Начало / Статии / Статии - САЩ

Ресторантите на Ню Орлиънс - от долнопробните кръчми до дворците с висша креолска кухня

Автор

/


В Града полумесец (Crescent City) храната е религия, той е място, където и най-семплото квартално заведение си струва да бъде посетено също толкова, колкото най-изисканият традиционен ресторант.

Емерил Легас (преселник от Масачусетс, който днес е юберлуизианец) може да е извел на нови висоти публичния образ на града по отношение на кухнята, но той в никакъв случай не е започнал от нулата. Ню Орлиънс, заедно с Ню Йорк и Сан Франциско, винаги е бил записан на челно място в списъка на пътешественика чревоугодник.

В града, където е роден джазът, джаз брънчът в „Командърс Палъс“ е уикендна традиция, тачена както от местните, така и от туристите. Настанен в една синьо-бяла викторианска резиденция в легендарния Гардън Дистрикт, „Командърс“ е самото въплъщение на изтънчеността на Ню Орлийнс, с кухня, която е категорично креолска.

Независимо дали сте в „Гардън Рум“, любима на местните, или в сянката на масивния дъб в открития вътрешен двор, поръчайте специалитета супа от костенурка с шери, риба от залива с хрупкава коричка от американски орехи, както и прочутото суфле със сос от бърбън, който се изпарява, когато попадне на езика.

Във Френския квартал да вечеряш в „Галатоар“ е било традиция в Ню Орлиънс през по-добрата част от века, а поради неговата егалитарна политика да работи без резервации (само за главната зала), знаменитости, случайни посетители и редовни клиенти понякога трябва да се редят на опашка по улица „Бърбън“, като мъжете са със сака, за да отговорят на изискванията на ресторанта относно облеклото, без значение каква е температурата.

Вътре неизменният декор от месингови скоби, блестящи огледала, полирано дърво, подове с черни, бели и зелени плочки и дузина вентилатори на тавана, не се е променил много с годините, нито пък менюто. Сервитьорите в смокинг носят разядки като скариди със сос „Ремулад“ или стриди „Рокфелер“ и предястия като прочутите агнешки котлети със сос „Беарнез“, пъстърва „Маргери“ или печена риба помпано (трахинот), направо от водите на залива.

Храната е надминавана само от естрадната програма, която стига своя връх в петък по обед: всеки е пиян, покачил се е на масата и разказва шумно някакви истории; разговорите стигат до кресчендо, тапите гърмят, „Happy Birthday“ се пее поне веднъж. Дори новодошлите скоро влизат в крак и се потапят в атмосферата на другарство и изискано декаденство по време на дългите обеди.

Когато пък ви се прииска да избягате от заведенията с бели ленени покривки, не ви остава нищо друго, освен да се отправите към „Екми Ойстър Хаус“, най-тачената кръчма в града от откриването и в 1910 г. Южняшка, непретенциозна, винаги пълна, тя обещава една задушевна вечер в Безгрижния град в атмосфера на сърдечност с местни хора, звезди, Джо и Джейн от Чикаго, като всички идват заради неизменно превъзходната храна, промивана с местна бира „Дикси“ или „Абита“, сервирана леденостудена.

В добавка към нейните печелили награди пресни и солени сурови стриди и сандвичи с хрупкава франзела, има също пълно меню от местни вкуснотии, приготвени перфектно: гъмбо пупа, креолска джамбалая и пикантни задушени раци. Огромното огледало зад бара с мраморен плот отразява действието запретни-своите-ръкави-и-лакомо-нагъвай-тези-стриди, с един екип от петима белачи, които се шегуват непрестанно, докато отворят 5000 стриди на ден.

Друго свещено място за поклонниците на хубавата храна е „Мадърс“ в края на Френския квартал, където една хапка от огромния сандвич с пържени скариди или стриди ще обясни защото опашката често стига чак до ъгъла. Притежаван и управляван от Джери и Джон Амато, това автентично заведение за сготвени като у дома ястия е открито през 1938 г.

Закаленият и непретенциозен „Наполеон Хаус“ е друг победител, сервиращ сандвичи муфулетта, за които се казва, че са най-добрите в града. Няколко други съперника: бастионът на Емерил в Нола; олтарът на висшата кухня за привързаните към традицията „Антоан“; по-съвременното световно меню в „Байона“; и пристанът на работническата класа „Мадърс“, на края на Френския квартал.

Къде: Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ
Най-добро време: целогодишно

Виж актуални оферти за пътуване в САЩ!
 

Виж още:

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Бразилия

>
14 февруари 2012 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти