Начало / Статии / Статии - Виетнам

Храмът на литературата - домът на Конфуций в Ханой, Виетнам

Автор

/

Конфуций има специално място в историята и културата не само на древен Китай, но и на целия свят. Докато се намирате в Ханой, столицата на Виетнам, не пропускайте да влезете в Храма на литературата, посветен на Конфуций и неговите последователи.

Ханой е щур град - шумен, прашен, с лудо движение и много хора навсякъде. Когато за пръв път стъпите в града, е трудно да си представите, че в него има места, които са тихи. Храмът на литературата е точно такова място, в което не само ще си отдъхнете от столичната въртележка, но и ще се разходите из едно от първите важни места за образование във Виетнам. Ако сградата ви се струва някак позната, нищо чудно - тя е изобразена на гърба на банкнотата от 100 000 донга.

Храмът на литературата е построен през 1070 г. в чест на Конфуций и няколко години по-късно се превръща в първия университет във Виетнам. Най-добрите студенти имали възможност да се явят на специален изпит, воден лично от императора. Днес храмът разказва за най-важните виетнамски учени и е мястото, където се в навечерието на виетнамската нова година се изписват листчета с благопожелания, които после виетнамците носят в домовете си за здраве и щастие.

Отделете си няколко часа за разглеждане на храма, тъй като той се състои от пет двора, езеро, парк, павилиони, Кладенецът на божественото просветление и други сгради, които ще искате да видите. След като влезете през главната порта, пред вас има три пътеки. Тръгнете по средната, за да последвате стъпките на императора - в миналото тя била запазена само за него.

В първите два двора учените и студентите се разхождали и си почивали под сенките на дърветата. В началото само кралски особи и благородници били допускани за студенти в университета преди той да отвори врати и за обикновени хора. Имената на първите завършили били гравирани на специален камък, който можете да видите и днес.

В третия двор се намират залите, в които се пазят съкровищата на храма, а ако жегата ви е дошла в повече, може да се разхладите край Кладенеца на божественото просветление . В четвъртия двор някога имало статуи на 72-ма от най-изтъкнатите последователи на Конфуций, а запазени и до днес са церемониалната зала и олтарът, където с ритуали почитали Конфуций. Петият двор е мястото, където се е намирала академията в миналото. Сградите, които ще видите днес, са построени наскоро в стила на оригиналните.

Полезна информация: Храмът е затворен в понеделник. В останалите дни почива на обяд между 11:30 и 13:30. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Виетнам! 

 

>
21 септември 2023 г.

Тагове

храмове

литература

Забележителности наоколо

Избрани оферти