Начало / Статии / Статии - Чехия

20 града в Европа, които всеки пътешественик трябва да види поне веднъж

Автор

/

Колко от тях вече сте посетили?

Европа е като кутия за бижута, пълна със скъпоценности. Всяко ъгълче на континента има своя атмосфера, която заслужава да бъде преживяна. 

От столици на културата до съкровищници на изкуствата и от модерни мегаполиси до малки градчета - ето кои са 20 от най-невероятните градове в Европа, който си струва да посетите поне веднъж в живота си. 

Барселона

Снимка: iStock by Getty Images

Барселона е испански град, който е цяла вселена. От цветните творения на Гауди до също така цветните маси с тапас вечерно време, градът е всичко друго, но не и скромен. Започнете от туристическите емблеми като Саграда Фамилия, парк Гюел и кулинарния пазар Ла Бокерия, за да достигнете до страничните улички и да откриете своите тайни местенца. 

Флоренция

Снимка: iStock by Getty Images

Ако Италия има съкровищница на изкуството, това е Флоренция. Културното и историческо влияние на града е поразително. Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на флорентинците към показността. Дълго след като се е появила на политическия и икономически хоризонт, Флоренция запазва елегантния си облик: силуетът й с всички онези червеникавокафяви покриви и величествени куполи, е наистина живописен и до днес.

Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Париж възбужда всички сетива, настоява да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и изтънченото поведение на местните, Париж е същината на всичко френско. Вгледайте се в булевардите, обсипани с внушителни паметници, велики произведения на изкуството и магически светлини. Насладете се на невероятния вкус на сирената, шоколада, виното и морските деликатеси. Почувствайте как вятърът гали лицето ви, докато се движите с ролери покрай Бастилията или усетете пристъпа на страх и еуфория на върха на Айфеловата кула.

Лондон

Снимка: iStock by Getty Images

Много малко градове имат толкова много забележителности колкото Лондон. Биг Бен, Тауър бридж, Хайд парк, катедралата „Свети Джеймс“, Бъкингамския дворец, Британския музей. Градът е миш-маш от култури и на всеки няколко крачки може да се чувствате, сякаш сте попаднали някъде в другия край на света. Колкото и  пъти да се завръщате в Лондон, той винаги ще има по някоя нова тайна за вас. 

Прага

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки, който се е разхождал из калдъръмените улички на Прага, знае, че няма как да не се върне в чешката столица. Сравняват красотата на Прага с тази на Париж, а бирата й е сама по себе си достатъчна причина да дойдете тук. Лятно време в града има толкова много хора, че може да ви се стори, че на Карловия мост заедно с вас се е настанило и половината човечество. Дори и тълпите обаче не могат да отнемат очарованието на този град, сякаш създаден да бъде рисуван, възпяван и увековечаван по всякакви начини. 

Амстердам

Снимка: iStock by Getty Images

Амстердам е град с много лица - тук се намират някои от най-добрите музеи и галерии в Нидерландия, можете да влезете в Къщата на Ане Франк, да се разходите на пазара за цветя или да дегустирате сирена и бира в някое от заведенията с гледка към каналите. Можете да карате колело, да плавате с лодка или да пробвате някое от 18+ изкушенията на града.

Брашов

Снимка: iStock by Getty Images

Брашов се намира в сърцето на Трансилвания и има осезаемо германско излъчване заради историята си. Разгледайте Черната църква, разходете се из старата част на града с цветните къщи, а след това се изкачете на 1000-метровия хълм Тъмпа, който се издига над града за поглед от висините. 

Белград

Снимка: iStock by Getty Images

Белград е столица с непретенциозна хубост. Прочут е с легендарния си нощен живот и с амалгамата от хора от цял свят, която привлича. Интересните места, които да посетите в града не са никак малко - от Белградската крепост с гледка към сливането на реките Сава и Дунав през бохемския квартал Скадарлия до храма Свети Сава и Земун. 

Солун

Снимка: iStock by Getty Images

Бялата кула и църквата “Свети Димитър” са два от основните магнити за почитателите на историята и културата, но Солун със своя младежки дух и парти живот често се оказва дестинация за онези, които искат да чуят на живо любима международна група или просто да изследват нощния живот в парти квартала Лададика.

Алберобело

Снимка: iStock by Getty Images

Алберобело е малко градче, което се намира долу, на “тока на Ботуша” на Италия. Историческата част на града се състои от конусовидни варосани къщички трули и създава усещане за детска книжка с приказки: представете си Снежанка и седемте джуджета в интерпретация на Толкин. Тези чудновати, твърде мистериозни забележителности на най-южния италиански регион не се срещат никъде другаде в страната. 

Брюж

Снимка: iStock by Getty Images

През годините средновековния град с канали на Брюж е придобил няколко прякора като Град на романтиката, Венеция на Севера, Културна столица на Европа. Въпреки това никой от тези прякори не може да улови и опише Брюж в пълния му блясък. Центърът на града е затворен за автомобили, а удивителната му красота може да разгледате пеша, с лодка по каналите или с каляска, теглена от коне по калдъръмените улици на града. 

Лисабон

Снимка: iStock by Getty Images

Лисабон просто сияе в отражението си в реката - един поглед и ще сте влюбени в него  В центъра на Лисабон има широки, оградени с дървета площади, украсени със сгради в стил арт нуво, тротоари с мозайка и улични кафенета. Старият град със своите стръмни улички и уютни барове предлага невероятна атмосфера, вкусна храна, фадо музика и чудесен фон за дегустация на вино.

Мюнхен

Снимка: iStock by Getty Images

Мюнхен е град на бирата, на футбола, на бързите коли… Есенно време се превръща в световна бирена столица по време на Октоберфест, а през зимата приютява едни от най-красивите коледни базари в Германия. В списъка си с причини да го посетите има още невероятната църква Фрауенкирхе, замъкът Нимфенбург, музей на играчките и много други. 

Дъблин

Снимка: iStock by Getty Images

Дъблин си има забележителности като по учебник - Дъблинският замък, университета “Тринити Колидж”, катедралата “Свети Патрик” и големият парк “Сейнт Стивънс Грийн”, както и много примери за викторианска архитектура. А когато се изморите да разглеждате, спрете за бира или две в някой пъб, открийте любимото си уиски и опитайте местната кухня. 

Будапеща

Снимка: iStock by Getty Images

Унгарската столица е прочута с Цитаделата си, Рибарския бастион, сградата на парламента си, църквата Матияш и лежерното плаване по Дунав след залез. Но градът е пълен с малки тайни - гледки по залез, неочаквани находки в заведенията, тайни подземия и потънали в зеленина острови.

Стокхолм

Снимка: iStock by Getty Images

Една от столиците на съвременния дизайн и домът на АББА е една от най-очарователните европейски столици. През лятото можете да се насладите на дълги вечери, музикални фестивали и арт събития на открито, докато преминавате ту на един, ту на друг от 14-те острова, на които е построен Стокхолм. Разходете се сред каналите и парковете на града и напълнете очите си с цветове и красота в старата част на града. 

Виена

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо дали тръгвате към Виена заради могъщата катедрала “Свети Стефан”, пищните дворци, разкошните паркове, пълните с богатства музеи или прочутото виенско колело в “Пратера”, австрийската столица няма да ви разочарова. Градът разпалва въображението с вихрените си валсове и богатата си кулинарна сцена и е една от малкото европейски столици, които имат лозя на територията си. 

Краков

Снимка: iStock by Getty Images

Краков е бил кралски град, в който са коронясвани полските крале и днес все още носи благородническата си осанка. Централният площад сякаш е изостанал от хода на времето и носи атмосферата на други епохи (макар реално да е разрушен и построен наново след Втората световна война), а на хълма Вавел се издигат Кралският дворец и катедралата. 

Единбург

Снимка: iStock by Getty Images

Старият град на Единбург и до днес пази средновековната си атмосфера и е приютил много от забележителностите на града - Кралския музей на Шотландия, двореца Холрууд, музея на уискито, катедралата Сейнт Мери и много други. Единбург се простира под прочутото възвишение Калтън Хил, откъдето се открива гледка към скалистите очертания на Единбургския замък в далечината.

Тронхайм

Снимка: iStock by Getty Images

Често наричат норвежкия град Тронхайм “Градът на северните вкусове” и от години той се слави като кулинарна столица на Норвегия. След разходка край бреговете на река Ниделва и спирка в най-северната готическа катедрала - Нидарос, си изберете ресторант (със звезда Мишлен или семейна гостилница), за да се насладите на вкусовете на местната храна. 

Вижте оферти за пътуване до Прага!

Вижте още:

Оферти за екскурзия до Барселона

Оферти за екскурзия до Париж

Оферти за пътуване до Лисабон

 

>
17 май 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти