Начало / Статии / Статии - Виетнам

Френският квартал на Ханой - колониална атмосфера, напомняща за Индокитай

Автор

/

Внушаващият респект Френски квартал и неговия избледнял колониален чар е това, което отличава Ханой от Сайгон (Хошимин), неговия някогашен съперник на юг.

Френският квартал на Ханой, Ханой, Виетнам

Построен от французите, когато Ханой е столицата на Френски Индокитай (1887–1954), на повечето от някога великолепните сгради в тази зона им е крайно необходим ремонт – дори един слой боя би бил добре дошъл, – но широките, все още елегантни булеварди с дървета покрай тях и разпръснатите занемарени вили дават възможност на посетителите да видят едно гордо, макар и сега мизерстващо европейско наследство на страната, хармонично сляло се с китайската и виетнамската архитектура.

Посетете 900-годишния Храм на литературата (най-стария университет на страната) и мавзолея на Хошимин, до който може да се стигне с велорикша. И най-добре елате по-скоро: макар градските власти да решават какво да се прави с тази потенциално силна туристическа атракция, историческите сгради биват видоизменяни с модерни добавки и гарнитури, или дори биват сривани със земята – както са правили и французите в името на модернизацията при своето пристигане тук.

За нощуване в квартала хотел „Метропол“, наскоро възстановен в оригиналния му вид от 20-те години на ХХ в., отново е забележителност на ограничения хотелски пазар във Виетнам, напомнящ за дните, когато е бил управляван от французи и е бил място за срещи на художници, писатели и важни клечки от правителството. Добавено е било едно модерно крило, но за вас ще бъде по-добре да се настаните в оригиналното, където архитектите грижливо са запазили полираните подове от твърдо дърво, прозорците със зелени капаци и други елементи, които придават европейски характер на бялата измазана фасада.

Никой хотел няма по- добър адрес: гостите са само на една пресечка от очароващото езеро Хоан Кием, чиито усмихнати жени, два пъти по-възрастни от вас и три пъти по-гъвкави, ви насърчават да се присъедините към техните курсове по тай чи още при пукването на зората.

Къде: Ханой, Виетнам
Най-добро време: октомври-март

>
27 март 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти