започнем туристическата програма в Шираз - красив град с древна история,люлка на цивилизацията в Персия. Ще отидем до една от най-красивите джамии Насар Ал Молк или по-известна като "розовата джамия".

Ще посетим емблематичната джамията Вакил и ще се разходим до стария пазар, за да разгледаме крепостта на Карим Кан - основател на династията Занд. Ще завършим деня с посещение на гробницата на поета Хафез.
Нощувка.

ДЕН 3: Шираз - Персеполис - Накш-е Рустам - Шираз
Закуска. Този ден ще посетим Персеполис, построен от Дарий. Един от най-красивите градове на античността и столица на империята на Ахеменидите - една от най-могъщите и силни империи на древността и сред най-големите държави познати в историята. Дворецът в Персеполис имал размерите на седеметажна сграда! Грандиозното стълбище води до Портата на народите, крепена от 12-метрови колони и охранявана от огромни статуи на крилати бикове с човешки глави. Следва залата със стоте колони, известна като Залата за аудиенция. Продължаваме към Накш-е Ростам - скалист хълм разположени на 12 км северозападно от Персеполис. Високо в скалите над пустинята са издялани четири релефа на пръв поглед във формата на кръст, познати на местните като Персийските кръстове.

Всъщност зад тях се крие нещо много повече. Това са гробниците на четирима от владетелите от династията Ахеменидите, сред които Дарий и Ксеркс.
Обиколката ни ще завърши с посещение на Мавзолея на Саади, както и джамията на Шах Чераг.
Нощувка.

ДЕН 4: Шираз - Пасаргада - Aбарух - Зейнодин
Закуска. Отпътуване за Пасаргада - древната столица на един от най-великите представители на ахеменидската династия - Кир Велики. Пасаргада е бил столица на Персийската империя, която се е простирала от източното Средиземноморие и Египет до река Инд. Това е първата мултикултурна империя в западна Азия, която зачита културните различия между отделните общности в границите ?.
Продължаваме за Абарух, за да се докоснем до 4 500 годишен кипарис, считан за най-стария останал в историята.
Ще прекосим част от древния път на коприната, в сърцето на пустинята, за да стигнем до Зейнодин. А тук...тук ще спим в Кервансарай. Това е един от 999 такива ханове, построени по време на управлението на Шах Абас I и един от двата построени с кръгли кули.
Нощувка.

ДЕН 5: Зейнодин - Язд
Закуска. Скрит в самия център на Иран, заобиколен от планини и пустини, се намира Язд - един от най-удивителните стари градове на света. Като крепост, зад чиито стени в неразгадаема плетеница от тесни улици се крият тайните реликви на зороастризма - една от най-древните религии в света. Движението на въздуха е живот, когато то спре, идва смъртта. Така вярват зороастрийците, а това сигурно е свързано и с простия факт, че Язд е насред пустинята и често слънцето превръща въздуха в огън. За това има ловци на вятър. Бадгир. Така ги наричат. Комбинация от персийските думи за вятър и улавяне. Наричат ги също "вятърните кули". Има ги във всяка къща. Понякога стърчат заплашително, друг път са като странни издатъци в най-различни форми. Покривите на Язд са като гора от багдири. Ще ги видим!
Ще се докоснем до философията на Заратустра, изложена в свещената книга Авеста. Ще разберем защо Бога да мъдростта Ахура Мазда е толкова широкоразпространен и хората вярват в него. Ще посетим също Храма на свещения огън, Кулите на ветровете, Кулите на мълчанието и зороастрийското гробище. Следва разходка из старата част на града, емблематичния площад Амир Чакмак с едноименната джамия.
Нощувка.

ДЕН 6: Язд - Наин - Исфахан
Закуска. Днес тръгваме за Исфахан. Има градове, излезли сякаш от книгата "Приказки от 1001 нощ". Градове с древна култура и традиции, с красиви истории и автентичен чар. Места, на които с удоволствие бихме се изгубили, а след това и да забравим да си тръгнем. Исфахан е един от тях! В превод името на града означава "половината свят" и това не е случайно. Някога бил столица на Персийската империя, Исфахан пресича важните търговски пътища, свързвали Китай с Османската империя и Персийския залив с Русия.
По път за Исфахан ще спрем в Наин, където ще разгледаме руините на старата кирпичена крепост.
Пристигаме в Исфахан.
Свободно време.
Нощувка.

