Начало / Статии / Статии - Виетнам

Ча Ка Ла Вонг - една легенда върху улица на пържената риба

Автор

/

Повече от седем десетилетия верните клиенти на „Ча Ка Ла Вонг“ редовно идват за едно нещо: а именно ча ка, най-прочутото – и единствено – ястие на ресторанта.

Ча Ка Ла Вонг, Ханой, Виетнам

Този сочен шедьовър на пържената риба, чиято рецепта е била притежание на фамилията Доан поколения наред и чието име в приблизителен превод означава „подправена с къри риба от Червената река“, толкова здраво се е загнездил в епикурейската митология на Ханой, че градът е преименувал улицата пред ресторанта в негова чест.

Ча ка е непринудено и развлекателно занимание. Разнебитени дървени стълби водят към невзрачен ресторант на втория етаж, пълен със също толкова разнебитени столове, където собствениците готвят късове от подправена риба гарупа върху глинен мангал с дървени въглища, запържвайки с нея един вид ситен лук и копър.

Сочното, мазно ястие след това се слага в купички с оризови спагети и се добавя сос от скариди, пържени фъстъци и мариновани зеленчуци. Но кой е истинският секрет? Ако се вярва на слуховете, две капки есенция, извлечена от ароматизиращата жлеза на бръмбара ка куонг.

Къде: Ханой, Виетнам

>
02 август 2011 г.

Тагове

гастрономия

екзотика

любопитно

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти