Начало / Статии / Статии - САЩ

„Грейсланд“ и маршрутът „Елвис“

Автор

/

Най-посещаваният дом в Америка след Белия дом (когато, разбира се, е отворен за посещения), имението „Грейсланд“ на Елвис Пресли е сладникаво сантиментално и донякъде неодобрявано, но е също интригуващо, забавно и понякога много вълнуващо.

От деня, в който той се пренася тук, заедно с майка си и баща си, през 1957 г., Грейсланд е убежището на Елвис, в което да се скрие от света, място, в което може да се отпусне в атмосфера, която за него е била „дом“ – кристални полилеи, мъхнати килими, позлатени огледала, прозорци със стъклописи, пауново-сини и златисти завеси и пр.

Духът на една от най-мощните в музикално и културно отношение фигури на ХХ в. присъства навсякъде и докато има носталгични екскурзии, той ще е задължителна спирка: времената се менят, но не и „Грейсланд“, който си остава замръзнал в 1977 г. – годината, в която Елвис е погребан в Градината за медитация отвън.

Акцентите на обиколката включват прочутия розов „Кадилак Флийтуд“ от 1955 г. (сред 21 други автомобила), изложби на неговите лъскави сценични облекла, невероятната „Зала на джунглата“ и 24-метровата „Зала на златото“ със златни и платинени албуми и сингли, които представляват над 1 милиард записа, продадени в цял свят – повече от всеки друг музикант или група в историята на звукозаписа.

Срещу вратите на „Грейсланд“ е хотел „Хартбрейк“, светилище на кича.

Една допълваща екскурзия до студиото на „Сън Рекърдс“ е също задължителна. Елвис прави първия си запис („Всичко е наред“, That’s All Right) тук през 1954 г.  Една енергична обиколка на студиото съживява деня, когато Елвис – повлиян от средноюжняшката смесица от черен блус, бяло кънтри и госпъл и спиричуъл – преминава отвъд тях и създава рокендрола. Това е само най-последната музикална иновация, която тръгва от Мемфис, където през 1909 г. младият тромпетист У. К. Хенди, „Бащата на блуса“, въвежда своята версия на Делта блуса на музикалната сцена „Бийли Стрийт“, а оттам и в света.

Днес няколко пресечки от „Бийли“ са с неонови реклами на клубове и евтини ресторанти с дансинг, в които се танцува на, общо взето, добра музика до малките часове.

Къде: Имението Грейсланд, Мемфис, Тенеси
Най-добро време: 8 януари за рождения ден на Елвис; седмицата около 16 август (годишнината от смъртта на Краля) за Седмицата на Елвис Пресли; началото на май за тридневния музикален фестивал „Бийли Стрийт“.

>
07 януари 2011 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти