Прага

За града

Оферти

Статии

Прага / Praga

Всеки, който се е разхождал из калдъръмените улички на Прага или е виждал луната да наднича измежду островърхите й покриви, знае, че няма как да не се върне в чешката столица. Сравняват красотата на Прага с тази на Париж, а бирата й е сама по себе си достатъчна причина да дойдете тук. Лятно време в града има толкова много хора, че може да ви се стори, че на Карловия мост заедно с вас се е настанило и половината човечество. Дори и тълпите обаче не могат да отнемат очарованието на този град, сякаш създаден да бъде рисуван, възпяван и увековечаван по всякакви начини. Мързеливата река Вълтава например вдъхновява едно от най-красивите класически произведения на 19-и век - симфонията "Моята страна" на Бедржих Сметана.

Важна информация:

Население: 1,25 милиона души

Валута: чешка крона

Работно време: Магазините са отворени от понеделник до петък 09:00 – 19:00 ч., а в събота – 09:00 – 12:00 ч. По-голямата част от магазините са затворени в неделя, но моловете и магазините в туристическите зони остават отворени. 

Спешен телефон: 112

Туристическа информация: Туристически информационен център има на централния площад в стария град - Staromestské námestí 1

Здраве: В Прага има няколко денонощни аптеки (на чешки - lekarna). В центъра са денонощната аптека на ул. Palackého 5 и на ул. Belgická 37.

Пушене: В Чехия е забранено пушенето на обществени места, спирки, както и в заведенията за хранене.

Транспорт

Летище

Летище Вацлав Хавел се намира на около 20 км от Прага. Най-евтиното решение да стигнете до града е автобус номер 119, който ще ви остави на метро А (станция Dejvická) или автобус 100 – до метро В (станция Zlicín (Зличин). Ще ви трябва метро В, за да стигнете до центъра на града. Купете си билет, валиден за 75 минути, на терминала на летището, от машината за билети на спирката или от шофьора на автобуса (там цената е най-висока). Автобусът се движи между четири сутринта и полунощ.

Автобусът Airport Express минава през Терминал Север 1 - Терминал Север 2 - метростанция и жп гара Nádrazí Holešovice. Оттук трябва да се прехвърлите на метролиния C, за да стигнете до центъра.

Уебсайт: www.prg.aero

Обществен транспорт

Всички международни влакове спират на централната гара в Прага (Praha hlavní nádrazí, абревиатурата е Praha hl.n.), която се намира до линия С на метрото. Внимавайте с такситата край гарата, които ще се опитат да ви вземат фиксирана тарифа от 1760 крони (почти 100 долара) в рамките на центъра на града и ще поискат повече, ако пътувате по-далеч.

Метрото и автобусите се движат всеки ден между 4 сутринта и полунощ (през нощта на около 30 минути). Билетите се купуват от магазините за цигари и от специални автомати. Важат за един час. Можете да ползвате електронен билет или да получите билета си като смс. 

Уебсайт: www.dpp.cz/en

Таксита

Такситата често се оказват скъпо удоволствие в Прага. Най-добре попитайте в хотела си за надеждна таксиметрова компания. 

Заведения

В Прага са представени много чуждестранни кулинарни стилове, но все пак централноевропейският доминира. Класическото чешко домашно ястие е Svícková (свичкова, печено телешко със сметанов сос), както и националното им ястие Vepro-knedlo-zelo (свинско с кисело зеле и кнедли). Може да си ги поръчате във всяка бирария (хоспода), придружени със студено пиво. Световнопризнати видове бира са Plzenský Prazdroj и Budejovický Budvar, но не по-лоша е Gambrinus. Ако искате бира, направена в Прага, вземете си Staropramen.

>>> Прочетете кои са най-добрите пивоварни и бирарии в Прага.

Прага винаги е била приятен град и от гледна точка на кафенета. Има много кафенета от края на миналия век. Много от тях са уютни местенца с интересни декори, отворили наново след промените от 1989 г..

Прага има интензивен нощен живот и всеки, който има желание, може да танцува по дискотеките до зазоряване. Повечето жителите на Прага започват вечерта в някой от многото барове, кафенета или бирарии в града.

Шопинг

Чешката република заслужено е известна с шлифования кристал, като богато разнообразие от него може да намерите около площад Staromеstské (площада на стария град). Не пропускайте малките магазинчета и бутици на местни дизайнери.

Главните зони за пазаруване са разположени в Новия град. Площад Václavské námesti и пешеходната улица Na Príkope са местата, където ще намерите магазините на световни вериги като Zara, H&M, както и няколко големи търговски центъра. Влезте и в мол Letnany, най-големият в Прага и цяла Чехия. Вътре освен магазини и места за забавления, ще откриете и тенис кортове на закрито и ледена пързалка. 

Забележителности

Площадът на Стария град (Староместске намести)

Площадът в Стария град с пастелно оцветените барокови къщички и катедралата е един от най-хубавите площади в Европа. В центъра му има голяма статуя на религиозния лидер от XV в. Ян Хус. Прочетете повече за Площада на Стария град .

Общината (Obecni dum)

Този дворец в стил ар нуво е издигнат след дясната революция, състояла се през втората половина на XIX в. и превърнала Прага в модерен капиталистически град. Официалното откриване е през 1911 г. и целият чешки художествен елит от това време помогнал да се сътвори един от най-изящните монументи в стил ар нуво. Сградата е обновена от 1994 г. до 1997 г. и днес е дом на галерия, бирена изба и бар.

Уебсайт: www.obecnidum.cz

Старо-новата синагога (Staronova Synagoga)

Една от най-старите синагоги в Европа. Тук е проповядвал равин Льов, който направил Голем – глинената фигура, която трябвало да предпази евреите в Прага от преследванията. Прочетете повече за Старо-новата синагога.

Замъкът на Прага (Пражки Храд / Prazsky hrad)

Няма как да пропуснете замъка на Прага, кацнал на хълм над града. Историята на сградата може да бъде проследена 1000 години назад във времето. Не пропускайте да влезете в катедралата Свети Витус, която е била строена в продължение на повече от 600 години. Обърнете внимание на изящните стъклописи на Алфонс Муха, изобразяващи сцени от живота на Кирил и Методий. Прочетете повече за Замъка на Прага.

Карловият мост (Karluv most)

Този мост, символ на града, е построен през 1357 г. под ръководството на Карл IV. До 19-и век това бил единственият мост, който свързвал двата бряга на река Вълтава в Прага. Минете по Карловия мост и научете имената на 30-те светци, чиито статуи го обрамчват. Прочетете повече за Карлов мост.

Църквата Дева Мария пред Тин (Chrám Panny Marie pred Týnem)

Често наричана просто Тинската църква или само Тин, тази впечатляваща готическа сграда е един от акцентите на стара Прага. Кулите й са високи 80 м. Посещението на туристи не е разрешено по време на служба. Прочетете повече за Църквата Дева Мария пред Тин.

Астрономическият часовник

Астрономическият часовник в Прага е средновековен механизъм, който тиктака на южната стена на общината на стария град от 1490 г. Той е сред най-популярните туристически забележителности. На всеки кръгъл час между 8 сутринта и 8 вечерта можете да видите малки дървени фигурки на апостолите да излизат от часовника. На самия циферблат на часовника се виждат зодиакалните знаци. Прочетете повече за Астрономическия часовник.

Националният музей на Прага

Националният музей показва природонаучни и исторически колекции. Той е основан през 1818 г. от Кашпар Мария Щернберг. Историкът Франтишек Палацки също много допринася за музея. Преди да се построи сградата на музея, колекциите били изложени в няколко благороднически къщи. Част от музея са новата и старата сграда на Националния музей, Националният музей на музиката, Музеят на Бедржих Сметана, Музеят на Антонин Дворжак и Етнографският музей. За работно време и цени билети на всеки от тези музеи, вижте сайта на Националния музей. Прочетете повече за Националния музей на Прага.

Уебсайт: www.nm.cz

Замък Вишеград

Този исторически замък се намира на брега на река Вълтава, на около 3 км от Прага. В комплекса на замъка ще видите базиликата Св. св. Петър и Павел и Вишеградското гробище, където са погребани много от легендарните чехи - Антонин Дворжак, Берджих Сметана, Карел Чапек и Алфонс Муха. Информация за билети и работно време вижте на сайта на замъка. Прочетете повече за Замъка Вишеград.

Център за съвременно изкуство (The DOX Centre for Contemporary Art) 

Центърът DOX за съвременно изкуство се възприема като динамична културна платформа и арена за сблъсък на различни подходи и тенденции. Основната цел на центъра е да представи чешкото съвременно изкуство в рамките на международен контекст и да предостави платформа за диалог между местни и международни изкуства. 

Уебсайт: www.dox.cz

Катедрала Св. св. Кирил и Методий 

Този бароков православен храм е изграден между 1730 и 1736 г. През 1942 г. местни паравоенни убиват управляващия с терор германец Райнхард Хайдрих и се укриват в криптата на църквата след това. Прочетете повече за Катедралата Св. св. Кирил и Методий .