ДЕН 7: Исфахан
Закуска. Започваме с обиколката на града. Изпълнен с десетки произведения на изкуството - от архитектурата на сградите, красотата и пищността на джамиите, до парковете и античните забележетелности останали от хората населявали тези земи. В Иран и до днес се е съхранил традиционният занаят - ръчно тъкане на персийски килими. Ще разгледаме историческите персийски градини. Ще посетим площад Накш-е Джахан, Петъчната Джамия, красивата джамията на шейх Лотфолах, както и дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт.
Ще завършим деня с дворецa Али Капу и несравнимия храмов комплекс с джамията на имама и арменската катедрала Ванк, поразяваща с красивия си купол.
Нощувка.

ДЕН 8: Исфахан - Абианех - Кашан - Техеран
Закуска. Ранно тръгване за Абианех, едно от най-красивите ирански села разположено в подножието на величествената планина Каркас. Поразително е как и до днес Абианех е успял да съхрани традициите и културата на жителите си от векове насам. Известно е като селото, което пази тайни и традиции на Персия.
Ще опитаме вкусните червени ябълки /местно производство/ и ще видим как живеят хората в едно от най-отдалечените планиснки места. Облекло им също е наследство от древните времена - жените носят традиционна носия от бял дълъг шал с цветни флорални мотиви, цветни рокли и потури, които са се носели преди много столетия.
Най-впечатляващата сграда в селището е джамията от 11-ти век, направена от орехово дърво михраб.
Продължаваме за Кашан известен със старите си къщи от гипсови отливки по фасадите. Ще посетим старата баня на Султан Ахмед и ще се разходим в градината Фин.
Пристигаме в Техеран - столицата на Иран.
Нощувка.

ДЕН 9: Техеран
Закуска. Уютно разположен в подножието на планината Елбрус. От създаването си като столица (от преди повече от 200 години). Техеран е нараснал от малък град до голям мегаполис на население от 14 млн души.
Започваме с булевард Вали Астър - най-широкия озеленен булевард в града и кулата Азади. Отправяме се към двореца Голестан известен още като Мраморния дворец. В превод от ирански, името му означава Дворецът на розите. В миналото коронациите на шаховете на Иран са се извършвали в Мраморната Тронна Зала на двореца. Ще посетим музея на килимите и ще имаме свободно време за пазар.
Нощувка.

ДЕН 10: Техеран - Истанбул - София
Закуска. Трансфер за летището и полет за София с междинно кацане в Истанбул.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ХОТЕЛИ
3 нощувки в Шираз в хотел Pars International 5* или подобен на база нощувка и закуска
1 нощувка в Зейнодин в хотел Zein-o-din Caravanserai или подобен на база нощувка и закуска
1 нощувка в Язд в хотел Mehr Traditional Hotel 4* или подобен на база нощувка и закускa
2 нощувки в Исфахан в хотел Setareh Hotel 4* или подобен на база нощувка и закуска
2 нощувки в Техеран в хотел Ferdowsi 4* или подобен на база нощувка и закуска

При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна! Полетните часове подлежат на препотвърждение от авио компаниите!

Изискванети за влизане в Иран е да имате или завършен цикъл за ваксинация срещу Ковид (минимум 14 дни след последната доза) или PCR тест направен максимум 72 ч. преди полета.

Туроператорът си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост, с цел оптимизация.

Допълнителни екскурзии и мероприятия - заявяват се и се заплащат в България!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ НА ЗАПИСВАНЕ:

Международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметкa

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Иран |  Оферти - Техеран |  Екскурзии - Иран |  Екскурзии - Техеран |  Екзотична почивка 2024 - Иран |  Екзотична почивка 2024 - Техеран

Избрани оферти