Начало / Статии / Статии - Перу

Мачу Пикчу - през една свещена долина до последния изгубен град на инките

Автор

/


На един континент, надарен с великолепни предколумбови археологически находища, това е най-значимото от всички.  Стратегическото и изолирано високопланинско място на Мачу Пикчу заедно с неговото мистериозно значение в древната вселена на инките правят този „изгубен град“ една от най-красивите и най-желани дестинации в света.

Изоставен от инките и завзет от джунглата, 400-декаровият комплекс от храмове, складове, къщи, напоявани тераси и стълби, останал скрит за чужденците, докато американският изследовател Хайрам Бингам бил заведен до него през 1911 г. от едно десетгодишно местно момче. По някакъв начин той е бил напълно пропуснат и неописан в иначе педантичните регистри на испанските конкистадори. Спекулациите около възрастта и значимостта на  Мачу Пикчу (Стара планина) продължават, макар съвременните хипотези да са в посока, че той е бил място за почивка на аристокрацията на инките, построено вероятно през ХV в.

В ясен ден най-подходящо е да тръгнете на поход към Уаина Пикчу (Млада планина), където почти отвесното катерене към върха спира дъха и в буквален, и в преносен смисъл. Наистина  атлетичните могат да стигнат до 500-годишната Порта на слънцето в Мачу Пикчу след три- до петдневен преход по Маршрута на инките. Инките са изградили много планински пътеки, но това е бил техният „царски път“ през 160 километра дългата долина Урубамба (Свещена), люлката на цивилизацията на инките. Маршрутът дава възможност за едно страхотно пътешествие през живописното великолепие на долината – житница и предпочитано място за почивка на благородниците от Куско. Петдесет и шест километровият Маршрут на инките минава през два прохода – по-високият е на 4115 м – и изисква добра поносимост към разредения въздух, за да може да бъде напълно оценена драматичността на неговия живописен пейзаж, богатството на аванпостовете, крепостите и тайнствените, терасирани руини на инките, както и колоритните селца по пътя. Пътешествието си заслужава усилията.

Неделният пазар в Писак привлича търговци и туристи от всички части; още по-паметна е екскурзията до мрежата от свързани крепости на инките по върховете на хълмове. Олянтаитамбо, добре запазена, страховита крепост, е най-посещаваното място в долината – автентичен град на инките, който е запазил своите оригинални имена на улиците, план, напоителна система и къщи.

Мачу Пикчу винаги е бил известен с липсата на прилични хотели, оставяйки пазара открит за един прословут тюрлюгювеч от импровизирани лагери на туристите с раници – ето защо обновяването на „Мачу Пикчу Сенкчуари Лодж“ изтръгна въздишка на облекчение в туристическите среди. Макар хотелът да е луксозен само в сравнение със своите конкуренти, неговата освежена рустикална простота е също толкова добре дошла, колкото завидното му местоположение, само на няколко стъпала от входа към руините. Гостите на хотела имат уникалната привилегия да бродят из облените в лунна светлина развалини, след като тълпите си тръгнат.

Най-добро време за посещание на Мачу Пикчу: сухи месеци са юни-септември, но очаквайте стълпотворение.

Вижте тук най-добрите оферти за пътуване до Перу!

>
01 юни 2010 г.

Тагове

древни градове

Мачу Пикчу

Забележителности наоколо

Избрани оферти