Начало / Статии / Статии - САЩ

Френският квартал на Ню Орлиънс - удоволствия в най-неамериканския град на САЩ

Автор

/

Ню Орлиънс или още наричан Наулинз е очарователен град на противоречия, в който се смесват и претопяват местни френски, испански, креолски и южняшки стилове. Перфектно се съчетават декаданса и елегантността, староюжняшкия консерватизъм и грубата невъздържаност, екстравертността и дремливостта, изтънчените обноски и безвкусицата.

Трудно е да си представиш по-импулсивен и прелъстителен град (именно тук Рет Бътлър отвежда Скарлет О’Хара за техния меден месец) или по-вкусен – храната тук е една от най-забележителните в страната, а музиката е навсякъде.

Хилядите удоволствия на Безгрижния град (Big Easy) са концентрирани в рамките на оживената мрежа от улици, които оформят Френския квартал (Vieux Carre). Tуристическо, но все пак и със силни жилищни функции централно място на града, компактен квартал с тесни павирани улички, чиито основи полагат французите и испанците през 20-те години на ХVІІІ в. Възхитително поизбелели забележителни исторически сгради от ХVІІІ и ХІХ в. приютяват шикозни магазини, продаващи антики с музейно качество, заедно с всякакви вуду джунджурии..

Уличният коктейл от разноцветни фасади, музиканти, магьосници, екстрасенси, човешки скулптури и ритмично потропващи танцьори (които използват капачки от бутилки върху обувките си) ще утоли и най-жадните сетива.

Площад „Джаксън“, гледащ към река Мисисипи, е епицентърът на активността – всичко може да се види като на длан от работещото нонстоп кафене на открито „Кафе дю Монд“ в сенчестия край на площада, прочуто заради своите понички, поръсени с пудра захар, и кафето от цикория, любопитен обичай, останал от дните на Гражданската война.

Къде се намира Френският квартал в Ню Орлиънс: между река Мисисипи и Rampart St. на север, и от Canal St. до Esplanade Ave. на запад и изток. Jackson Square е между Decatur и Chartres Sts., при Madison. Cafe du Monde е на 800 Decatur.

Най-добро време: рано напролет за Марди Гра; в началото на април за Фестивала на Френския квартал, провеждан през един тридневен уикенд; края на април за джазовия фестивал – макар че почти всеки уикенд през цялата година обещава някакъв вид фестивал. Най-добрите месеци от гледна точка на климата са февруари и март, октомври и ноември.

>>> ВИЖ ТУК ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО САЩ >>>

>
07 септември 2018 г.

Тагове

изкуство

кулинарни изкушения

музика

фестивали

парти дестинация

Забележителности наоколо

Избрани оферти