Начало / Статии / Статии - САЩ

Марди Гра - нека добрите времена не отминават

Автор

/


Марди Гра би бил рай без тълпите полупияни участници, но така той не би бил Марди Гра, тъй че живеещите с нагласата „laissez les bons temps roulez“ („нека добрите времена продължават“) трябва да тръгнат по най-прекия път към американското най-голямо, най-забавно и най-извиквано на бис увеселение.

Марди Гра, Ню Орлийнс, Луизиана, САЩ

Месеци усилена подготовка са посветени на направата на сложни дву- и триетажни платформи и съответни костюми и стигат връхната си точка в един духов оркестър, който свири в дванайсетте дни преди Марди Гра. (Марди Гра, което означава „Тлъстият вторник“, е денят преди Пепеляна сряда, която въвежда в четирийсетте дни на католическите пости, които траят до Великден.) (При православните този ден е в неделя и е известен като Сирни заговезни, Сирни поклади, Сирница.)

Това е темпераментният и пищен празник на постите в Ню Орлийнс, удивително взаимопреплитане на неговите столетни карибски и европейски корени, както и комерсиално мероприятие, което да измъква доларите на туристите като една почитана местна традиция, около която иначе консервативните жители на града подреждат годината си. Това е тяхното увеселение, но светът е поканен на него.

Ако сте склонен да се измъкнете рано, ще бъдете в състояние да заемете място покрай маршрутите на парада на булевард „Сейнт Чарлс“ и улица „Кънел“, сред море от участници в карнавала, викащи „Хвърли ми нещо, господине“ – фестивалната мантра, която всеки жител на града научава още като дете.

Безброй тонове „хвърляния“ – пластмасови дублони, евтини дрънкулки и мънистени герданчета – са хвърляни от качените на платформи веселбари в около петдесетте процесии, които започват в сериозните две седмици преди Марди Гра; най-големите и най- добрите – в които вземат участие прочутите платформи – се провеждат в деня и нощта преди предишния четвъртък.

Къде: Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ
Най-добро време: Марди Гра е подвижен празник, свързан с Великден. Официалното откриване на карнавалния сезон е Богоявление, 6 януари.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Куба

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Бразилия

>
06 януари 2012 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

събития

фестивали

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти