Начало / Статии / Статии - Австралия

13 полезни съвета за пътешествие в Австралия

Автор

/

Един от най-добрите начини да опознаете Австралия е да планирате повече дни, да наемете кола и да откриете всичките й лица. Когато група българи се отправят на 25-дневно пътуване с кола в Австралия, културният шок и неочакваните ситуации са неизбежни, също както и гушкавите коали и смъртоносните медузи.

Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат по-лесно да организирате своето такова пътуване. Информацията е актуална към януари 2018 г.

1. В Австралия се шофира от лявата страна на пътя. Ако не се чувствате сигурни с обърнатия трафик, отделете малко време да потренирате в някоя тиха уличка.

2. Ако планирате да посетите Мелбърн (а трябва!), дори и да е лято в Австралия, вземете си дрехи за всякакво време от студен, дъждовен пролетен ден до изгаряща жега и силен вятър. Неслучайно казват, че ако не ти харесва времето в Мелбърн, трябва само да изчакаш десет минути.

3. Не се опитвайте да изминете близо 300-километровата крайбрежна магистрала Грейт Оушън Роуд (Great Ocean Road) за един ден. Завоите са много, а и ще ви се иска да спирате, за да се насладите на пейзажите, затова планирайте поне една нощувка по трасето.

4. Ако сте в Австралия по Коледа, имайте предвид, че трябва да се запасите с храна отрано – два дни преди и след Коледа и Нова година трудно ще намерите отворен хранителен магазин. Ако сте предвидили да хапвате навън, проучете работното време на ресторантите по празниците.

5. Австралия е рай за авантюристите. Ако не носите собствената си екипировка, а планирате да наемете на място каяци, сърфове и др., добре е да знаете, че на повечето места екипировката може да се наеме за времето от 9 до 17 часа. Да вземете каяци за плаване по залез е много трудна задача. Друга важна подробност е, че във високия сезон е добре да заявите какво искате поне седмица по-рано, за да не се окаже, че всичко е било предварително резервирано.

6. Ако искате да видите кенгуру, коали, вомбати, пингвини по залез и други екзотични (за нас) животни, една от най-добрите спирки за това е остров Филип Айлънд (Philip Island).

7. Ако мечтаете да храните опосуми от собствените си ръце, посетете Калимна Уудс (Kalimna Woods Cottages) в Лейк Ентранс.

8. Стигнете ли до Сидни, няма как да пропуснете местата с гледка към легендарния Харбър Бридж и Операта на СидниПразничните фойерверки са най-пищни точно над тези два архитектурни символа на града. За най-добрата гледка отидете в зоопарка Таронга, Kurraba Point или Robertsons Point. Някои хора си запазват места отрано, но дори и да дойдете в последния момент, пак ще си намерите места.

9.  Национален парк Блу Маунтинс (Blue Mountains National Park) си заслужава заради невероятните гледки. Тръгнете ли натам, изберете всяка друга пътека, различна от популярната Three Sisters. Гледките са еднакви, по която и пътека да минете, но по страничните ги няма тълпите.

10. Във всяко едно AirBnB, в което отседнахме, имаше хлебарки, като всеки път ставаха все по-големи. Добра идея е да се снабдите с някакъв спрей срещу тях, ако не можете да понесете гледката на огромна буболечка на стената.

11. Непременно спрете в Байрон Бей. Това крайбрежно градче е пълно с хора от цял свят, които са дошли тук, за да сбъднат мечтите си. Мястото е оживено, леко хипи и пълно с алтернативни барове и сърфисти.

12. Винаги четете внимателно табелите с информация на плажовете – там пише дали във водата има отровни медузи, акули или други приятни неща. Ако видите съвършен плаж, в чиито води няма нито един човек, веднага трябва да се усъмните, че сте пропуснали някоя табела.

13. Почитателите на круизи могат да си резервират 2-3-дневни пътешествия с лодка в Големия Бариерен Риф от Кернс. Тези турове позволяват да се гмуркате по три пъти на ден, включително и през нощта. Макар самият град Кернс да е известен с отличните места за сърф, отбийте се 25 км до тропическата гора Куранда за смяна на пейзажа.

А ето я и нашата любима оферта за екскурзия до Австралия!

>
16 февруари 2018 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти