Начало / Статии / Статии - САЩ

Блак Хилс - свещена земя на герои: Маунт Ръшмор, Крейзи Хорс и генерал Кастър

Автор

/

Наречени така заради гъстата сянка на техните борове пондероза, Блак Хилс (Черните хълмове) в Южна Дакота от векове са смятани за свещени от сиуксите, някога най-мощното племе в Запада.

Днес, поради страстите на неколцина художници, самата земя се е прочула по друг начин. На вманиачения датско-американски скулптор Гътсън Борглъм, неговия син Линкълн и около 400 работници са им били необходими 14 години (от 1927 до 1941), за да завършат един художествен и инженерен проект, който е толкова монументален, че направо не е за вярване: създаване (чрез издълбаване и взривяване) на лицата на Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теди Рузвелт и Ейбрахам Линкълн с височина на шестетажна сграда в камъка на Маунт Ръшмор.

Малко данни: очите на Вашингтон са широки по 3,35 м, а носът му е 7,90 м дълъг. Мистър Линкълн, от своя страна, се кичи с 40-сантиметрова бенка. Само на 27 км по-нататък гигантският мемориал „Крейзи Хорс“ също бавно придобива форма. Също издялан в гранита, този мемоариал, когато бъде завършен някъде около 2050 г., след един век работа, ще изобразява най-великия вожд на коренните американци, възседнал своя кон, като в сравнение с неговите 171 м височина Маунт Ръшмор ще изглежда джудже.

Само ноздрата на коня ще бъде достатъчно голяма, за да побере петстайна къща. От „Крейзи Хорс“ тръгнете на изток по красивата 23-километрова магистрала „Нидълс“ (Highway 87), покрай нащърбени, на милиарди години гранитни кули, към езерото Силван и след това на север по живописния обиколен път „Спиърфиш Каньон“, чийто пейзаж лесно ще разпознаете като епическия фон, използван от Кевин Костнър в неговия филм Танцуващият с вълци.

Или пък можете да оставите багажа си в уютния „Стейт Гейм Лодж“, който е служил като летен Бял дом на президента Калвин Кулидж. От седемте стаи на историческия хотел може да резервирате стаята на трийсетия президент и неговата съпруга, която те заемат три месеца през 1927 г. Хотелът е един от трите в щатския парк „Къстър“, чийто 30-километров път „Уайлдлайф Луп“ пресича неоградени ливади, из които пасат стада от 1500 рунтави бизони.

Къде: Южна Дакота, САЩ

Кога: юни - октомври

>
16 август 2012 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

паметници

паркове

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти