Начало / Статии / Статии - Австралия

7 традиционни храни, които да опитате в Австралия

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

Снимка: iStock by Getty Images

Австралия е страна, която е цял нов свят - не само географски и що се отнася до растителния и животинския й свят, но и като култура и кулинария. 

Тези, които за пръв път стъпват на австралийска земя, имат богат списък от местни специалитети, които да опитат. Някои от тях не са чак толкова изненадващи, докато други предизвикват вдигнати вежди сред туристите. Вижте откъде да започнете австралийското си кулинарно пътешествие:

Веджимайт

Снимка: iStock by Getty Images

Веджимайт е една от най-популярните и най-противоречиво възприемани от чужденците местни храни в Австралия. Представлява тъмнокафяв пастет, който се прави от остатъци от дрожди, зеленчуци и подправки. Маже се върху препечени филийки или се появява като плънка за различни други ястия. Вкусът му е солен, малцов (подобен на бира) и леко горчив, заради което се използва много малко количество за намазване. 

Пилешко пармиджана

Италианците имат пръст в много национални кухни по света и австралийската не е изключение. Пилешко пармиджана е ястие, което ще намерите в менюто на почти всяка кръчма. Представлява пилешки шницел, залят с ароматен доматен сос, пармезан и понякога прошуто. Сервира се с чипс, салата и обилно количество бира. 

Барби

Барби е цяла концепция - съкращение за “барбекю”, това е неделима част от живота на всеки австралиец. Местните обичат да се събират около барбекюто през уикенди, на плажа и на Коледа. Върху нагорещения грил се пекат наденички, стекове и прясна риба, а самото печене е социално събитие и повод за семейни и приятелски сбирки. 

Кенгуру на скара

Като заговорихме за барбекю, там често се озовава и месо от кенгуру - и това ако не е 100-процентова австралийска класика! На вкус напомня на телешко, но е изключително трудно за готвене, тъй като бързо изсъхва на скарата. Затова обикновено се консумира леко, а не напълно изпечено. 

Барамунди 

Снимка: iStock by Getty Images

Барамунди е дума, с която аборигените наричат “едра речна риба” в района на Рокхамптън, Куинсланд. Сервира се пържена или на скара, като абсолютната класика изисква сами да си уловите обяда. 

Ламингтън

Снимка: iStock by Getty Images

Когато дойде време за десерт, огледайте се за най-близкото място, откъдето можете да си вземете ламингтън - кекс с глазура от шоколад и поръска от кокосови стърготини. Името си дължи на някогашния управител на Куинсланд, лорд Ламингтън, и може да се намери във всяка пекарна. Ламингтънът е официално обявен за австралийска икона и всяка година се провеждат състезания за най-добрия ламингтън в страната. 

Павлова

Снимка: iStock by Getty Images

Тортата Павлова е един от най-спорните сладкиши - и Австралия, и Нова Зеландия твърдят, че рецептата е измислена от техни готвачи по повод посещението на руската балерина Анна Павлова на австралийския континент през 20-те години на миналия век. Павлова е празничен десерт, който рядко някой подминава - леките целувчени блатове, плодов пълнеж и завършек от бита сметана правят това почти невъзможно. 

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
04 март 2022 г.

Тагове

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти