Начало / Статии / Статии - Холандия

Аруба - островна екзотика в холандски стил (ВИДЕО)

Автор

/

Аруба е от онези острови, които дължат настоящия си просперитет на ваканционните мечти, свързани с плажа. Западните и южните бергове тук са заети от плажове с бял пясък, край които се издигат удобни хотели и луксозни курорти. Морето е синьо, пясъкът - мек, а жегите са поносими заради морския бриз. През цялата година температурата е все около 28 градуса.

Но островът невинаги е бил толкова привлекателно място. Когато испанските конкистадори обикаляли из района, те го отбелязали като исла инутил (безполезен остров), за щото на него нямало злато, а водата била малко. Американските индианци обаче живели на него в продължение на 3000 години. Днес техните скални рисунки могат да се видят по стените на пещерата Фонтен в Национален парк "Арикок".

Към 1000 г.сл.Хр. индианците от аравакското племе какетио се заселили на острова, търсейки убежище от нападенията на агресивните кариби. През 1513 г. испанците ги превърнали в роби и ги превозили с кораби на остров Испаньола, но някои успели да се завърнат на родния си остров и получили право първо от испанците, а след 1636 г. и от холандците да отглеждат за тях коне и говеда. Холандците докарали на острова работна ръка от Азия и Африка, което довело до пъстрата етническа картина, която и днес се наблюдава на Аруба.

Аруба е един от трите острова с холандско колониално минало, разположени близо до Венецуела и наричани по първите им букви ABC (Аруба, Бонер и Кюрасао). Аруба представлява част от Кралство Нидерландия, населението й са нидерландски граждани, които признават нидерландкия крал за глава на държавата.

Затова особено холандците мечтаят да дойдат тук на почивка. На туристите се предлага смес от екзотика и познати елементи от живота в родината: по улиците на град Оранестад се издигат сгради в холандски стил със стъпаловидно стесняващи се към покрива фасади, но боядисани в ярки карибски тонове, отговарящи на силното тропическо слънце.

Любопитно: Един от най-типичните представител на флората на остров Аруба е дърво от вида диви-диви. Тези дървета (Caesalpinia coriaria) се срещат навсякъде по карибските острови, но най-много са ценени в Аруба заради красиво оформените им възлести стебла, чиято поза е често наричана "балетна".

Кога да отидете там: По всяко време на годината. Малкото валежи, които падат тук, са през нощта. Разгарът на туристическия сезон е от януари до март.

На какво да обърнете внимание: Разходете се до Хойберг (Хайстак Маунтин) - по 562 стъпала ще се изкачите на височина 168 м над морското равнище, откъдето се открива панорамна гледка чак до Венецуела.

Полезни съвети: Не очаквайте да видите често фотографирания Природен мост на северния бряг на острова - той рухна през 2005 г. Междувременно морето издълба други, по-малки от него.

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
15 юли 2022 г.

Тагове

бял плаж

екзотика

лукс

любопитно

национални паркове

острови

плажове

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти