Начало / Статии / Статии - Турция

Кападокия – земя с необикновена природа

Автор

/

Районът, известен в древността като Кападокия, е дом на някои от най – необикновените природни чудеса. Той се състои от областите Аксарай, Навшехир, Нийде, Кайсери и Кършехир. Когато чуят името Кападокия, повечето хора мислят за градовете Ючхисар, Гьореме, Аванос, Юргюп, Деринкую, Каймаклъ и Ахлара, и техните околности, където за милиони години земята е придобила фантастични форми. „Вълшебните комини“, които изглеждат като обитавани от духове, и цели градове и храмове, разпространяващи се дълбоко под земята, съществуват в странна, неземна атмосфера.


 

Районът на Кападокия е обитаван от праисторически времена. През ранната бронзова епоха, поради добре развитата търговия, Кападокия е под влиянието на асирийската цивилизация. От тогава датира и писмеността. Изследователи са открили голям брой „кападокийски плочки“ - глинени плочки, изписани с клиновидно писмо, които разказват за сватби, търговски спорове и много други. Всички племена, които са били запленени от Кападокия са оставили следи от присъствието си на това място.

В началото на първото хилядолетие в недостъпната пустош на Кападокия започват да се заселват гонени от Рим ранни християни. Някои от тях пристигат в Йерусалим през Антиохия (Антакия) и Цезарея (Кайсери) през II в. и се установяват в района, известен сега като Деринкую. Те започват да разширяват съществуващите пещери от мека вулканична туфа и постепенно свързват в подземен град къщи, параклиси, църкви и дори манастири. Със сърце, душа и ръце те създават мира и сигурността, от които толкова отчаяно се нуждаят.

Твърди се, че в Кападокия има над 1000 църкви и параклиси. Неповторимото изящество на тяхната архитектура, дизайн и разположение спира дъха. Тези църкви притежават всички елементи на култовата архитектура: едно-, дву- и трикорабни базилики, кръстовидни планове, нартекси, коридори, апсида, куполи, колони и много други – и всички са издълбани в скала. Много църкви са украсени със старателно изрисувани фрески. Огромната задача тези църкви и подземни градове да бъдат поддържани, продължава непрекъснато дори при положение, че те се посещават от хиляди туристи годишно.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Кападокия!

>
15 март 2010 г.

Тагове

феномени

Забележителности наоколо

Избрани оферти