Начало / Статии / Статии - Турция

Газиантеп - турският град на мозайките и шамфъстъка

Автор

/

Газиантеп е един вид дестинация в Турция за напреднали. Не че градът няма с какво да ви впечатли - над 100 сладкарници, кервансарай, стари каменни къщи, пазар и невероятния музей на мозайките Зеугма гарантират перфектен баланс между култура, забавление и угощение. 

Може да се каже, че Газиантеп е столицата на шамфъстъка в Турция. Тук се произвежда в най-големи количества, а в повече от 100-те сладкарници в града ще можете да дегустирате до припадък баклави и всевъзможни други вкусотии с шамфъстък. Можете да си вземете както пресен шамфъстък, така и печен, пикантен, сладък… Градът е прочут и с местния вид дюнери, които са по-пикантни от тези, които обичайно можете да опитате в Турция

В околностите на Газиантеп има и големи масиви с маслини и лозя - макар да има ярко културно лице, силата на града е в индустрията. По население се нарежда на шесто място в Турция, а по икономически показатели е трети. 

Газиантеп е един от най-древните непрекъснато населявани градове в света. Мястото се обитава още от палеолита, като през територията му са минали асирийци, персийци, римляни, византийци, абасиди и селджукски турци. Най-много следи са оставили османските турци - джамии, ханове, бани и медресета.

Впечатляваща е и крепостта на града със своите 36 наблюдателни кули, дворци, гробници и джамии вътре. Да не забравяме и слуховете за лабиринт от подземни тунели, които извеждат от крепостта до реката - макар и непотвърдени, придават тайнственост на крепостта.

Музеят с мозайките в Газиантеп е сам по себе си достатъчна причина да посетите този турски град. Зеугма е един от най-големите и най-впечатляващи музеи на мозайките в света (По някои данни е най-големият). На площ от 30 000 квадратни метра ще можете да видите огромно разнообразие от цветове, форми и теми на мозайки от древния град Зеугма. Смята се, че самият Зеугма е основан от Селевк, предводител на конницата на Александър Македонски. 

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят се състои от три сгради - една, посветена на мозайките от Зеугма, друга - на мозайки от късноантична църква, открита в района на Газиантеп, и трета - предназначена за конференции и срещи. 

В Газиантеп има още няколко интересни музея - Музей на стъклото “Медуза”, Музей на турската кухня, Музей на дервишите, Етнографски музей и други. 

Газиантеп се намира на 9 часа с автобус от Анкара и на 15 часа от Истанбул.

 

Вижте актуални оферти за екскурзии и почивки в Турция!

>
10 август 2023 г.

Тагове

любопитно

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

музеи

стари градове

културен туризъм

крепости

Забележителности наоколо

Избрани оферти