Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Рас Ал Хайма - какво непременно да посетите там

Автор

/

Рас Ал Хайма е най-северно разположеното от седемте Обединени арабски емирства. Името му се превежда като „земя на колибите” заради многото малки къщички, които някога са били разпръснати по бреговете. Това е исторически ключов регион – археологическите разкопки показват, че е бил населяван още от третото хилядолетие пр. Хр.

Въпреки че в по-голямата си част градът е модерен, областта Джазират Ал Хамра носи спокойната старинна атмосфера на емирския живот на рибарите още отпреди бума на петрола в средата на 20-и век. 

Националният музей Рас Ал Хайма

Той се помещава във форт, който е бивша резиденция на управляващата фамилия, функционираща като такава до 60-те години на миналия век. Музеят съхранява рядка колекция от етнологически артефакти от бита на емирския живот, пречупен през архитектурата, фермерството и отглеждането на фурми, както и гмуркането за перли.

Форт Дая

Изграден от кирпичени тухли през 16-и век, този форт заема стратегическа позиция на върха на хълм с изглед към залива. Други руини на крепости са разположени на юг от този хълм.

Музеят на перлите

Гмуркането за миди някога е бил основният поминък на емирството и този музей представя опасностите на този занаят. Можете да разгледате екипировки на гмуркачи, а на горния етаж са изложени и колекции от перли. Музеят е отворен от събота до четвъртък между 10:00 и 18:00 часа.

Джазират Ал Хамра

Това призрачно селище се е изхранвало с рибарство и гмуркане за миди. След петролния бум през 60-те жителите му постепенно се изселват от областта, а сухият пустинен климат е съхранил сградите, придавайки им вид на изгубени във времето.

Изворите Кат

Горещите води на тези минерални извори са известни с терапевтичните си свойства. Курортът е разположен в оазис в полите на планината. Освен да давите стреса в басейните, бихте могли да се разходите и из 170-те археологически обекта в района, които включват както крепости от 19-и век, така и праисторически гробници.

Снимки: www.rasalkhaimahtourism.com

Планината Хаджар

Острите й зъбери, извисяващи се на километър и половина над морското равнище, не са нещо, което туристът очаква да види в пустинята, но гледките, които се откриват към тях и от тях към долината, са наистина зрелищни, така че не пропускайте да си направите дневна екскурзия тук.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Рас Ал Хайма!

 

>
22 юни 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

музеи

планини

пустини

ски дестинации

термални извори

Забележителности наоколо

Избрани оферти