Начало / Статии / Статии - Виетнам

5 причини да оставиш сърцето си във Виетнам

Автор

/

Накъдето и да се обърнете във Виетнам, виждате ярки цветове, красиви пейзажи и обзети от лудост улици!

Ханой е градът, който ще се почувствате наистина живи, докато Сапа е живописно място, излязло сякаш от приказките. А какво да кажем за популярния Халонг Бей – заливът на Дракона, който неслучайно е обявен за едно от чудеса на природата?

Тук хората са сред най-гостоприемните в света – ще ви поканят в дома си, а след това ще останат в сърцето ви.

Ето няколко неща, които правят приключението във Виетнам незабравимо.

Халонг Бей или спиращият дъха залив

Буквалният превод на името му означава „Където драконът се спуска в морето“. Местните легенди твърдят, че хилядите острови в залива са създадени от велик дракон, живеещ в планините. Долините са формирани от неговата мятаща се опашка, а когато кацнал в морето, нивото на водата се покачило толкова, че само островите, които виждаме днес, останали на повърхността.

От 1994 г. насам Халонг Бей е част от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО, а разглеждането му е повече от достъпно. Круизни корабчета с най-различна големина кръстосват залива, като за още по-специално преживяване можете да нощувате на някое от тях. Задължителна спирка в местността са и пещерите със своите интересни скални формации и необичайна атмосфера.

Архитектура и култура на кръстопът

Местоположението на Виетнам прави държавата коктейл от различни култури. Цивилизацията Дай Виет властвала на север, а по-късно и в цялата страна, а останките от китайското влияние над нея можете да забележите в много исторически сгради, включително известния Храм на литературата – древен университет, в който се обучавал елитът на страната преди векове.

На юг от будистите Дай Вет живял народът Чам, които за разлика от тях изповядвал хиндуистката религия. Тяхната култура често ги изправяла срещу северните им съседи. Кралството на Чам по-късно изчезнало заради инвазията на Дай Виет, но наследниците им все още живеят в Камбоджа и Малайзия.

Важността на храната

Виетнамците са обсебени от храната до такава степен, че често стигат до конфликти. Например местен от Сайгон вероятно няма да е никак съгласен с ханоец относно правилния начин за приготвяне на традиционното ястие по. Трудно е да кажем кое точно прави виетнамската кухня толкова неустоима, но в нея се усеща влияние от Китай, та чак до Франция. Бирата също е много важна част от храненето им и почти всеки голям град има своя марка.

Военната история

Несъмнено доскоро държавата беше позната главно с трагедиите от Виетнамската война. Виетнамците обаче гледат на войната като част от успешен процес на деколонизация – победата над французите и оттеглянето на американците е част от изграждането им като нация.

Много забележителности в страната, свързани с войната, отразяват тези възгледи. Исторически места в Сайгон са превърнати в мемориали и музеи, възхваляващи триумфа на нацията – тунелите Ку Чи, Музеят на останките от войната и Палатът на обединението са само част от тях.

Природната красота

На север има множество карстови форми, а особеностите на района са причина за възникването на вече споменатия Халонг Бей и множеството езера на Ханой. В Централен Виетнам, близо до град Муй Не, пясъчни дюни в червено и бяло привличат туристите с красотата си. На юг пък е делтата на река Меконг, която позволява на посетителите да видят как е изглеждал животът на хората, заселили се в региона в древността.

Всички снимки са предоставени от автора.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Виетнам!

>
06 декември 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти