Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Красива природа в Дубай? Отидете в Хата!

Автор

/

Когато говорим за Дубай, рядко си представяме преходи в планина, планинско колоездене или плаване с каяк в язовир с величествени възвишения, изправили се на хоризонта. Но такива места съществуват в арабското емирство и ако след шума на градския живот сте зажаднели за докосване до природата на Дубай, отправете се към градчето Хата и неговите околности.

Хата е място, което е добре известно на местните, но тук ще видите твърде малко чуждестранни туристи.

Какво можете да правите в Хата и околностите му

Снимка: Robert Haandrikman

Една от основните атракции на Хата е язовирът, в който можете да плавате с каяк или с водно колело. Гледката на скалистите планини, които се издигат на хоризонта и се отразяват в спокойните води на язовира, е нещо, което завинаги ще промени представите ви за Дубай. Ще осъзнаете, че емирството има различна страна от тази, която се рекламира и не е само пустини, камили, молове и небостъргачи.

Тук се намира и един от най-дългите въжени тролеи в Дубай - екстремно преживяване, което само по себе си си заслужава пътя дотук.

В Хата има и възстановка на традиционно арабско селище (Hatta Heritage Village), където можете да научите повече за живота на местните хора в района през вековете, както и да видите традиционни къщи. Зад селището има над 200-годишно съоръжение за отвеждане на вода (фарадж) от планината към Хата и насажденията с фурми.

Съвсем близо до традиционното арабско селище се намира и езерото с лебедите, където можете да наблюдавате величествените водни птици на фона на планините, докато отдъхвате или си правите пикник.

На хълм над града има още едно място за пикници - Hatta Hill Park, където има алеи и игрища за спорт, детски площадки и наблюдателна площадка с прелестна панорама към планините Хаджар и Хата.

Как да стигнете до Хата

Хата се намира на час и половина път с кола от Дубай (около 130 км), близо до границата с Оман. Имайте предвид, че температурите са високи целогодишно (от юни до август още рано сутринта са над 40 градуса), така че планирайте посещението си в града сутрин.

Виж актуалните оферти за пътуване в Дубай!

>
05 септември 2023 г.

Тагове

трекинг

екзотика

семеен туризъм

пикник

спорт

природни забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти