Начало / Статии / Статии - Перу

Линиите на Наска - загадъчни и мистериозни

Автор

/

Древна религия? Извънземни? Древни астрономи? Мегаломански художник или извори?

Откакто откритието на американския учен Пол Косок през 1939 г. - странни линии в скалистата Пампа Сан Хосе, близо до пустинното градче Наска става достояние на света, тези въпроси преследват хората и учените. Тези линии образуват различни геометрични фигури – трапци и триъгълници, също така приемат формата и на морски животни (кит), птици (колибри, пеликан, кондор), маймуна, паяк и т.нар. астронавт.

Размерът на някои от тях достига 300 метра, като всички датират от преди 2000 години. Смята се, че линиите вероятно са направени от едно от трите групи народи – парака, живели от 900 до 200 г.пр.Хр.; наска, живели от 200 г.пр.Хр. до 600 г. или колонистите от Аякучо, живели там около 630 година.

Математичката Мария Райх изследва рисунките на Наска от 1940 г. до края на живота си през 1998 г. Според нея древните перуанци нарисували линиите, за да омилостивят боговете си и да си осигурят благоденствие. Тя нарекла пустинята астрономически календар, който напомня на боговете, че пустинята е суха и има нужда от вода, че посевите имат нужда от благословия, и че моретата имат нужда от риба.

Други теории смятат, че фигурите представляват пантеон на боговете и богините, и че това е място за религиозни церемонии. Според други теории, подобни на тази на Ерих фон Даникен, линиите на Наска са останки от извънземно летище. Не отстъства и практическа теза, че линиите са служели за обозначения за селското стопанство или навигация. Смята се също така, че линиите представляват най-големият астрономически календар в света.

Въпреки всичко до ден днешен не е определено точно откъде са се появили мистериозните линии на Наска. Това ще си остане една мистерия.

Обикновено екскурзията до Наска се предлага в пакетно предложение към екскурзия до Перу. Представлява еднодневен тур, който включва:
- двупосочен полет над Наска
- разгледане на линиите Наска
- посещение на религиозен музей Ика, обяд
- двупосочен транспорт с автобус или кола до Наска
Екскурзията е през деня и продължава обикновено 11 часа.

Вижте Най-добрите оферти за пътешествия в Перу! 

>
30 август 2018 г.

Тагове

загадъчни места

романтични места

феномени

Забележителности наоколо

Избрани оферти