Начало / Статии / Статии - Испания

Катедралата на Толедо - сливане на три култури

Автор

/

Заради своите художествени богатства градът, който толкова е вдъхновил Ел Греко, заслужава една доста безумна еднодневна екскурзия от Мадрид – средното време, което нищо неподозиращият турист отделя.

Катедралата в Толедо - Испания

По-добре е да прекарате малко повече време тук. Но всяко посещение, кратко или продължително, трябва да започне от прочутата катедрала на Толедо. Нареждана сред най-знаменитите готически сгради в света, тя е построена между ХІІІ и ХV в. на мястото на стара арабска джамия. Именно това наслояване и застъпване на художествените, архитектурните и историческите традиции на католическата, мавърската и еврейската общност на Толедо прави града толкова очарователен.

След като Алфонсо VІ превзема Толедо от маврите през 1085 г., космополитната толерантност тук трае пет века, насърчавайки обмена на идеи и търговията. Произтичащото от това процъфтяване и ролята на Толедо като център на културата и образованието пълнят града с майстори занаятчии, чиито превъзходни таланти могат да предизвикат възхищението ви, когато видите изтънчените детайли на катедралата.

Най-знаменитата картина на Ел Греко Погребението на граф Оргас е окачена в близката Иглесия де Санто Томе (църквата „Св. Тома“), но в ризницата тук има близо трийсет от неговите платна, както и творби от Веласкес, Тициан и Гоя.

Най-добрият ресторант на Толедо „Хостал дел Карденал“ се намира в елегантен кардиналски дворец от ХVІІІ в., който е също най-очарователното място, в което да прекарате нощта, гарантирайки ви лукса да видите този интригуващ град преди и след нахлуването на екскурзиантите за деня.

Къде: 89 км южно от Мадрид.

>
29 декември 2010 г.

Тагове

катедрали

площади

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти