Начало / Екскурзии / Екскурзии - Ташкент

Най-доброто от Таджикистан и Узбекистан

Номер на оферта

/

238099

Дати & цени

17 август 2022 г. - Цена от 4725 лв.

Цената включва

самолетен билет на Turkish Airlines София – Душанбе - Ташкент - София с включени летищни такси и чекиран багаж до 30 кг, самолетен билет с летищни такси и 1 брой чекиран багаж до 23 кг за вътрешен полет Ургенч – Ташкент, 10 нощувки със закуски, от които 2 – в Душанбе в хотел 5****, 1 – в Худжанд в хотел 4***, 1 – в Пенджикент в хотел 3***, 1 – в Самарканд хотел 4****, 2 – в Бухара в хотел 4****, 1 – в Хива в хотел 4****, 2 – в Ташкент в хотел 4****, 9 вечери в ресторантите на хотелите/местни ресторанти, с чай, кафе, минерална вода и безалкохолни напитки, фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара, местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата, туристическа програма: обиколка на Душанбе, Худжанд, Истаравшан, Пенджикент, Самарканд, Шахрисабз, Бухара, Хива, Ташкент, входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата, всички трансфери по програмата с автобус/минибус, водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване, 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса, медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR.

Забележка: Цените са калкулирани при курс 1 USD = 1.75 лв. При промяна в курса, пакетната цена ще бъде преизчислена.

Цената не включва

бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 45 EUR /заплащат се основния пакет/, лични разходи.

Програма на пътуването

НАЙ – ДОБРОТО от ТАДЖИКИСТАН и УЗБЕКИСТАН: по изгубените пътища на Александър Велики

По маршрут: СофияИстанбул - Душанбе - Худжанд – Истаравшан – Пенджикент - Самарканд -Шахрисабз - Бухара – Пустинята Къзълкум – Хива – Ургенч - Ташкент – Истанбул - София

11 дни / 10 нощувки / 10 закуски / 9 вечери

ДАТА: от 17 август до 27 август 2022 г.

КРАЙНА ПАКЕТНА ЦЕНА на човек с включени летищни такси: 4725 лв.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА

1 ден – София - Истанбул - Душанбе
Полет на TURKISH AIRLINES от София за Истанбул в 15.25 ч. Кацане в 16.50 ч. Следващ полет в 20.45 ч. за Душанбе. Кацане в Душанбе в 03.25 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.

2 ден – Душанбе
Късна закуска. Туристическа програма в Душанбе – столицата на Таджикистан, включваща посещение на Националния музей на Таджикистан, представящ над 50 000 експоната, сред които и една от най - големите в света глинени статуи на Буда с височина 13 м, местния ориенталски базар Мехргон – любимо място за посещение както на местните, така и на гостите в града, главния площад с паметника, построен в памет на Исмаили Самани, обединител на династията Саманиди. Посещение на останките от Хисарската крепост от XVIII в., разположена в долината Хисар – една от най - големите забележителности в района на Душанбе (30 км западно от града), която в миналото е служила за резиденция на емира на Бухара. До крепостта се намират и две медресета от XVIII и XIX в. – Старото, служило някога като място за изучаване на Корана, и Новото – в което се обучават студенти в началото на XX в., и старият мавзолей от XVI в. на Махдуми Азам – ислямски богослов и мистик. Вечеря. Нощувка.

3 ден – Душанбе - Худжанд
Закуска. Отпътуване за Худжанд – един от най - древните градове на Централна Азия, който е сред важните търговските центрове по Пътя на коприната от Китай към Европа. Според някои източници Худжанд е основан през VII-VI в.пр.н.е. по време на управлението на Кир Велики. Започвайки своето съществуване като част от Ахеменидската империя, градът е завладян от Александър Велики, който създава тук Александрийската Ешата – най-северния аванпост на империята му в Централна Азия, известен като „Далечната Александрия“. Туристическа програма в Худжанд, която включва площад Пушкин, Археологическия музей, намиращ се на територията на местната крепост от VII в., разрушена няколко пъти от различни завоеватели и реконструирана през XVIII в. за последен път, Мемориалния комплекс на Муслихидин, Панджшанбе базар, чието име в превод от персийски означава „четвъртък“. Панджшанбе се счита за един от най - старите пазари в Таджикистан, Двореца на културата Арбоб - мястото, на което е избрано таджикското знаме. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

4 ден - Худжант – Истаравшан - Пенджикент
Закуска. Отпътуване за градчето Истаравшан (някогашното градче Ура-Тюбе). Пристигане и туристическа програма в едно от най-древните селища в страната, на което днес се гледа като на град-музей с Мавзолея на Мохамед Башоро, медресето Ког Гумбаз от XVI в. и руините на древна крепост. Продължаване за Пенджикент, чието име в превод от персийски означава „петте села”, от които започва съществуването му, древен град на древна Согдиана - държава, на чието място днес са разположени Таджикистан и Узбекистан, а нейна столица е бил Самарканд. Пенджикент е бил малък, но процъфтяващ град на согдийците в предислямска Централна Азия. Днес при посещението му се разглеждат Музея на Рудаки - „бащата” на персийската поезия, и руините на Саразм – древното селище е археологически обект, свидетелстващ за развитието на човешката цивилизация и зараждащите се икономически взаимоотношения между отделните селища в Централна Азия от V-IV в.пр.н.е. През 2010 г. то е включено в списъка на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

5 ден - Пенджикент - Самарканд
Закуска. Отпътуване за Узбекистан, прекосявайки границата Яртепа. Пристигане в Самарканд. Пристигане и разглеждане на града, чието името идва от фарси и означава „град на камъка“) – „бижуто“ в древния и модерен Път на коприната. Туристическата програма включва: изящния нефритен мавзолей Гури Емир, в който са положени останките на великия азиатски завоевател Тамерлан, удивителния „пясъчен“ площад Регистан, творение на Тамерлан – огромен комплекс от куполи и минарета, джамии и медресета, сред които джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан, прекрасния некропол Шах-и-Зинда (комплекс от 44 гробници) и старата обсерватория на Улугбек – най-великият мюсюлмански астроном. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ден – Самарканд – Шахрисабз - Бухара
Закуска. Отпътуване за Бухара с попътна спирка в Шахрисабз. Програмата предвижда посещение на Двореца Ак-Сарай, в превод от узбекски името означава „ярък, величествен", един от най-грандиозните паметници, чието строителство е извършено директно под ръководството на самия Амир Тимур, летния дворец на Тамерлан, Мавзолея на Дорус-Саодат („Мястото на силата“) от XIV век с гробницата на Джахонгир - най-големия и любим син на Тамерлан, Дома на медитацията. Пристигане в Бухара. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

7 ден – Бухара
Закуска. Начало на пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници, заобиколен с чайни с дивани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на най – голямото медресе в града. Обиколката предвижда и посещение на най - старата джамия, както и на внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Разглеждане на Клалян минар – един от символите на града, както и на мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.

8 ден – Бухара – Пустинята Къзълкум - Хива
Закуска. Отпътуване за Хива. Пътят между Бухара и Хива прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки на бреговете на величествената р. Амударя и в пустинята. Пристигане в Хива в късния следобед. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9 ден Хива - Ургенч - Ташкент
Закуска. Туристическа програма в Хива, която включва посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в., с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени, датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което, макар и недовършено, със своите 29 м е една от най - впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. Вечеря в местен ресторант. Трансфер от Хива до летището на Ургенч /разст. 32 км/ и полет за Ташкент /времетраене 1.20 мин/. Кацане в столицата на Узбекистан. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.

10 ден - Ташкент
Закуска. Начало на целодневна обиколка на Ташкент - столицата на Узбекистан. Един от най – големите и бързо развиващи се градове в Централна Азия, впечатлява със своя добре запазен исторически център, в който са съхранени безценни паметници на културата, поместени сред безкраен лабиринт от тесни и криволичещи улички. Обиколката предвижда посещение на комплекса Казрет имам, в чиято библиотека се намира прочутият коран на халифа Утман, считан за едно от най - старите копия на Корана. Посещението на религиозния комплекс предвижда и разглеждане на петъчната джамия, медресето на Барак Кан, мавзолея на суфи поета Абу Бакр Кафал, както и Ислямския институт „Имам ал Букхари“. След кратка разходка с метрото на Ташкент, групата ще посети площада на Амир Темур, площада на Независимостта, както и Музея за приложни изкуства. Туристическа програма в „каменния град” (така се превежда името на Ташкент от тюркски) със стара и нова част, чиято архитектура и атмосфера разкрива облика на града от различни страни. Обиколката включва древния площад Каст Имам с прилежащите му медресе и джамия, обширния ориенталски пазар Чорсу, Арката на независимостта, Театралния площад, украсен с масивната сграда на театър Алишер Навои. Ще имате възможността да се повозите с местното метро и да видите някои от най - красивите метростанции в Централна Азия. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

11 ден – Ташкент – Истанбул - София
Ранна закуска или сух пакет. Трансфер до летището. Полет на ТURKISH AIRILNES в 09.05 ч. за Истанбул. Кацане в Истанбул в 12.15 ч. Полет за София в 13.20 ч. Кацане в 14.35 ч.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Доплащане за:
• единична стая – 895 лв.
• медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR за лица над 65 г. – 25.00 лв., над 75 г. – 50.00 лв.

Примерни хотели, предвидени по програмата: Hilton Dushanbe Hotel 5* или подобен в Душанбе, Khujand Deluxe Hotel 4* или подобен в Худжанд, Sughd Hotel 3* или подобен в Пенджикент, Grand Samarkand Hotel 4* или подобен в Самарканд, Asia Bukhara 4* или подобен в Бухара, Asia Khiva 4* или подобен в Хива, The Royal Mezbon 4* или подобен в Ташкент.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 10 туристи
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Таджикистан и Узбекистан.
Начин на плащане: депозит - 700 лв., доплащане – до 31 дни преди отпътуване.
Отстъпка за редовни клиенти: 3% върху пакетната цена в двойна стая. Същата отстъпка важи и за резервации чрез оторизираните агентски бюра.
Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 10 туристи
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус/минибус
Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3.5 % и 5.0 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Узбекистан |  Оферти - Ташкент |  Екскурзии - Узбекистан |  Екскурзии - Ташкент |  Екзотична почивка 2022 - Узбекистан |  Екзотична почивка 2022 - Ташкент

Избрани оферти