Начало / Статии / Статии - САЩ

Бадландс - една алтернативна реалност, скулптирана от природата

Автор

/

Генерал Алфред Съли го описва като „адът с пламтящите огньове“, а за лакота сиуксите и френските трапери и изследователи през ХІХ в. той е бил Мако Сика и „les mauvaises Terres“ – лошите земи.

Бадландс, Южна Дакота, САЩ

Франк Лойд Райт пише, че „това, което видях, събуди неописуемото усещане за мистериозна извънземност – една далечна архитектура, ефирна, само докосвана от някакво усещане за египетска, маянска насока и силует“. За 500 000 години силите на ерозията са прояли дълбоко меката почва на националния парк „Бадландс“ и са издълбали един неземен пейзаж от конуси, хребети, клисури, тесни дълбоки дерета, островръхи кулички и урви, като някои образувания са над 300 метра високи, всички обагрени в променящите се цветове на слоестите минерални отлагания.

Тръгнете по 65-километровия маршрут „Бадландс Луп“, който дава възможност да видите предостатъчно от театралността на природата, особено призори, по залез и веднага след дъжд, когато играта на светлини и сенки е най-поетична.

Между другото, според прогнозите през следващите 500 000 години Бадландс постепенно ще ерозират до пълно изчезване. По- добре ги вижте сега.

Къде: 130 км източно от Рапид Сити, Южна Дакота, САЩ
Най-добро време: зимата, когато няма да намерите друга жива душа тук.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Перу

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

 

>
10 януари 2012 г.

Тагове

любопитно

национални паркове

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти