Начало / Статии / Статии - Австралия

Сините планини на Австралия

Автор

/

Микроскопични капчици масло от листата на гъстите евкалиптови гори висят във въздуха, пречупвайки слънчевите лъчи, за да породят леката синя мъгла, която дава на този парк името му. Само на деветдесет минути от Сидни, Сините планини са възхитителен развлекателен комплекс от двайсет и шест градчета, които предлагат всичко – от пазаруване на старинни предмети до разходки в буша.

Планините не са дори наистина планини, а необятна висока равнина от пясъчник, на чийто драматичен пейзаж, дело на ерозията, може да се наслаждавате най-добре от наблюдателни позиции като Гъветс Лийп. Еко Пойнт е най-доброто място в парка за разглеждане на прочутите пясъчни колони на парка – Трите сестри.

Малко на запад оттук са две от забележителностите на парка: Сийник Скайуей, единствената разходка с гондоли в Австралия, на 300 метра над каньона, и Катумба Сийник Рейлуей, спускане със зъбчата железница, наклон 52 градуса, но имаш чувството, че е два пъти по-стръмно. Ако и това не е достатъчно рисковано за вас, има още железница Зигзаг, близо до град Литгоу, инженерно чудо на зигзаговидна жп линия по стръмен наклон и мостове, построена през 60-те години на ХІХ в.

Може да разгледате една-две от забележителностите при еднодневна екскурзия от Сидни, но мястото си заслужава да отседнете по-дълго, а за тази цел няма по-добро място тук от хотел „Лилианфелс“. Той е една от най-добрите дестинации в Австралия за малко бягство от света, с фантастична околна среда, великолепни панорами и ресторанта „Дарлис“, носител на награди, в който съставките на на вашите традиционни ястия идват от околните селца.

Приличащ до най-малките детайли на великолепен европейски дом, хотелът е кацнал на 1100 метра над морското равнище, почти на ръба на стръмната скала в Еко Пойнт, с каньоните и дефилетата на долината Джеймисън по-долу.

След всички приключения навън може да поседнете край една от приканващите камини на хотела (дори летните вечери са хладни) или да се насладите на подобаващ следобеден чай, сервиран върху веранда с изглед към обширни английски градини и мъгливи евкалиптови гори. СПА център с всички съоръжения в него изкушава човек съвсем да се омотае в пашкула на хотела.

Къде: Сините планини (Greater Blue Mountains Area): приблизително 122 км западно от Сидни.
Най-добро време: март и април, когато планините се променят към есенни цветове; пролет (септември и октомври).

>>> Виж актуалните оферти за Австралия! >>>

Виж още:

Екскурзия в Нова Зеландия

Екскурзия в Перу

Ескурзия в ЮАР

>
27 ноември 2019 г.

Тагове

екзотика

планини

Сини планини

скални образувания

трекинг

хотели

гледка от високо

Забележителности наоколо

Избрани оферти