Начало / Статии / Статии - САЩ

Презервейшън Хол - главната рудна жила на джаза в града, където той се е родил

Автор

/

Музиката, която познаваме като джаз, е родена в края на ХІХ в. в Ню Орлийнс от сливането на европейска духова музика и африкански ритми и отгледана от свирещи на танцови забави музиканти, като корнетиста Бъди Болдън, барабаниста Папа Джак Лейн и пианиста Джели Рол Мортън, които свирят в публичните домове от висока класа на легендарния квартал „Сторивил“.

„Презервейшън Хол“, Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ

Роденият тук Луис „Сачмо“ Армстронг придава на музиката нов и ясен тембър през 20-те и 30-те години на ХХ в. Макар значимостта на града като музикален център да избледнява по време на следващите епохи на бигбенда, бибопа и постбопа, от края на 80-те години местният тромпетист Уинтън Марсалис и неговото семейство успяват отново да популяризират традиционния нюорлийнски саунд.

Някога честите в Ню Орлийнс погребения в съпровод на маршова джаз музика стават все по-редки, но десетки музикални средища са пръснати из целия град, във Френския квартал и отвъд него. За традиционен джаз посетете мрачната и спартанска зала „Презервейшън хол“, обичана от пуристите и представяща класически нюорлийнски джаз.

С износен дървен под, без храна и напитки, и само няколко дървени пейки за сядане, мястото е диамант в кесия от амбалажна хартия, световноизвестна институция, откакто е открита през 1961 г. Музикалните поклонници продължават към легендарния клуб „Типитинас“, където джаз, кейджън, кънтри, ритъм енд блус звучат в това, което някога е било зала за хазарт и публичен дом; след това към „Снъг Харбър“, най-доброто място за съвременен джаз и арендби, където редовно свирят някои от големите имена.

Най-доброто време за зайдеко е четвъртък вечер в „Мид-сити Боулинг Лейн“, известен и като „Рок’н Боул“ (4133 S. Carrolton Avenue); други вечери са посветени на кейджън, арендби и джаз. Има и дни, в които изглежда най-доброто, което можете да чуете цяла седмица, е саксофонистът пред катедралата на площад Джаксън – и то безплатно.

Къде:  Ню Орлиънс, Луизиана, САЩ
Най-добро време: целогодишно

Виж актуални оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

Почивка на Карибите

>
03 февруари 2012 г.

Тагове

любопитно

музикални събития

социален туризъм

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти