Начало / Екскурзии / Екскурзии - Прага

Прага и средновекевен фестивал в Кутна Хора - 23.06-27.06.23

Номер на оферта

/

239678

Дати & цени

Цената включва

Цената включва:

Самолетен билет София – Прага - София на авиокомпания България Ер;
Летищни такси (в размер на 139 € към 04.12.22);
Голям салонен багаж с макс. размери 55х40х23 см до 10 кг и 1 дамска чанта/лаптоп/ малък сак;
4 нощувки със закуски в хотел 3*;
Трансфер летище - хотел – летище;
"Величието на Пражкия замък" с местен екскурзовод на български език*;
"Магията на Стария град" с местен екскурзовод на български език;
Автобусна екскурзия до Кутна Хора с местен екскурзовод на български език (на място се заплаща входната такса за катедралата и костиницата)
Медицинска застраховка "Травълър" с асистанс и покритие 10 000 евро (вкл. Covid-19) на ЗД Евроинс;
Цялостна организация и обслужване на български език
*Включва посещение на Златната уличка, катедралата Св. Вит, Владиславската зала и базиликата Св. Георги (на място се заплаща комбиниран билет - 250 CZK).

Програма на пътуването

5 дни/ 4 нощувки

*oграничен брой места!

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

ПРОГРАМА

ПЪРВИ ДЕН

ДЕН 1
СофияПрага
Среща на летище София, Терминал 2. Отпътуване за Прага в 10:20 ч. с директен полет на България Ер. Пристигане в Прага в 11:15 ч. Трансфер до хотела. Настаняване и информационна среща.

==>"ВЕЛИЧИЕТО НА ПРАЖКИЯ ЗАМЪК" - пешеходна обиколка с екскурзовод на български език (включена в цената; около 2 ч.; на място се заплаща комбиниран билет за Златната уличка и още три обекта в Пражкия замък ~10 €)
Пражкият замък се намира на западния бряг на река Вълтава и в продължение на векове преплита съдби на князе, императори, крале, висши духовници и президенти. Обиколка на Пражкия замък - Златната уличка, катедралата Св. Вит, базиликата Св. Георги, Стария кралски дворец с Владиславската зала. Готическата катедрала Св. Вит е строена в продължение на почти 6 века и съхранява културни съкровища, създадени от времето на готическата епоха до наши дни - параклиси с ценни мозайки и цветни витражи (един от които дело на Алфонс Муха), сребърната гробница на чешкия светец Ян от Непомук, параклиса на Св. Вацлав със стенописи и пана, изработени от скъпоценни камъни; В Стария кралски дворец се намира Владиславската зала (XV в.), в която днес се полагат президентските клетви и се обявяват важни за страната решения; Базиликата Св. Георги е най-добре запазената романска църква от 10-ти в. В нея се намират мощите на първата чешка светица Св. Людмила, приела от Св. Методи християнството и започнала разпространението му в Чехия; Златната уличка е едно от най-колоритните места на Прага, свързвани най-вече с легенди за алхимиците от времето на император Рудолф II. Зад ниските прагове на къщичките с кукленски размери и пъстри фасади ще ни посрещнат миниатюрни галерии, книжарници, сувенирни магазини и етнографски музеи със стаички на занаятчии - шивачи, златари, гледачки и алхимици, живяли тук през Средновековието.

==>Обиколката продължава по чаровните улички на Стара Прага, за да се насладим на "МАГИЯТА НА СТАРИЯ ГРАД" (включена в цената; 1 ч.): Малостранския площад, Карловия мост (от XIV в.), Староместкия площад - църквата „Дева Мария пред Тин” и "Свети Николай", монумента на Ян Хус, двореца Кински и Старото кметство, кулата Орлой с астрономическия часовник, поставен тук през 1410 г. от чешкия майстор Хануш, който бил ослепен, за да не може да създаде такова чудо на друго място по света и др.

Свободно време.

Нощувка.

ДЕН 2 ПрагаКутна Хора 60 км

Закуска.
Свободно време в Прага или туристическа програма по желание:

==>"КУТНА ХОРА-МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 6 ч.).
На 24 юни в Кутна Хора ще се проведе колоритния готически фестивал Royal Silvering of Kutna Hora. Зрелищният сценарий връща кралския миньорски град Кутна Хора 620 години назад, в началото на XV век. Целият град и кралското седалище в монетарницата в Италианския двор ще се превърнат в сцена за пристигането на чешкия крал и император на Свещената Римска империя Вацлав IV и неговата свита. Всеки може да облече собственоръчно изработен костюм и да се включи в празника. Готическите улици на историческия център оживяват с цвета на Средновековието. За колоритната атмосфера на фестивала допринасят различните турнири, игри, средновековен театър, музикални представления, както и историческия пазар с автентични чешки специалитети. Целият готически спектакъл се основава на исторически факти и познания за живота на града през XV в.

Разположен на 60 км. от Прага, Кутна Хора е вторият по значение град в Бохемия след Прага. До края на ХIII век в него се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно става той става и седалище на кралската власт. Заради прекрасните запазени сгради с типична готическа архитектура от Средновековието и специфичната спираща дъха панорама, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център на града - величествената готическа църква Св. Варвара - оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа, Италианския двор - мястото, в което са сечени първите сребърни грошове, уникалната църква-костница в Седлец от 14 век, чийто внушителен интериор е направен от 40 000 човешки скелета.

==>„ТАЙНИТЕ НА МАЛА СТРАНА“с местен екскурзовод на български език (около 2 ч.).
Маршрут: историческия квартал Мала Страна - Валдщейнската градина (от 01.04. до 31.10) , панорама към Карловия мост (пристанището на лебедите), фонтан „Течения“ на Давид Черни, музея на Франц Кафка (отвън), най-тясната уличка в Прага със светофар. Бароковата църква Св. Николай (за посещение на място се заплаща входна такса). Стената на Джон Ленън, галерия Кампа (дело на Меда Младкова, която казва, че „ако културата не се огъне – ще оцелее и нацията.”), Моста на чешките легионери, Народния театър, кафене Славия и други.

==>ВЕЧЕРЯ НА БЛОК-МАСА НА БУТИКОВ КОРАБ С КРУИЗ ПО ВЪЛТАВА (3 ч.)

Нощувка.


ДЕН 3 ПрагаКарлови Вари 130 км

Закуска.

Свободно време в Прага или туристическа програма по желание:

==>"КАРЛОВИ ВАРИ" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 6 ч.)
Карлови Вари - невероятна комбинация от лечебна вода, природа и старинна архитектура превръща създаденият през 14 век град в любимо място за известни личности като Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. В централния хотел Термал се провежда и ежегодният филмов фестивал „Кристален глобус”, за който в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Маршрут на обиколката: емблематичните дизайнерски колонади и големия гейзер Вридло, фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона, историческите сгради по протежение на река Тепла. По време на разходката по елегантните улици можете да опитвате от лековитата вода със специалните бърдучета - запазената марка на Карлови Вари. През свободното време може да посетите православната църква „Св. Петър и Павел”, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, която се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в луксозния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино роял" за Джеймс Бонд.

Туристическа програма по желание:

"ПРАГА ОТВИСОКО - КУЛАТА ПЕТРШИН И СТРАХОВСКИЯ МАНАСТИР" с местен екскурзовод на български език (около 3 ч.)
Ще се изкачим на 300 метра височина с историческия фуникуляр на Прага, за да се насладим на красотата и отвисоко. 60-метровата стоманена кула е поставена на живописния хълм в едноименния парк още през 1891 година. Идеята за създаването се ражда след Световното изложение в Париж през 1889 г. Често наричана "миниатюрна Айфелова кула", тя е 5 пъти по-малка от оригинала, но географски е разположена по-високо от нея (на хълма Петршин - 327 м). Петршинската кула предлага най-красивата 360-градусова панорама към целия град. 299 стъпала отвеждат до най-високата точка, откъдето ще разпознаем Пражката крепост, катедралата Св. Вит, Народния театър, астрономическия часовник на Староместкия площад, Вълтава и нейните красиви мостове...
Разходката продължава към манастира Страхов, основан през 1143 г. Посещение на Страховската библиотека - една от най-красивите барокови библиотеки в света, на повече от 800 години. Ще разгледаме по-старата, барокова богословска зала и по-новата, класицистична философска зала, съхраняващи на 200 000 книги и ценни ръкописи. В манастирската пивоварна в двора на ареала може да опитате и оригиналната жива, непастьоризирана бира. Монасите варяли бира от най-старото средновековие, страховската е кръстена на покровителя на ордена на премонстратите – Св. Норберт.

==>РАЗХОДКА С КОРАБЧЕ ПО РЕКА ВЪЛТАВА (1 ч.)

Нощувка.


ДЕН 4

Закуска.
Свободно време в Прага или туристическа програма по желание (избира се една от двете екскурзии):

==> 1."ЗАМЪКЪТ ХЛУБОКА И ЧЕШКИ КРУМЛОВ" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 8-9 ч.; Маршрут. Прага-Чешки Крумлов: 170 км; Чешки Крумлов-Хлубока: ~40 км.)
Казват, че нито един чешки замък не може да се мери по „приказност” с белия Хлубока. Това е замъкът, в който са снимани редица приказки, замъкът на чешките филмови принцеси. Построен през 13-ти век в английски готически стил, той често сменя господарите си през вековете, а днес представлява впечатляващ калейдоскоп от различни стилове – готика, ренесанс, барок и романтизъм. По време на визитата ще разгледаме представителните зали с пищна дърворезба и изрисувани тавани, кръглите салони, обазведени с красиви старинни мебели и автентични предмети от бита, библиотеката с над 10 000 книги и залата с ценна оръжейна колекция и други.Чешки Крумлов е разположен между живописните извивки на река Вълтава. Прекрасните лъкатушещи улички са запазили своя средновековен облик и очароват с цветните фасади на сградите, приютили занаятчийски дюкянчета, китни ресторантчета, музеи и галерии. Обиколката започва в подножието на замъка на Чешки Крумлов и символа на града - кръглата ренесансова кула, украсена с астрологични и алхимични знаци. Криволичещите улички ще ни изведат до пъстрите аркади, свързващи къщите с готически и ренесансови фасади около централния площад. Ако отделите от свободното си време за хубав обяд, можете да опитате традиционното ястие с шаран, което е прочут местен специалитет.

или

==>2. "ЗАМЪКЪТ КАРЛЩЕЙН - В ЦАРСТВОТО НА КАРЛ IV-ТИ"- полудневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 4 ч.).
Готическа крепост Карлщейн се намира на около 35 км от Прага и е построена през 14-ти век от краля на Бохемия и владетел на Свещената римска империя - Карл IV. В Голямата кула, заключени зад четири метални врати, императорът пазел най-ценни християнски светини и богатства, събирани в продължение на много години. Ползван за национална съкровищница, замъкът все още пази важни кралски регалии и скъпоценности. След столицата Прага, това е най-посещаваният туристически обект в Чехия. Визитата продължава около 55 минути и включва разглеждане на първия и втория етаж от императорския дворец. От паркинга в ниската част до входа на замъка се стига по алея (1,5 км), от двете страни на която са разположени различни павилиони, магазинчета и работилници за сувенири. Екскурзията не е подходяща за туристи с ограничена подвижност.

ДЕН 5
ПрагаСофия

Закуска. Освобождаване на стаите (багажът може да се остави в стая за съхранение на багажа). Свободно време.
Трансфер до летище Прага. Заминаване с директен полет на България Ер за София в 12 ч.. Пристигане на летище София, Терминал 2 в 14:50 ч.


Разпределението на допълнителните екскурзии в дните от програмата е примерно. Възможни са промени в псоледователността на изпълнение на екскурзиите.

Полетна информация (възможни са промени):
SOF 10:20 PRG 11:15/ PRG 12:00 SOF 14:50


Депозит: 30% при резервация; доплащане до крайната цена - до 30 дни преди датата на отпътуване.

Допълнителни услуги по желание: (заявяват се и се заплащат в България)
1. Круиз по Вълтава: 30 лв на турист;
2. Бутиков круиз по Вълтава с включена вечеря на круизния кораб
3. "Прага отвисоко" - пешеходна екскурзия с екскурзовод на български език: 80 лв на турист (хълма Петршин, панорамната кула Петршин, Страховския манастир с посещение на бароковата библиотека; на място се заплаща вход за панорамната кула - 150 CZK/~6 €; вход за библиотеката на Страховския манастир - 150 CZK/~6 €; билет за фуникуляр - 60 CZK/~2,5 €);
4. „Тайните на Мала Страна“- пешеходна екскурзия с местен екскурзовод на български език: 80 лв на турист (на място се заплаща вход за за църквата Св. Николай - 100 CZK~4 €)

Допълнителни услуги по желание, при мин. 10 записани туристи: (заявяват се и се заплащат в България)
5. "Замъкът Карлщейн - в царството на Карл IV-ти";
6. "Замъкът Хлубока и Чешки Крумлов";
7. "Карлови Вари - спа столицата на Чехия"

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!


=============================================================

Тагове

Оферти - Чехия |  Оферти - Прага |  Екскурзии - Чехия |  Екскурзии - Прага |  Лято в чужбина - Чехия |  Лято в чужбина - Прага

Избрани оферти