Кула Петржин 

Кулата Петржин е построена като част от юбилейното изложение през 1891 г. Била е вдъхновена от Айфеловата кула, но без да се опитва да бъде точно копие и в мащаб 1 към 5. 299 стъпала ще ви отведат до върха й, от който се вижда цяла Прага (а в ясни дни - и цяла Бохемия) от височина малко над 63 м. Прочетете повече за Кулата Петржин .

Танцуващата къща

Няма как да пропуснете тази уникална сграда, създадена по идея на Вацлав Хавел и Владо Милунич. Тук се помещават стъклен бар, хотел, галерия и ресторант. Прочетете повече за Танцуващата къща.

Музей на КГБ

Интересна изложба за влиянието на комунизма върху Чехословакия. Съдържа интересни експонати като оригинална апаратура от лабораториите на КГБ, погребалната маска на Ленин, оръжия и други.

Уебсайт: kgbmuseum.com

Музей на восъчните фигури Гревин

Исторически личности и актуални звезди обитават залите на музея за восъчни фигури Гревин в Прага. Можете да се снимате с личности от Моцарт до Брад Пит. Имате възможност и сами да изваете 3D фигура. Информация за билети и работно време вижте в сайта на музея.

Уебсайт: www.grevin.com

Зоологическа градина

Зоопаркът на Прага е добре поддържано място, където да се запознаете с живота и навиците на животните. Прочетете повече за Зоологическата градина.

Уебсайт: www.zoopraha.cz/en

Парк Кампа

Ако търсите някое спокойно място в Прага, отидете в Кампа. Не забравяйте да донесете малко хляб за лебедите, които често се появяват около остров Кампа. 

Най-тясната улица в Прага

Добила популярност през последните години, така наречената Най-тясна улица в Прага или Винарна Чертовка, е толкова тясна, че си има дори свой собствен светофар, според който туристите да преминават по нея. Прочетете подробна статия за най-тясната улица в Прага.

Събития

Януари

На 19 януари 1969 г. 21-годишният студент по философия се самозапалва на Вацлавския площад като протест срещу инвазията на Съветския съюз в тогавашна Чехословакия. Няколко дни по-късно умира и става символ за непокорството на чешкия народ. Неговата смърт се отбелязва всяка година на Мемориала за жертвите на комунизма на Вацславския площад и на гробището Олсани, където е погребан. 19 януари. 

Март

Филмовият фестивал в Прага

На този фестивал се прожектира богата селекция от чешко, балканско, европейско и световно кино. През целият месец март.

Уебсайт: www.febiofest.cz

Нощта на вещиците

В Прага отбелязват края на зимата с изгаряне на чучела на вещици по хълмовете над града, най-вече на хълма Петржин. 30 март. 

Май            

Сезонът в един от най-старите спа центрове в Европа започва с благославяне на дванадесетте горещи извора, придружено с отбелязване на основаването на града от Чарлз IV. Спа зоната е пълна със средновековни гледки и звуци. Първият уикенд през май.

Международен маратон в Прага

Включете се в най-голямото събитие за бегачи в Прага.

Уебсайт: www.runczech.com

Пражки пролетен международен музикален фестивал

Световноизвестните триседмични серии от класическа музика и танцови изпълнения започват на годишнината от смъртта на Бедржих Сметана, 12 май. Традицията за вечерта на откриването включва изпълнение на симфоничната поема на Сметана – „Моята страна”, на което присъства самият президент. По време на фестивала едни от най-добрите световни таланти идват в Прага, за да покажат уменията си в операта, симфониите и камерната музика. Билети започват да се продават от януари. Провежда се от средата на май до началото на юни.

Юни

Международен филмов фестивал в Карлови Вари

Най-известният чешки филмов фестивал всяка година събира знаменитости от филмовия бранш от цял свят.

Уебсайт: www.kviff.com

Декември 

Коледа в Прага

Преборете студа на чешката столица с греяно вино, топли сладкиши и сгряващи сърцето приказни базарчета. Коледните щандове в Прага са разположени на няколко места, но най-любим на посетителите е този в стария град, където се издига и коледната елха.    

Нова година 

Освен ако не си търсите белята или не обичате да бягате от ракети, в новогодишната вечер трябва да стоите далеч от центъра на Прага. В навечерието на празника площадът в Стария град и Карловият мост се превръщат в бойно поле с безразборно горящи ракети и други фойерверки, които често предизвикват и сериозни наранявания. При това всяка година става по-зле. Препоръчваме ви да се присъедините към някой купон или гала вечеря на друго място из града и да не се разхождате много по улиците. 31 декември.

Забележителности около Прага

Избрани оферти