Начало / Екскурзии / Екскурзии - Катманду

Непал и Бутан – на гости на Буда и Шива сред чудната природа на Хималаите

Номер на оферта

/

239748

Дати & цени

Цената включва

Самолетен билет София – Истанбул – Катманду – Истанбул – София;
Самолетен билет Катманду – Паро – Катманду;
12 нощувки със закуски в хотели 3*/4*, както следва:
8 нощувки в Непал със закуски;
4 нощувки в Бутан със закуски, обяди и вечери;
Екскурзии и трансфери, съгласно програмата с екскурзоводско обслужване на английски език;
Превоз с климатизирани превозни средства по време на тура;
Входни такси за посещаваните обекти;
Данъци и сървис такси в хотелите;
Водач – преводач на групата при мин. 12 участника;
Асистанс при пристигане и заминаване;
Виза за Бутан

Цената Не включва
Разходи от личен характер;
Напитки по време на храненията;
Такси за камера и фотоапарат;
Бакшиши, пренасяне на багажа, телефонни разговори и лични разходи;
Виза за Непал /30 USD, заплаща се на летището при пристигане/
Административна такса за обработка на виза за Непал – 30 лева.
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро.

Програма на пътуването

Някогашно кралство в сърцето на Хималаите, Непал е завладяваща съкровищница на култура и природа. Ще се насладите на будистките и хиндуистки светилища на страната и на великолепната панорама на езерото Фева на фона на подножието на Хималаите. На фона на спиращия дъха пейзаж със заснежените седемхилядници, ще опознаете и симпатичните жители на Бутан и ще придобиете вълнуващи прозрения за дълбоката будистка религиозност и тясната връзка с будистките божества. Открийте кралството, което е едно от последните мистериозни райски кътчета на туристическата карта! Бутан известен още като „Страната на Гръмотевичния дракон” или „Последния Шангри Ла”. Това хималайско кралство е сред най-изолираните държави в света. Впечатляващи планински пейзажи, разнообразна флора и фауна, древни Будистки манастири и мили хора ви очакват в Бутан.

Акценти на програмата:
Комбинирана, пълна програма до две от най-мистериозните държави в Азия.
Посещение на Хималаите – най-високите, сурови и красиви планини на земята.
Запознаване с културата, ежедневието и ритуалите в най-важните храмови комплекси на Непал и Бутан.
Докосване до древни митове и легенди за божества – Буда и Шива, за дракони и велики битки – част от фолклора на азиатските страни.
Опознаване на бита и местната кухня при посещението на по-големите градове в държавите.
Удобни полети с Турските авиолинии с гарантирани места.
С включени всички турове и входни такси по програмата.
Водач-преводач при група от 12 туриста.
Малки групи с персонално внимание към всеки турист.

14 дни/12 нощувки

Програма:

Ден 1ви: 15.11.2023: СофияИстанбул - Катманду
Полет с Turkish Airlines до Катманду (полет с прекачване).Нощен полет.

Ден 2ри: 16.11.2023: Катманду
След пристигането в Катманду, ще получим визите на летището. Посрещане от водача на фирмата-партньор и трансфер до хотела в Катманду. Свободно време за почивка. Нощувка.

Ден 3ти: 17.11.2023: Катманду и Боднат
Закуска. След закуска ще посетим Дворцовите комплекси на площад Дурбар в Катманду. Те се смятат за най-важното хиндуистко светилище в страната. Площад Дурбар се намира пред стария кралски дворец и е един от 3-те площада, които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО . Тук са били дворците на кралете Мала и Шах , които са управлявали града. Със смайващата концентрация на над петдесет храма, светилища и стари дворци в разстояние на няколко пресечки, площадът все още има своите магически моменти, когато не е претъпкан с туристически групи, търговци и велорикши. Гледките, звуците и миризмите могат да доведат до пълно насищане на сетивата, часове могат да бъдат прекарани в гледане на всичко това от платформата на стъпалата на храма с триъгълен покрив „Маджу Девал“. Известен е като площад Хануман Дока Дурбар - име, получено от статуя на Хануман - маймуната, поклонник на бог Рам на входа на двореца. Вечерта ще посетим голямата будистка ступа в Боднат. Ступата е висока цели 40 метра и се варосва всяка година, което я прави най- бляскавата сграда в долината на Катманду. След 1979 г. ступата Боднат е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, като е сред основните туристически забележителности в региона на Катманду. Тя се намира на древния търговски път, който навлиза от Тибет в долината Катманду. Много векове тибетските търговци са спирали тук за почивка, за да изразят почитта си. Когато през 50-те години на миналия век тибетските бежанци идват в Непал, много от тях са се установили около Боднат. За ступата се казва, че съдържа останките на Кашяпа, почитан както от будисти, така и от индуси. Тук ще имаме възможност да се потопим в традициите на будистите и да открием духовната магия на Боднат. Съществува религиозен ритуал, при който поклонниците обикалят около ступата по посока на часовниковата стрелка, завъртат молитвените барабани, като си пожелават здраве и проспреритет. Най-добре е да се направят поне три пълни обиколки около огромната ступа. Според поверието всеки, който се поклони и направи обиколките с чисто сърце, създава добра карма и всичките му желания ще се изпълнят. Връщане в хотела.
Нощувка в хотел в Катманду.

Ден 4ти: 18.11.2023: КатмандуПокхара
Закуска. Днес ще се запознаем с част от красотите на непалския дял на Хималаите. Денят започва с посещение на Покхара - град на езерото Фева в централен Непал. Известен е като вход към маршрута до връх Анапурна - популярна пътека в Хималаите. Градът е най-важният туристически център на Непал. Храмът Тал Барахи, двуетажна пагода, се намира на остров в езерото и е туристическа атракция не само в Похара, но и в целия Непал. Той е ориентиран към кардиналните точки, а основната му декорация са 4 фигури на Буда, донесени от различни държави - Япония , Виетнам и Китай, а четвъртата фигура е местен непалски Буда. На източния бряг в района на езерото има хотели, центрове за йога и ресторанти. В южната част на града е Международният планински музей, който разполага с експонати за историята на алпинизма и хората от Хималаите. Следобед ще се отправим на разходка с лодка по езерото Фева, второто по големина езеро в Непал с изглед към Хималайските планини, заобиколено от високи върхове и красиви оризища.
Нощувка в хотел в Покхара.

Ден 5ти: 19.11.2023: Покхара - Сарангкот
Закуска. След закуска ни предстои да се запознаем с една от на-суровите, но и най-красиви планини в света, мечта за всеки алпинист. Хималаите, чието име означава „домът на снега“ е планинска верига в Индийския субконтинент, разположена на територията на Пакистан, Индия, Китай, Непал и Бутан. В нея се издигат единадесет от четиринадесетте най-високи върха на Земята, включително и този с най-високата надморска височина, връх Еверест. Те са най-мощната планинска система, с най-малките разлики във височината на къси разстояния и дълбоки (до 4 – 5 км) дефилета. Хималаите са дълбоко оформили културите на Южна Азия. Много хималайски върхове са свещени в будизма и хиндуизма. Потегляме към Науданда, разположен на 1463 м надморска височина на билото на Кашкия масив. По пътя ще посетим тибетското село Хянджа за да се запознаем с местните и да видим как се обучават децата на планината в тези сурови условия. От Науданда започва красив и спокоен преход до Сарангкот (продължителност около 3 часа), петото най-добро място за парапланеризъм в света. Пред нас ще се открие фантастична гледка към езерото Фева и Хималайските хребети - веригата Анапурна. Това е една от най-добрите зони за наблюдение на лешояди в страната, включително хималайски белоглави, червеноглави и евразийски черни лешояди. След този невероятен ден сред природата, връщане в хотела за нощувка в Похара.

Ден 6ти: 20.11.2023: ПокхараКатманду
Закуска. След закуска се връщаме обратно в Катманду. Останалата част от деня ще имаме свободно време, за да опознаем по-добре столицата на Непал. Наричат Катманду още Канипур. Градът е разположен на над 1350 метра надморска височина в едноименната долина, в която се намират още две по-големи селища – Патан и Бактапур някога също столици на едноименните княжества, обединени впоследствие с това на Катманду. Легендата свързва заселването му с будистки монах победил злите духове и отрязал върха на хълма заприщващ водите, които изпълвали долината и я били превърнали в езеро. Тогава те се оттекли и на освободената земя се заселили хора. Интересно е, че местните хора твърдят, че са намирали много останки от миди и други водни обитатели тук далеч от големите реки и на хиляди метри над морето, и вярват, че в долината живеят 10 000 0000 божества. Исторически градът е известен от 723 г. с името Кантипур. Счита се, че днешното му име е свързано с двуетажната дървена пагода Катх Мандир (покрит подслон) построена от крал Лакшми Нарсингх Мала през 1596 г. на площад Дурбар. В свободното време може да посетите и районът Тамел – един от най-автентичните и привлекателни за туристите район. Тук са кръчмите в които са отсядали Бийтълс и Йоко Оно, Боб Дилън и покорителят на Еверест Едмънд Хилари.
Нощувка в хотел в Катманду.

Ден 7ми: 21.11.2023: Катманду – Паро – Тимпу
Закуска. Следва трансфер до летището и полет до Паро /Бутан/. Полетът трае един час и прелита покрай голяма част от върховете, високи 7000 и 8000 метра. При хубаво време гледката е неописуема. Кацане в Паро, разположен в едноименна долина, на около 22 км югозападно от столицата Тимпу. Това е исторически град с много свещени места и древни сгради, разпръснати из района. В града е разположено летище Паро, което е единственото международно летище на Бутан. Продължаваме към Тимпу – най-необичайната столица в света. Това е единствената столица, в която няма светофари. Въпреки че започва да се обновява, тя е запазила своя чар, изпъстрена с ярко боядисани красиво декорирани фасади, които й придават средновековен и древен вид. Надморската височина, на която е разположен града е 2320 метра. Селището се разраства под закрилата на манастира-крепост Траши Чхое Дзонг, чиято сграда все още служи като място за срещи на Народното събрание. Ще посетим Националната библиотека, школата по рисуване и огромния манастир Траши Чхое Дзонг (Крепостта на славната регилия) . Това е крепост-манастир, датиращ от 13 век и напълно обновен и реставриран през 1960 година, след което става символ на столицата и приютява кабинетите на краля и главата на монашеството в Бутан.
Нощувка в хотел в Тхимпу.

Ден 8ми: 22.11.2023: Тимпу -Уангду Подранг- Пунака
Закуска. В днешния ден ще посетим някои забележителни места в Бутан. Отпътуваме за Уангду Подранг – град в централен Бутан. Градът носи името на централния дзонг, построен в 1638 г.от Нгаванг Намгял. Дзонгът е специфичен тип укрепен манастир , срещан главно в Бутан и Тибет . Архитектурата е масивна, с извисяващи се външни стени, обграждащи комплекс от дворове , храмове, административни офиси и жилища за монаси. В района се намира и най-старото укрепление в страната – Симтока Дзонг. Той е на стратегическо място за сигурност на изпъкнал хребет срещу долината Тимпу, подходните пътища към прохода Дочу Ла и източен Бутан. На бутански език означава: "Дворец на дълбокото значение на тайните мантри" и е издигнат в 1629 г. от Нгаванг Намгял – пръвият велик Лама, обединител на Бутан. Проходът Дочу Ла предлага гледка към източната Хималайска верига и най-високия връх на Бутан - Гангар Пунсум /7520 м/. Разположен на 3100 м надморска височина, проходът Дочу Ла не е най-високият проход на Бутан, но е един от най-живопистните. Известен е с красивия си военен мемориал - създаден в чест на загиналите войници в Бутанска война срещу асамските бойци. На върха се веят цветни молитвени знамена, преплетени с кипариси, на фона на мъглявия пейзаж на високите върхове. Друго, което привлича вниманието са 109 ступи, наричани Чортени, които са издигнати в памет на загиналите бутански войници и победите на бутанския крал над враговете му. През прохода ще достигнем до Пунака. Пунака е административен център на една от 20-те области на Бутан . Тя е столица на Бутан и седалище на правителството до 1955 г. За разлика от Тимпу тук е доста топло през зимата и горещо през лятото. Намира се на надморска височина от 1200 метра и оризът се отглежда като основна култура по речните долини на две основни реки на Бутан - По Чу и Мо Чу. Пунака Дзонг е вторият най-стар и втори по големина дзонг в Бутан и една от най-величествените му структури. Намира се между двете реки и в него се съхраняват свещените реликви на школата Кагю на Тибетския будизъм и свещените останки на Нгаванг Намгял. От село Лобеса ще се разходим до светилището Чими Лаканг. Будисткият храм стои на кръгъл хълм и е построен през 1499 г., след като мястото е благословено от „Божествения луд“ светеца Маверик Друпка Кунли. Легендата гласи, че Лама Кунли е покорил демон от Дочу Ла със своята „вълшебна мълния на мъдростта“ и го хванал в капан в скала билзо до мястото, където сега се намира храма. Манастирът е хранилище на оригиналния дървен символ на фалос, който Кунли донася от Тибет. Той е украсен със сребърна дръжка и се използва за благославяне на хора, които посещават манастира на поклонение, особено жени, търсещи благословия да имат деца.
Нощувка в хотел в Пунака.

Ден 9ти: 23.11.2023: Пунака – Паро
Закуска. След закуска отпътуване обратно за Паро. По пътя ще спрем за почивка и посещение на бутанска ферма. В района на Паро ще посетим и един от най-старите храмове в Бутан – Куичу Лаканг. Твърди се, че оригиналният храм е бил построен за една нощ върху левия крак на колосален демон, който лежал на земята, за да попречи на разпространението на будизма. Смята се, че това е един от над 100-те храма, създадени, за да го надмогнат, за да може будизмът да процъфтява надлъж и нашир. Куичу Лаканг е бил с по-малки размери, когато тибетският крал Сонгцен Гампо издига нова свещена сграда през 659 г., но редица будистки светци и гурута добавят с годините към мястото нови структури, докато се превърнало в грандиозния храм, който виждаме днес. Друг свещен манастир в Паро е Друкгял Дзонг. Той вероятно е построен от Тензин Друкдра през 1649 г. по заповед на Джабдрунг Нгаванг Намгял , за да отбележи победата над нашествието от Тибет. Манастирът погива в пожар и в момента руините му се възстановяват.
Нощувка в хотел в Паро.

Ден 10ти: 24.11.2023: Паро и Тигровото гнездо
Закуска. Днес предприемаме тричасов преход до манастира Таксанг. Световноизвестният манастир Тигрово гнездо е една от най-посещаваните дестинации в Бутан. Манастирът се намира на 10 км северно от град Паро, на надморска височина от 3120 м , на върха на голяма скала, издигаща се на около 900 м над долината. Склоновете на скалата, върху която е построен манастира, са много стръмни (почти отвесни), а външните стени на манастирските сгради са изградени на самия ръб, сякаш „вградени” в скалата. На пръв поглед те изглеждат непреодолими, но в действителност има няколко начина да стигнете до там. Гъсти облаци често покриват манастира и имате усещането за ужасно отдалечено и изолирано от всичко място. Според легендата тук е медитирал през 8 век индийският гуру Падмасамбхава, който пристигнал на гърба на летяща тигрица. Тигрицата кацнала на тези скали, като по този начин посочила мястото за бъдещия манастир. На връщане ще посетим типично семейство от Бутан. Тук ще научим много интересни факти за ежедневието на селското население.
Нощувка в хотел в Паро

