Нова Зеландия

За Нова Зеландия

Оферти

Статии

Нова Зеландия / Nova_zelandia
Нова Зеландия (New Zealand) е островна държава в югозападната част на Тихия океан. Състои се от две основни части наричани Северен остров и Южен остров, както и от множество по-малки острови, остров Стюарт и островите Чатъм. Нова Зеландия също така включва и Острови Кук, Ниуе и Токелау.

Нова Зеландия се отличава с географската си изолация. Намира се на около 2 000 км от югоизточната част на Австралия в Тасманийско море. Най-близките й съседи на север са Нова Каледония, Фиджи и Тонга. Поради дългогодишната си изолация Нова Зеландия притежава отличителна фауна, където най – интересни и разнообразни са птиците. Някои от тях са били унищожени след пристигането на хората, които донесли различни бозайници със себе си.

По-голямата част от населението на Нова Зеландия е от европейски произход, местните маори са най – голямата малцинствена група. Азиатци и полинезийците също са значителни малцинствени групи, особено в градските райони. Най-често говорим език е английски.

Елизабет II, като Кралицата на Нова Зеландия е глава на държавата и се представлява от генерал-губернатор, който притежава правомощия . Кралица няма реални политически правомощия, тя е символичен владетел. Политическата власт се държи от демократично избран парламент на Нова Зеландия, под ръководството на министър-председателя, който го ръководи.


Официален език - английски
Столица - Уелингтън
Най-голям град - Окланд
Валута - Новозеландски долар (NZD)
Население – 4 352 495 (по данни от 2010г.)
Етнически състав – европейци - 78%, маори – 14,6%, азиатци – 9,2% и полинезийци – 6,9%
Часова зона - Лятно часово време NZDT (UTC+13)
Телефонен код +64
Internet TLD .nz

СВЪРЗАНИ СТАТИИ ЗА Нова Зеландия

Избрани оферти