Ден 11ти: 25.11.2023: Паро – Катманду – Дулихел
Закуска. След закуска трансфер до летището за полет до Катманду. След пристигането в Непал ще се отправим към тибетската граница за посещение на района около планината Дулихел. Дулихел е една от началните точки на леките туристически маршрути в Хималаите. Те включват разходки до Панаути, село Кавре, село Опи, както и до Хазаар Синдхи, като всички отнемат около половин ден. По-дълъг пешеходен маршрут включва пътека до Нагаркот и Намобуда. Тук се намира и Пътя на приятелството, който свързва Катманду с Тибет. Става въпрос за търговски път, тъй като от незапомнени времена хората от Непал пътували до Тибет, за да носят у дома сол и злато. По същия начин тибетците всяка година със стадата си овце влизали в Непал по време на Дашайн , най-великият хиндуистки фестивал. Те купували люти чушки и други ежедневни продукти, които отнасяли у дома. В онези дни целодневната разходка от Катманду до Дулихел била удобна за пътуващите в Тибет с леснодостъпни храна и вода, както и възможност за нощувка.
Нощувка в хотел в Дулихел.

Ден 12ти: 26.11.2023: Дулихел – Бактапур
Насладете се на величествен изгрев над Хималаите още със ставането от сън! След закуска ще отпътуваме за Бактапур. Обект на световното наследство на ЮНЕСКО, градът впечатлява със своята очарователна архитектура и оживена пазарна дейност, особено на пазара за керамика. От древността град Бактапур е известен като богат град на големия път на керваните между Тибет и Индия. Всяка есен тибетците идвали с овцете си за празника Дашайн, когато практически всички непалци принасяли животни в жертва на богинята Дурга, едно от превъплъщенията на съпругата на Шива. Обратно тибетците откарвали захар, зърно и други стоки. Благосъстоянието на Бактапур намирало израз в богатия културен живот, построени били много храмове и пагоди. Днешният 80-хиляден град е притегателно място за туристите за разходки по забележителностите и пазаруване на сувенири.
Нощувка в хотел в Бактапур.

Ден 13ти: 27.11.2023: Бактапур – Катманду
Закуска. Отпътуваме за Катманду, където ще имаме свободен след обед за самостоятелни дейности и последни покупки.
Нощувка в хотел в Катманду

Ден 14ти: 28.11.2023: КатмандуИстанбул - София
Закуска. Трансфер до летището за международен полет до София през Истанбул. Пристигане в София.

Хотели по програмата:
Катманду – Ambassador 3*superior или подобен
Покхара - Aabas 4*или подобен
Дулихел - Sarathi Resort 4* или подобен
Бактапур - Bhadgaon 4* или подобен
Тимпу - Lemon Tree hotel/ Thimphu Tower/ Namgar Heritage/ Hotel Jumolhari/ City Hotel 3* или подобен;
Пунака - Zhingkham Resort/ Meri Puensum Resort/ Khuru Resort/ Four Boutique Hotel 3* или подобен;
Паро - Eco Lodge/ Yewong Eco Lodge/ Hotel Olathang/ Olathang Cottages/ Tashi Namgay Resort 3* или подобен;
Горният спъсък е само индикативен. Ако някой от споменатите хотели няма свободни места, настаняването ще се извърши в подобни хотели от същата категория

Полетно разписание:
Дата Полет № Излита Каца
15.11. ТК 1030 София - Истанбул 21:30 23:55
16.11. ТК 726 ИстанбулКатманду 01:25 11:00
28.11. ТК 727 Катманду - Истанбул 12:30 18:20
28.11. ТК 1029 Истанбул - София 20:25 20:40

Часовете на полетите са в местно часово време. Авиокомпанията си запазва правото за промяна на часовете на полети, когато това се налага.

Тагове

Оферти - Непал |  Оферти - Катманду |  Екскурзии - Непал |  Екскурзии - Катманду |  Екзотична почивка 2024 - Непал |  Екзотична почивка 2024 - Катманду

Избрани оферти